ΠολιτικήΣημαντικά

Αντιπλημμυρικά έργα Θάσου:
Μια πονεμένη ιστορία για την Περιφέρεια ΑΜΘ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία (Κώστας  Κατσιμίγας )

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ εξέδωσαν δελτίο τύπου με τον παρακάτω τίτλο, το οποίο υιοθετεί το σύνολο της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:

 

  • Έξι μήνες μετά τις βροχές του Νοεμβρίου, ακόμη στο σημείο μηδέν.

 

Έξι μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θάσου κι ακόμη δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο στάδιο της υλοποίησης. Λίγο η έλλειψη προσωπικού στις περιφερειακές Υπηρεσίες, λίγο ο …κορωνοϊός και περισσότερο απ όλα η αδεξιότητα (;) της Διοίκησης, δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης κανένα από τα τρία έργα που έχουν προγραμματιστεί για την αποκατάσταση των ζημιών της Θάσου και προωθήθηκαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος κατά τον τρόπο ανάθεσής τους.

Αναλυτικά:

  1. Αρχικά η Διοίκηση επέλεξε να προχωρήσει στην «μίσθωση μηχανημάτων έργου για την επείγουσα αντιμετώπιση πλημμυρών στη νήσο Θάσο», μια παροχή υπηρεσίας συνολικά 328.000 € με την διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» χωρίς την λήψη προσφορών μέσω δημοσίευσης. Μοίρασε τις εργασίες σε τοπικούς εργολάβους, έστω κι αν οι εργασίες αυτές ήταν αόριστες και το Γενάρη του 2020 έλαβε το πράσινο φως από την Οικονομική Επιτροπή. Η τελευταία ενέκρινε το Μάρτιο την «διαπραγμάτευση» και αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για να ξεκινήσουν οι …τσάπες που θα καθαρίσουν τους οχετούς. Η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας εντάχθηκε στην τροποποίηση του προγράμματος δράσης της Περιφέρειας το Φεβρουάριο που μας πέρασε. Οι αστοχίες της Διοίκησης και η επιμονή της να μην φέρει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκαίρως το μήνα Μάρτιο, ένα νέο ανανεωμένο πρόγραμμα δράσης (γιατί η αρχική του έγκριση έπασχε νομικά) με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις του Φεβρουαρίου, πρακτικά σημαίνει ότι οι εργολάβοι που θα κληθούν να εργαστούν δεν θα ξέρουν πότε και εάν θα πληρωθούν για τη δουλειά τους, για μια υπηρεσία που είναι ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα δράσης που είναι στον …αέρα!
  2. Το επόμενο έργο που ανέσυρε κυριολεκτικά η Διοίκηση από τα κιτάπια της, ήταν η Υπηρεσία «Καθαρισμός και άρση καταπτώσεων ρεμάτων, τάφρων και οχετών Π.Ε Θάσου» προϋπολογισμού 90.000 €. Πρόκειται για έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρωτοαποφασίστηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του 2016, εγκεκριμένο από τότε το 2016 μαζί με μια σειρά από άλλα έργα που σχετίζονταν με τις πυρκαγιές (ΣΑΕΠ831). Η  μελέτη  για την εκτέλεση  των εργασιών και τα τεύχη δημοπράτησης συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν με την με αριθ. 02/7709/οικ/02-11-2019  απόφαση της Δ/νσης  Τεχνικών έργων  Π.Ε Καβάλας, δηλαδή λίγο πριν τις πλημμύρες! Αν και πρόκειται για υπηρεσία που έχει την ίδια μορφή με την παραπάνω κι αφορά το ίδιο αντικείμενο, ανασύρθηκε από τα συρτάρια της Διοίκησης που ήταν αδικαιολόγητα ξεχασμένο και με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης άνευ δημοσίευσης, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, βρίσκεται κι αυτό στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης. Με έτοιμη την μελέτη θα μπορούσε να έχει δημοπρατηθεί ήδη από το Δεκέμβριο… Όπως και η προαναφερόμενη όμως μίσθωση των μηχανημάτων κι αυτή η Υπηρεσία έχει τα ίδια προβλήματα με την παραπάνω. Κι ακόμη χειρότερα! Ενώ επρόκειτο για «συνεχιζόμενο έργο» ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 και του 2019, ξέχασαν την ένταξή του… στο 2020!
  3. Στις 19 Μαρτίου 2020 και εν μέσω κορωνοϊού πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ η εκτέλεση των εργασιών της υπηρεσίας: «Αποκατάσταση βλαβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο νήσου Θάσου μετά από έντονες βροχοπτώσεις» με συνολική πίστωση 230.000,00 ευρώ πάλι με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καβάλας είχε ήδη ζητήσει από το Γενάρη την επίσπευση αλλά η έγκριση από την Κυβέρνηση ήρθε τρεις μήνες αργότερα (1) το μήνα Μάρτιο, εξανεμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου. Κι ακόμη η έστω τύποις διαγωνιστική διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν έχει ολοκληρωθεί… Εν αναμονή…

 

Έξι μήνες μετά, το καλοκαίρι ξεκινά, το νησί ζει με την προσδοκία της τουριστικής ανάκαμψης κι η κατάσταση είναι η ίδια. Όπως την άφησαν οι πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019.

Θα μπορούσαν μηχανήματα έργου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας ΑΜΘ να αναλάβουν μέρος των παραπάνω εργασιών, όσων κρίνονταν πιο επείγουσες. Δεν έγινε όμως τίποτα. Προτιμήθηκε να παραχωρούνται μηχανήματα της Περιφέρειας σε «ημέτερους» Δήμους για την χρήση τους στην αγροτική οδοποιία…

Θα μπορούσε το έργο «συντήρηση κι αποκατάσταση οδικού δικτύου Θάσου» προϋπολογισμού 500.000 € με σύμβαση υπογραφείσα μέσα στο 2019 μέσω ανανεωτικού πίνακα εργασιών να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες στην αποκατάσταση βλαβών του οδικού δικτύου. Ούτε κι αυτό έγινε όμως… Η Διοίκηση της Περιφέρειας προτίμησε την αναμονή. Κι ευτυχώς δεν είχαμε άλλες βροχές μεγάλες μέσα στο χειμώνα.

Από το γραφείο ΤύπουΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close