ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη:
Το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ των «μικρότερων αυξήσεων», μια πρόταση που έκανε η παράταξη της πρώην δημάρχου

banner

 

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καβάλας κλήθηκε να αποφασίσει μεταξύ δύο προτάσεων που αφορούσαν το ύψος των δημοτικών τελών (Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός).

 

Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε προς έγκριση  από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1.500.000 ευρώ (το αρχικό έλλειμμα ήταν 1.800.000 ευρώ. Μια αύξηση περίπου 3,5 ευρώ το μήνα για οικίες)

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την παράταξη της πρώην δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα με μικρότερες αυξήσεις, πρόταση η οποία υπερίσχυσε κατά τη διάρκεια της τελικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση της Δήμητρας Τσανάκα και της παράταξης «Ανάσα για το Δήμο», η οποία εγκρίθηκε,  πρότεινε αύξηση των δημοτικών τελών  στις κατοικίες της Καβάλας 21%. Αύξηση στα καταστήματα 7%. Αύξηση στις κατοικίες Δ.Ε. Φιλίππων και άλλων δημοτικών κοινοτήτων 28,3%, ίδια αύξηση στα καταστήματα της Δ.Ε. Φιλίππων και των υπόλοιπων  δημοτικών κοινοτήτων.

Οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν μεταφράζονται σε αύξηση 2 ευρώ το μήνα για μια οικία 80τ.μ. στην Καβάλα και 0,83 ευρώ στα ίδια τετραγωνικά  που αφορούν επαγγελματικούς χώρους.

( Στη δημοτική ενότητα Φιλίππων και στη Νέα Καρβάλη υπάρχει μια πρόσθετη αύξηση από 7% μέχρι 15%  με την αιτιολογία ότι ήδη είναι πιο μικρές οι τιμές και εξακολουθούν να είναι πιο μικρές από αυτές της Καβάλας))

 

Δήμαρχος Καβάλας: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη»

 

Για αναγκαστική αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών έκανε λόγο ο δήμαρχος Καβάλας, κυρίως  λόγω της αύξησης εισφοράς στην ΔΙΑΑΜΑΘ (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) κατά 400.000 ευρώ φέτος και στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Το έλλειμμα που παρουσιάστηκε φέτος στο δήμο Καβάλας και πρέπει να καλυφθεί αναφορικά με τα έσοδα και τα έξοδα των ανταποδοτικών δημοτικών τελών φτάνει το 1.500.000 ευρώ. (Το αρχικό έλλειμμα ήταν 1.800.000 ευρώ)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό πρέπει να είναι ισοσκελισμένα, δηλαδή όσα έξοδα κάνει ο δήμος Καβάλας να υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα.

“Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη αλλά η αύξηση είναι μονόδρομος”  είπε ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, αρνούμενος όπως είπε να κάνει έναν πλασματικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δήμο Καβάλας.

 

Πως παρουσιάστηκε το έλλειμμα…

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Καβάλας, κος Χατζηκωνσταντίνου, το 2017  παρουσιάστηκε πλεόνασμα 2.700.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη και η διοίκηση αποφάσισε την πρόσληψη 112 μόνιμων υπαλλήλων   ενώ προχώρησε και στην αγορά νέων δημοτικών οχημάτων.

Με αυτό τον τρόπο προήλθε ισοσκελισμός  εσόδων και εξόδων (όπως προβλέπεται από το νόμο) αλλά από το 2017 και μετά είχαμε  μια συνεχόμενη  αύξηση στην εισφορά του δήμου Καβάλας προς την ΔΙΑΑΜΑΘ με αποτέλεσμα να εμφανιστεί έλλειμμα ύψους 1.800.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια με περικοπές στο νέο προϋπολογισμό που συντάχθηκε από τη σημερινή διοίκησή  μειώθηκε στο 1.500.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, πρόκειται για μια αναγκαστική αύξηση που πρέπει να γίνει διότι δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς το έλλειμμα που υπάρχει.

