ΟικονομίαΣημαντικά

Από την οικονομολόγο Μαρία Δαλκίτση:
Τέσσερις προτάσεις για την επανεκκίνηση    της οικονομίας μετά την κρίση

banner

 

Ουσιαστική παρέμβαση της οικονομολόγου Μαρίας Δαλκίτση , αντιπρόεδρου του 2ουΠ.Τ.,  του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ,στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Αντωνιάδης με θέμα «Επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση»

 

Η Μαρία Δαλκίτση ανέφερε τα εξής:

 

” Καταθέτουμε δέσμη προτάσεων για την επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής του τόπου.

Η καταπολέμηση του κορονοιού αναπόφευκτα  οδήγησε σε ύφεση την οικονομική δραστηριότητα και στον τόπο μας με πολλές συνέπειες και μεγάλες απώλειες .

Σήμερα που το επιτρέπουν οι ιατρικές προϋποθέσεις έχουμε την δυνατότητα σχεδιασμού  για το μέλλον ,την έγκαιρη αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Εκπροσωπώντας  το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος παρουσιάζουμε ενέργειες για ένα σχέδιο εξόδου με σταθερά βήματα που θα πρέπει να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία.

  1. Πότε πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις… πρέπει να σχεδιαστεί μια ομαλή έξοδος από το καθολικό κλείσιμο . Δεν μπορεί για πάντα οι επιχειρήσεις να είναι κλειστές, ούτε όμως και να ανοίξουν όλες μαζί .

Οι χρονικές αποστάσεις  πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην οδηγήσουν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού . Το άνοιγμα της λιανικής πώλησης και των υπηρεσιών να γίνει σταδιακά.

Η εστίαση να ανοίξει αλλά να υπάρχει επαρκής απόσταση μεταξύ  των τραπεζιών .

  1. Αναζωογόνηση της κατανάλωσης

Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για ολόκληρη την οικονομία . Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν 800 ευρώ στους δικαιούχους και τον Μάιο για να ενισχυθεί όχι μόνο το εμπόριο αλλά και η μεταποίηση και οι υπηρεσίες .

  1. Οικονομική υποστήριξη για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας .

Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, αναφέρω βασικά οικονομικά μέτρα που μπορούν να εξειδικευθούν:

  • Γενναιόδωρη ρευστότητα ,άμεσες επιχορηγήσεις και εγγυήσεις δανείων . Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
  • Επίλυση του προβλήματος των επιταγών μετά την πάροδο των 75 ημερών.
  • Απλοποιημένη φορολογική μεταχείριση , ιδίως των ζημιών
  1. Έκτακτη βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να βιαστεί για την εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής και την λειτουργία του  ταμείου εγγυοδοσίας . Η έκτακτη βοήθεια για ΜΜΕ

πρέπει να στοχεύει στις πληρωμές που οφείλονται όπως μισθοδοσία , ενοίκια , επιταγές  και λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω έλλειψης κύκλου εργασιών.

Κλείνοντας θέλω να πω  είναι σίγουρο η πανδημία του κορονοιού επηρέασε την παγκόσμια, την ελληνική αλλά και την οικονομία της Καβάλας.

Η κρίση που ζούμε διαταράσσει ταυτόχρονα την προσφορά και την ζήτηση, μία δύσκολη εξίσωση και για τους οικονομολόγους .

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται γρήγορα στην κατάσταση  αλλά η οικονομία μας παραμένει ευάλωτη .

Ας κάνουμε ο καθένας ότι του αντιστοιχεί για να σώσουμε τις δουλειές μας , την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.”Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close