Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογέςΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

Άρης Βέρρος: Καβάλα δεν είναι μόνο η πόλη

banner

Δήμος Καβάλας δεν είναι μόνο η πόλη. Ούτε μόνο το κέντρο της. Είναι οι γειτονιές, οι συνοικείες, τα χωριά της. Ο Δήμος Καβάλας για τη Συμπαράταξη Πολιτών είναι ένα κράμα κοινοτήτων που συνυπάρχουν ισότιμα κάτω από μία ενιαία διοικητική και πολιτισμική ταυτότητα. Ο δημότης της οδού Ομονοίας είναι ισότιμος με το δημότη των Κρηνίδων ή του Κρυονερίου. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για εννιαίο Δήμο θα πρέπει να τον αντιληφθούμε όχι ως οι περίπου 56 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης της Καβάλας, αλλά ως μία ενναία οντότητα 76 χιλιάδων δημοτών.

Παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών σε ολόκληρη την έκταση του διευρυμένου Δήμου.

Έτσι βλέπουμε και τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου Δήμου το οποίο, ωστόσο, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως του πρέπει.

Από την αρχή θέσαμε το θέμα της υποβάθμισης της περιοχής λόγω της έλευσης του αγωγού TAP και σταθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στη συγκεκριμένη όδευση. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διέλευση του TAP (αλλά και νέων οδεύσεων) από υψηλής παραγωγικότητας περιοχές, όπως είναι τα τενάγη των Φιλίππων και η καλλιεργήσιμη γη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την τοπική, αγροτική οικονομία.

Η πρόταση μας για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα συμπεριλαμβάνει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του αναδασμού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φιλίππων, τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους Παγγαίου και Δοξάτου για την ουσιαστική λειτουργία του ΟΕΒ και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στα Τενάγη, με δεδομένη μάλιστα την κλιματική αλλαγή, την ανάδειξη νέων καλλιεργιών, την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των παιδιών, εκμεταλλευόμενοι το ΚΠΕ Φιλίππων, πάνω σε ζητήματα διατροφικών αναγκών και περιβάλλοντος. Όλα τα προηγούμενα δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν πετύχουμε τα επόμενα χρόνια η δημοτική ενότητα να υδροδοτείται από το Κεφαλάρι και να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση, όπου χρειάζεται, και επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η ιστορική, πολιτισμική και αρχαιολογική παρακαταθήκη της περιοχής είναι τεράστια. Θα μπορούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο πολιτιστικής και ιστορικής αναφοράς των Βαλκανίων. Είναι χρυσή ευκαιρία να αναδεικτεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (ο οποίος προσφάτως μπήκε στον κατάλογο Πολιτιστικών Μνημείων της Unesco) ως κέντρο πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου (Αρχαιολογικός χώρος Φίλιππων – προϊστορικός οικισμός Ορθόπετρας [Ντικιλί Τας] – Βραχογραφίες -Αρχαία Εγνατία Οδός – τόπος διεξαγωγής της μάχης των Φιλίππων- βαπτιστήριο της Λυδίας) καθώς και η αναπαράσταση της μάχης των Φιλίππων η οποία κατέχει σημαντικότατη θέση στην παγκόσμια ιστορία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να προνοήσει ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι ώστε να στεγαστούν μουσεία και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Γίνεται αντιληπτό ότι η μάχη της καθημερινότητας θα πρέπει να δοθεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα και για τη Δ.Δ. Φιλίππων. Η ενταντικοποίηση των εργασιών ασφαλτόστρωσης, η επισκευή-αποκατάσταση-επέκταση των δικτύων ύδρευσης-άρδρευσης, η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων, η τουριστική «μετατόπιση» προς την περιοχή, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η επιδιόρθωση των σχολικών μονάδων, η καθαριότητα, ο καθαρισμός των χόρτων, η ηλεκτροδότηση είναι μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες μας ως η επόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close