ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου και  κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις Κονότητες φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος εκλογικός νόμος

Το νέο εκλογικό σύστημα για τους ΟΤΑ προκαλεί αντιδράσεις

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών και το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες  στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κι ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

 

Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, φέρνει  αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τις ενώσεις προέδρων Κοινοτήτων  που εναντιώνονται  στην κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις Κοινότητες, που ίσχυσε στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 και τη διακοσμητική, όπως λένε,  υπαγωγή τους στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων.  Ανάλογη αντίδραση και για τα  Κοινοτικά Συμβούλια με πάνω από 300 κατοίκους, όπου φαίνεται να αποκτά «πλασματική πλειοψηφία» ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί Δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις Κοινότητες αυτές, ήρθε τελευταίος σε ψήφους.

 

 

Στα βασικά σημεία του, ο νέος εκλογικός νόμος  προβλέπει ότι:

 

– Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

 

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.

 

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

 

– Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

 

– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών Αρχών.

 

– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

 

– Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

 

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30ή Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

 

Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ

 

Κατ’ αρχάς, και οι Κοινότητες άνω των 500 κατοίκων μετονομάζονται με το αρ.75, από σκέτο «Κοινότητες» σε «Δημοτικές Κοινότητες»

 

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Σύμφωνα με το αρ.2, « Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 501 κατοίκων, διοικούνται από:

– τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και

– το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας. »

 

Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από 3 μέλη σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 501 έως 3.000 κατοίκων, 5 μέλη για Δημοτικές Κοινότητες μεταξύ 3.001 έως 15.000, 7 μέλη για πληθυσμό μεταξύ 15.001 έως 50.000, και 9 μέλη για Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.001 κατοίκων.

 

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αρ.27 « Εκλογή Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων » :

 

«Ο Συνδυασμός του επιτυχόντος Δημάρχου στις Δημοτικές εκλογές, στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών των Συμβούλων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και τα 2/5 λαμβάνουν οι επιλαχόντες Συνδυασμοί. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη μονάδα. Για την κατανομή των εδρών των λοιπών συνδυασμών, εφαρμόζεται η παρ.4 του αρ.4 με βάση τα αποτελέσματα στη Δημοτική Κοινότητα. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του Συμβουλίου που αναλογούν στα 3/5 και στα 2/5 έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:

 

– στα 3μελή Συμβούλια η αντιστοιχία είναι 2 και 1,

 

– στα 5μελή Συμβούλια 3 και 2,

 

– στα 7μελή Συμβούλια 4 και 3

 

– στα 9μελή Συμβούλια 5 και 4.

 

Σε περίπτωση που ο επιτυχών Συνδυασμός έχει λάβει στη Δημοτική Κοινότητα κατά την αρχική ψηφοφορία ποσοστό μεγαλύτερο του 60% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σύμφωνα με τη παρ.3 του αρ.24, με βάση το αποτέλεσμα στη Δημοτική Κοινότητα. »

 

 ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

Τέλος, το  αρ.30 ορίζει ότι « τακτικοί Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγονται από τους υποψηφίους καθενός από τους Συνδυασμούς των υποψήφιων Δημάρχων, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.  Οι λοιποί υποψήφιοι των Συνδυασμών είναι αναπληρωματικοί των τακτικών Συμβούλων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας με τη σειρά των σταυρών προτίμησης. Αν οι υποψήφιοι του ίδιου Συνδυασμού ισοψηφήσουν, το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση. »



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close