ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Από τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού – Το σχέδιο για Ελλάδα

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Διαθέσιμο το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, με προτεραιότητα τους ηλικιωμένους. Ο στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητά του.

Ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται τα 7 πρώτα ειδικά ψυγεία, στα οποία θα φυλαχθούν σε θερμοκρασίες 70 βαθμών υπό το μηδέν τα εμβόλια της Pfizer. Κάθε ένα από αυτά έχει χωρητικότητα 100 χιλιάδων δόσεων. Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε το επείγον της διαδικασίας.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, την επόμενη ημέρα της παραλαβής των εμβολίων θα αρχίσει και ο εμβολιασμός.  «Σας δηλώνω ότι με το που θα εγκριθούν, θα παραδοθούν στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα αρχίζει ο εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά. Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κατανείμει δίκαια τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στους πολίτες δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, μιλώντας στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα είναι ένας καταλύτης και ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από τη χώρα σας για δίκαιη κατανομή του εμβολίου σε όλους».

Μαζί με τους υγειονομικούς, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

«Μέσα στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να γίνει μια υποκατηγοριοποίηση, γιατί όλοι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι 2 εκατομμύρια» δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της  Πενσυλβάνια.

Ο κλάδος που δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα από τα lockdown, ο κλάδος της εστίασης ζητά να ενταχθεί στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των πρώτων μηνών, ώστε να μπορέσει να ανοίξει χωρίς να ξανακλείσει.

«Είναι χώροι συνάθροισης κοινού που σημαίνει ότι η δυνατότητα που μας δίνεται με τον εμβολιασμό, θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι οι εργαζόμενοι να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, ώστε να είναι και οι εργαζόμενοι προστατευμένοι αλλά και να μην λειτουργούν ως χώροι μετάδοσης κορονοϊού» υποστηρίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Ως υγειονομικό διαβατήριο που θα επιτρέψει τις τουριστικές αφίξεις μέσα στο 2021, βλέπουν οι ξενοδόχοι το εμβόλιο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος είπε ότι «υγεία χωρίς οικονομία δεν υπάρχει άρα το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι και για τον τουρισμό. Και για τα ξενοδοχεία σημαίνει περισσότερες αφίξεις και περισσότερες διανυκτερεύσεις» .

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εφόσον τα εμβόλια πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι απόλυτα ασφαλή. «Μέχρι τώρα περιμέναμε σα μάννα εξ ουρανού το εμβόλιο, τώρα που βλέπουμε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά ας αφήσουμε τις θεωρίες και τις γκρίνιες και τις αμφιβολίες» .

Για τις προσδοκίες από το εμβόλιο και για το πότε αυτό θα αποτελέσει λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας μίλησαν στην εκπομπή «Από τις έξι» στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πηγή: ΕΡΤ



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close