ΒίντεοΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Αδέσποτα και δήμος Καβάλας:
Η υπάρχουσα κατάσταση και ο αυριανός σχεδιασμός
Ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον κτηνίατρο του κυνοκομείου

banner

 

 

Σήμερα, στο κυνοκομείο Καβάλας στην περιοχή της Άσπρης Άμμου φιλοξενούνται περισσότερα από 60 αδέσποτα σκυλιά.

Περίπου 70  είναι και τα αδέσποτα  που φιλοξενούνται στο καταφύγιο που βρίσκεται μεταξύ Κρυονερίου και Φιλίππων. Συνολικά 130 σκυλιά δηλαδή βρίσκονται στις δύο εγκαταστάσεις του δήμου Καβάλας που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο για τη φιλοξενία αδέσποτων σκυλιών.

Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου Καβάλας και μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Καβάλας, πολιτικό προϊστάμενο του κυνοκομείου, Απόστολο Μουμτσάκη καθώς επίσης και με τον υπεύθυνο κτηνίατρο Δημήτρη Μαντούδη για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή αλλά και για όσα σχεδιάζονται για το μέλλον σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 

 

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης

 

Όπως μας είπε ο Απόστολος Μουμτσάκης, το κυνοκομείο Καβάλας  είναι γεμάτο και ήδη ο δήμος Καβάλας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κυνοκομείου, 50 ακόμη θέσεων, νότια του αγροκτήματος Ζυγού (μακριά από κατοικημένες περιοχές). Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το νέο κυνοκομείο σε δύο χρόνια από τώρα και δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει.

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται αυτό το διάστημα με σκοπό τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων, ο  Απόστολος Μουτσάκης μας είπε ότι γίνονται παρεμβάσεις στον τρόπο ταΐσματος αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας τροφής.

 

 

Παρά τις πρόσθετες ενέργειες που γίνονται από το δήμο Καβάλας, ο Απόστολος Μουμτσάκης παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, μιας και καταγράφονται πολλά προβλήματα μέσα και έξω από την πόλη της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με τον υπεύθυνο κτηνίατρο, τα νέα αδέσποτα που εμφανίζονται, προέρχονται από ανθρώπους που αφήνουν σκυλιά μετά από γέννες και το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε κτηνοτροφικές περιοχές (και όχι μόνο).

Θα πρέπει να γίνει μια νέα καταγραφή των αδέσποτων ζώων μέσω τσιπαρίσματος, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια περίπου και θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο με την συνδρομή και της δημοτικής αστυνομίας που θα κληθεί να κάνει ελέγχους.

Απαραίτητη προϋπόθεση να συνεχιστούν και οι στειρώσεις όσων αδέσποτων δεν έχουν στειρωθεί, αρσενικών και θηλυκών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε μια καμπάνια ενημέρωσης προς τους ιδιοκτήτες ενώ θα προβληθεί περισσότερο η δυνατότητα υιοθέτησης ενός αδέσποτου από αυτά που ήδη υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του δήμου Καβάλας από τους δημότες.

 

 

Καλή θεωρεί ο Απόστολος Μουμτσάκης  τη συνεργασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή με το φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος» ενώ αναφέρει πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία από την ισχύουσα νομοθεσία  για την περισυλλογή ενός σκυλιού που επιτέθηκε σε πολίτη.

Όπως μας είπε, υπάρχουν αρκετοί δημότες που δέχθηκαν επίθεση και δεν πήγαν να δηλώσουν το συμβάν, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που το έκαναν.

 

«Δεν βρήκαμε μέχρι τώρα την χρυσή τομή. Να συμβιώνουμε δηλαδή αρμονικά οι  άνθρωποι και τα ζώα. Ούτε τα ζώα εις βάρος των ανθρώπων αλλά ούτε και οι άνθρωποι εις βάρος των ζώων» μας λέει μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος που πιστεύει ότι θα πρέπει στο μέλλον να υπάρξει συνεργασία για να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή.

Ωστόσο παραδέχεται ότι έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να κατασκευάσει ο δήμος Καβάλας ένα σύγχρονο κυνοκομείο, μιας και σήμερα οι χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι και για να έρθει κάποιο νέο ζώο στο κυνοκομείο πρέπει να αδειάσει χώρος.

Το θέμα της παιδείας και της ανάπτυξης μιας νέας νοοτροπίας που θα ξεκινά από τις παιδικές ηλικίες είναι ένα ακόμη «στοίχημα» που θα πρέπει να κερδίσουμε στο μέλλον και όπως μας είπε θα γίνουν ενημερώσεις στα σχολεία.

 

Ο υπεύθυνος κτηνίατρος του κυνοκομείου Καβάλας, Δημήτρης Μαντούδης

Ο υπεύθυνος κτηνίατρος, Δημήτρης Μαντούδης, αναφέρθηκε και αυτός στις ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης που έγιναν το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι εκτός από τις πολλές στειρώσεις αδέσποτων ζώων που γίνονται από το δήμο Καβάλας θα πρέπει να γίνονται ανάλογες κινήσεις και από τους ιδιοκτήτες ζώων. Κάτι που δεν γίνεται και το πρόβλημα εστιάζεται, όπως είπαμε και παραπάνω, στους ποιμενικούς σκύλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να μπουν ηλεκτρονικές ταυτότητες σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα, μια ενέργεια που πρέπει να γίνει από τους ιδιοκτήτες τους.

Ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαντούδη, που προχωρούν σε στειρώσεις και τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας ενώ την ίδια στιγμή έχουν υψηλές απαιτήσεις από όλους τους άλλους.

 

Όλα όσα ειπώθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Απόστολο Μουμτσάκη αλλά και από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του δήμου Καβάλας, Δημήτρη Μαντούδη, μπορείτε να τα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

 

 

Ρεπορτάζ:  Μιχάλης ΚουμρίδηςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close