ΚοινωνικάΣημαντικά

21η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας – Εκδήλωση στο Κέντρο επισκεπτών Νέστου με συμμετοχή μαθητών

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας (21 Μαρτίου 2018) το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, την Αναπτυξιακή Νέστου Α.Ε., την Δ/νση Δασών Ν. Καβάλας, το Δασαρχείο Καβάλας και τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας διοργανώνει μια σχετική εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο επισκεπτών Νέστου, που πρόσφατα έχει παραχωρηθεί από το Δασαρχείο Καβάλας και έχει ανακαινιστεί και συντηρηθεί. Σε αυτήν θα συμμετέχουν παιδιά από τρεις περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Νέστου και άλλοι προσκεκλημένοι. Στις δραστηριότητες της εκδήλωσης περιλαμβάνονται ξεναγήσεις στο περιφραγμένο δάσος του Νέστου, ομιλίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τα αντικείμενα των δασικών υπηρεσιών, δραστηριότητες στο πεδίο, Περιβαλλοντικά παιχνίδια κ.α..
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, ψυχαγωγία και ευαισθητοποίηση των παιδιών της περιοχής μας, καθότι αυτά είναι που θα κληρονομήσουν τον εναπομείναντα δασικό πλούτο της περιοχής μας και της χώρας μας και χρέος τους θα είναι όχι μόνο να τον διατηρήσουν αλλά να τον αυξήσουν για τις επόμενες γενιές, αποφεύγοντας να επαναλάβουν τα δικά μας σφάλματα, που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
του ΓΕΩΤΕ.Ε.
Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας

 

Από την αρχή της ιστορίας του, και ιδιαίτερα μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος διαχειρίστηκε τους φυσικούς πόρους θεωρώντας ότι είναι ανεξάντλητοι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποβαθμιστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν.
Τα δάση ήταν σε πολλές περιπτώσεις το θύμα αυτής της καταστροφικής και ληστρικής δραστηριότητας αφού αυτά κάηκαν, εκχερσώθηκαν και αποψιλώθηκαν ολοσχερώς. Αυτή η βίαιη, παράλογη, ανήθικη και ολέθρια στάση του ανθρώπου προς τη φύση τον έθεσε αντιμέτωπο με τις συνέπειες των επιτευγμάτων του που σε πολλές περιπτώσεις απειλούσαν την ίδια του την επιβίωση. Η αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ερημοποίηση, τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών είναι μερικές από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια έγινε πια συνείδηση ότι αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί και έγινε κοινώς αποδεκτό ότι έπρεπε να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε αυτή η ολέθρια διαδρομή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, να αναστραφεί. Το ερώτημα όμως είναι το κατά πόσο δυνατή είναι αυτή η αναστροφή και πως μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη ροή της ιστορίας που διαγράφει δεμένος επάνω στο άρμα της ανεξέλεγκτης τεχνολογικής εξέλιξης. Η απάντηση είναι μία και απλή: ΠΡΕΠΕΙ όλοι να καταλάβουμε αυτό που οι πρόγονοι μας θεωρούσαν αυτονόητο, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν. Δεν είναι κυρίαρχός της άλλα κομμάτι της σε απόλυτη αρμονία με αυτήν και οποιαδήποτε διαταραχή στην λεπτή αυτή ισορροπία θα έχει ολέθρια και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για τον ίδιο.
Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Η σημερινή ημέρα, η 21η Μαρτίου 2018, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και εαρινή ισημερία ας αποτελέσει την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.
Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού το Παράρτημα μας διοργανώνει 2 εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση, ψυχαγωγία και ευαισθητοποίηση των παιδιών της περιοχής μας, καθότι αυτά είναι που θα κληρονομήσουν τον εναπομείναντα δασικό πλούτο της περιοχής μας και της χώρας μας και χρέος τους θα είναι όχι μόνο να τον διατηρήσουν αλλά να τον αυξήσουν για τις επόμενες γενιές, αποφεύγοντας να επαναλάβουν τα δικά μας σφάλματα, που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
του ΓΕΩΤΕ.Ε.
Ανατολικής Μακεδονίας
α.α.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Αντιπρόεδρος Δ.Ε.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close