ΠολιτικήΣημαντικά

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων και UNESCO:
Η μισή αλήθεια ίσως είναι πιο επικίνδυνη από το ψέμα!

banner

 

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου για όσα «δεν έπραξε» η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (Από τη στιγμή που ο χώρος εντάχθηκε στη λίστα της UNESCO ) εφαρμόστηκε η γνωστή τακτική της μισής αλήθειας.

Η πρώην δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα,  δεν έλεγε  ψέματα όταν  αναφερόταν στη έλλειψη αρμοδιότητας του δήμου Καβάλας να επέμβει στον αρχαιολογικό χώρο. Άλλωστε όλοι αντιλαμβανόμαστε οτι κάθε  επέμβαση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είναι αρμοδιότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία και αυτή με τη σειρά της θα κριθεί από το αποτέλεσμα και την ποιότητα των έργων αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα τα εκτελέσει.

Το πρόβλημα με την τοποθέτηση της πρώην δημάρχου ξεκινά από τη στιγμή που φορτώνει όλες τις ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία και πετά από πάνω της τις ευθύνες και τις όποιες αρμοδιότητες είχε και έχει ο δήμος Καβάλας.

Η ίδια υποστηρίζει ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει καμία αρμοδιότητα και άρα… όλες οι πέτρες πρέπει να πέσουν στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και μάλιστα είναι πολύ πιο απλά.

Στον αρχαιολογικό χώρο η ευθύνη πράγματι ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία αλλά έξω από αυτόν ο δήμος Καβάλας έχει αρμοδιότητα να παρέμβει και να δημιουργήσει ένα καλύτερο τοπίο, περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου.

Ας μας απαντήσει λοιπόν εάν συστήθηκε η αρμόδια επιτροπή με τη συμμετοχή και δημοτικών συμβούλων και το κυριότερο ας μας απαντήσει εάν υλοποιήθηκε κάποια μελέτη για να δημιουργηθούν διαδρομές που θα οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο.

Μία  μελέτη ετοιμάζονταν  για έναν δρόμο περιπάτου από τα λασπόλουτρα προς τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και μετά από 7 χρόνια μας είπανε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί!

Νομίζω ότι είναι ανέντιμο να αποποιείται κάποιος τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που έχει από τη θέση που κατέχει και να περιμένει το λάθος ή την καθυστέρηση ενός άλλου για να εξαγνιστεί.

Φυσικά και μπορούσε ο δήμος Καβάλας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει παρεμβάσεις και έργα για να αφήσει το δικό του στίγμα με αφορμή την ένταξη των αρχαίων Φιλίππων στη λίστα της UNESCO.

Η τεχνική για να φύγει κάθε βλέμμα από πάνω μας είναι γνωστή: “Για όλα φταίνε οι άλλοι”. Ακόμη και γι’ αυτά που δεν κάναμε εμείς!

 

Μιχάλης ΚουμρίδηςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close