ΟικονομίαΠρωτοσέλιδα

1ο ΕΠΑΛ Καβάλας: Παρουσίαση συστήματος που μετρά την υγρασία και την θερμοκρασία του εδάφους και ειδοποιεί με SMS τον αγρότη

banner

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ»

Οι  μαθητές με την βοήθεια των καθηγητών τους έστησαν την Μαθητική εικονική επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ – Συστήματα Τηλεμετρίας» κατασκευάζοντας ένα σύστημα που μετρά την υγρασία και την θερμοκρασία του εδάφους και ειδοποιεί με SMS τον αγρότη πότε πρέπει να ποτίσει και πού.

Θα την παρουσιάσουν αυτήν την Παρασκευή  22 Φεβρουαρίου 2019 στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη από τις 09:00 έως τις 15:00 στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.  

 

 

«ΕΡΜΗΣ»  Συστήματα Τηλεμετρίας

Οι μαθητές του 1ΟΥ ΕΠΑΛ Καβάλας σε συνεργασία με τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής του Ε.Κ. Σερρών, του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών και την Α΄ και Β΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Σερρών αποφάσισαν να ιδρύσουν την μαθητική εικονική επιχείρηση με το όνομα «ΕΡΜΗΣ». H «ΕΡΜΗΣ» έχει ως σκοπό με τα προϊόντα της να παρέχει υπηρεσίες και συστήματα τηλεμετρίας πρώτα στον αγροτικό κόσμο.

Με άξονα τα οφέλη της υψηλής τεχνολογίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την έρευνα, το αντικείμενο των εργασιών της εταιρίας θα περιλαμβάνει:

 • Σχεδιασμό και κατασκευή ειδικών μηχανικών και ηλεκτρονικών διατάξεων
 • Σχεδιασμό, κατασκευή – συναρμολόγηση, εγκατάσταση, συντήρηση συστημάτων αυτοματισμών.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης και χαρακτηρισμού φυσικών μεγεθών στον αγροτικό χώρο.
 • Παροχή υπηρεσιών στους τομείς συντήρησης και επισκευής τεχνολογικών συστημάτων.

Η ιδέα της σύστασης της έχει προπάντων φιλοπεριβαλλοντική βάση. Θα κατασκευάζουμε και θα διαθέτουμε στην ελληνική αγορά προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας κατασκευής μας.

Εξετάζοντας ενδελεχώς τη φύση και την παρουσία των πρωτοπόρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εφαρμογών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας προέκυψε η ανάγκη και η επιθυμία συνεισφοράς μας, μέσω της γνώσης της πληροφορίας και της τεχνολογίας, κάθε δυνατής βελτίωσης για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των πελατών μας.

Η νεοφυής μας εταιρεία «ΕΡΜΗΣ» κάνει τα πρώτα της βήματα στον κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας με το έξυπνο σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας-υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους «τηλεFARMA» προορισμένο για χρήση σε

 •         αγροτικές καλλιέργειες από επαγγελματίες αγρότες
 •         θερμοκήπια
 •         λαχανόκηπους
 •         μεμονωμένες εγκαταστάσεις

Τι κάνει:

Το σύστημα σε προγραμματισμένους χρόνους μετρά την υγρασία και θερμοκρασία περιβάλλοντος και εδάφους και στέλνει τις πληροφορίες αυτές μέσω μηνυμάτων SMS στον χρήστη. Επίσης τα δεδομένα μπορούν να αποσταλούν και στην ιστοσελίδα thingspeak για γραφική απεικόνιση. Επομένως, προσφέρει εξ αποστάσεως έλεγχο των περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Τα οφέλη για τον αγρότη – χρήστη:

 • Γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις συνθήκες εδάφους θερμοκρασίας και υγρασία, στοιχεία χρήσιμα για να πάρει άμεσες αποφάσεις.
 • Ποτίζει όσο ακριβώς χρειάζεται εκεί που χρειάζεται. Κάνει οικονομία στην κατανάλωση νερού
 • Μεγιστοποιεί την παραγωγή, με την εγκυρότητα και ακρίβεια των μετρήσεων
 • Ιδιαίτερα στα θερμοκήπια, που απαιτείται συγκεκριμένη θερμοκρασία εδάφους, κάνει εξοικονόμηση χρημάτων αφού το κόστος θέρμανσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.
 • Δεν απαιτείται η φυσική του παρουσία για τη διεξαγωγή μετρήσεων στο περιβάλλον, και κυρίως σε περιοχές οι οποίες είναι δύσβατες και επικίνδυνες στην πρόσβασή τους.

Επέκταση συστήματος:

 • Το σύστημα θα μπορεί να ενεργοποιεί αντλίες για το πότισμα ή τη θέρμανση του εδάφους
 • Ενσωμάτωση μετεωρολογικού σταθμού, ανεμόμετρο, βαρόμετρο, αισθητήρας βροχής.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:  Συνδυάζει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε ένα σύστημα στην αγορά όπως:

 • Θα μπορεί να πληροφορείται αυτόματα τον καιρό της επόμενης μέρας από το Internet, ώστε να αναβάλει π.χ. ένα προγραμματισμένο πότισμα αν πρόκειται να βρέξει την επόμενη μέρα.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η συσκευή προγραμματίζεται ώστε σε συγκεκριμένες ώρες να μετρά την θερμοκρασία και υγρασία εδάφους και αέρα ( δυνατότητα μέχρι 24 μετρήσεις το 24ωρο).

Στέλνει τις τιμές αυτές μέσω μηνυμάτων SMS στον ενδιαφερόμενο αγρότη και τον ενημερώνει για τις συνθήκες που επικρατούν στο αγρόκτημά του. Μπορεί να στείλει αυτά τα μηνύματα σε έναν ή σε δύο τηλεφωνικούς αριθμούς.

Στέλνει τα δεδομένα αυτά στο διαδίκτυο και τα απεικονίζει γραφικά μέσω της ιστοσελίδας Thingspeak. (www.thingspeak.com).

Δουλεύει αυτόνομα ή σε δίκτυο μέσω Bluetooth συλλέγοντας δεδομένα από περισσότερα του ενός σημεία. Μπορεί να χρησιμοποιήσει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φορτίζονται από ηλιακό πάνελ.

Για τη λειτουργία της απαιτεί κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας για χρήση μηνυμάτων SMS και δεδομένων Internet.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Ο Αγρότης τοποθετεί τα αισθητήρια θερμοκρασίας και υγρασίας στο έδαφος σε βάθος αντίστοιχο με αυτό που θέλει να μετρήσει. Προγραμματίζει τη συσκευή για τις ώρες μέτρησης και ενεργοποιεί ή όχι τη δυνατότητα αποστολής δεδομένων στο Internet. Η συσκευή είναι έτοιμη και την πρώτη προγραμματισμένη ώρα θα στείλει σχετικό μήνυμα SMS με τις μετρούμενες τιμές στους τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν δηλωθεί.

Θα την παρουσιάσουν την Παρασκευή  22 Φεβρουαρίου 2019 στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη από τις 09:00 έως τις 15:00 στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και είναι βέβαιο πως θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close