Πολιτική

Ανακοίνωση του ΚΚΕ (Τ.Ε. Θάσου) για τις καταστροφές στη Θάσο

banner

 

Δελτίο τύπου 

 

Οι μεγάλες ζημιές από την έντονη νεροποντή δεν είναι ένα αποτέλεσμα μοιραίο, που δε θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο δρόμος που χάλασε στις Μαριές έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά πολλές δεκαετίες.

Στα Λιμενάρια δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ενώ δεν γίνεται συνεχής καθαρισμός των ρεμάτων και η αντίστοιχη εκβάθυνσή τους με αποτέλεσμα αυτά να ξεχειλίζουν.

Στον Ποτό και την ευρύτερη περιοχή που έγιναν και οι μεγαλύτερες ζημιές δεν υπήρξε ποτέ αντιπλημμυρική μελέτη αν και ο οικισμός ολοένα και αναπτυσσόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δε θα ήταν ίδια η κατάσταση αν δεν είχε καεί το δάσος ή έστω αν είχαν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά.

Εκτεταμένες ζημιές, με πλημμυρισμένα υπόγεια και άλλα προβλήματα είχαμε και στη Σκάλα Ποταμιάς, όπως και στην υπόλοιπη Βόρεια Θάσο. Τα μπαλώματα που είχαν γίνει σε περιοχές με γνωστά προβλήματα δεν άντεξαν και την κατάσταση επιδεινώνει η διακοπή ρεύματος που δεν επιτρέπει την λειτουργία των αντλιών σε όποια σπίτια ή τουριστικές μονάδες υπήρχαν.

Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή και σε πολλούς αγροτικούς δρόμους γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Ο καιρός θα είναι μερικές φορές και κακός, αλλά δε θα μας φταίει αυτός! Μπορούν να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν το βιος και τη ζωή μας. Εμπόδιο αποτελεί η καπιταλιστική ανάπτυξη που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα ότι αφήνει κέρδος. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πρόσημου, έχουν τεράστιες ευθύνες.

Έτσι, ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντός τους είναι τα έργα πχ των αυτοκινητοδρόμων, εκεί μεταξύ των άλλων μπορούν να μπουν και διόδια και από ότι βλέπουμε αυτά να αυγαταίνουν κάθε τόσο ώστε να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα αντιπλημμυρικά είναι τελευταία σε αυτή τη λίστα. Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους – οφέλους.

Είναι όμως κοινωνική ανάγκη τα έργα αυτά. Ολοένα και πιο συχνά θα έρχεται αυτή η ανάγκη στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Τι έχουν να πουν τώρα αλήθεια όλοι αυτοί που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη στο νησί, ότι είναι όλα καλά;

Καλούμε το λαό να μην πιστέψει πάλι τα λόγια στις συσκέψεις διαφόρων αρμοδίων και να παλέψει άμεσα για:

  • Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.
  • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ.
  • Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.
  • Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές
  • Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει. Ήδη κλιμάκιο της ΤΕ βρέθηκε στα Λιμενάρια και σήμερα το πρωί θα περιοδεύσει στην περιοχή του Ποτού και της Σκάλας Ποταμιάς.

Θάσος, 22/11/2019Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close