Η πρώην δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, αποδέχτηκε την αναγκαιότητα αυξήσεων αλλά όπως είπε, η παράταξη της έχει αναλύσει τα έξοδα και αντιπρότεινε κι άλλες περικοπές στο νέο προϋπολογισμό του δήμου Καβάλας με σκοπό να εξοικονομηθούν χρήματα και να γίνουν λιγότερες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών (ακόμη και 1 ευρώ αύξηση) εκπρόσωποι συνταξιοδοτικών και εργατικών  σωματείων καθώς και  ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας.

 

Τοποθετήσεις αρχηγών παρατάξεων…

Η πρώην δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα αναφέρθηκε σε «μονόδρομο» που πρέπει να ακολουθηθεί, εννοώντας ότι ο αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είναι αναγκαίες για να μπορέσει να εργαστεί χωρίς προβλήματα ο δημοτικός μηχανισμός. Παρόλο που όπως είπε, ως αντιπολίτευση θα μπορούσε να πει ένα μεγάλο «όχι», προτιμά να μην καταποντιστεί ο δήμος Καβάλας.  Επεσήμανε την ανάγκη εξοικονόμησης μέσω της ανακύκλωσης και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η παράταξη «Ανάσα για το δήμο» όπου οι αυξήσεις που προτείνονται είναι μικρότερες από αυτές που προτείνονται από την παράταξη του δημάρχου.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν με την διαχείριση των απορριμμάτων στο παρελθόν, σε λανθασμένες επιλογές κατά την  περιόδο 2011 – 2019  που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το αδιέξοδο σήμερα, με μειώσεις εσόδων και αυξήσεις φόρων. Η παράταξη του αρνήθηκε να ψηφίσει τις δύο προτάσεις.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τον «μονόδρομο» των αυξήσεων διότι όπως είπε υπάρχει μια «κραυγή» από την κοινωνία. Ο ίδιος και η παράταξη του δεν κρίνει  ότι υπάρχει αναγκαιότητα επιβολής αυξήσεων και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ξεπεραστούν τα όποια οικονομικά προβλήματα.

 

Ο Άρης Βέρρος  αναφέρθηκε στην απουσία οικονομικού απολογισμού από την πλευρά της ΔΙΑΑΜΑΘ όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να γεννώνται πολλά ερωτηματικά για το ρόλο της μέσα σε αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος δεν περίμενε, όπως είπε, λίγο πριν τελειώσει η χρονιά η διοίκηση να φέρει πρόταση αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.  Δεν δέχτηκε το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια αύξηση λίγων ευρώ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πολίτες βιώνουν επί μια δεκαετία την οικονομική κρίση. Η παράταξη του Άρη Βέρρου αρνήθηκε να ψηφίσει και τις δύο προτάσεις.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανέλαβε μέσω του Χρήστου Ποτόλια ότι πρόκειται για μια «Μαύρη Δευτέρα» για τους πολίτες. Αναφέρθηκε σε μια λάθος επιλογή αυξήσεων, έναν «λάθος δρόμο»  που όπως είπε παίρνει η διοίκηση και ακολουθεί η πρώην δήμαρχος. «καταψηφίζουμε και με τα δύο χέρια τις αυξήσεις που προτείνουν και οι δύο παρατάξεις» είπε κλείνοντας ο Χρήστος Ποτόλιας.

 

Ο κος Βογιατζής κατηγόρησε την προηγουμένη διοίκηση της κας Τσανάκα ότι δεν πρόβλεψε σωστά κι ότι τη μικρότερη ευθύνη την έχει ο σημερινός δήμαρχος. Ωστόσο, επειδή θεωρεί άδικες τις αυξήσεις καταψήφισε και τις δύο προτάσεις.

 

Ο Νίκος Ξανθόπουλος μίλησε για σκοπιμότητα και βιασύνη από την πλευρά της διοίκησης που οδηγεί στις αυξήσεις λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένας προϋπολογισμός  που θα καλύψει τα ελλείματα και κατά τη γνώμη του δεν χρειάζονται  αυξήσεις.  Με αυτό το σκεπτικό το οποίο ανέλυσε, δεν ψήφισε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

«Εγώ είμαι κατά των αυξήσεων διότι κρίνουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη» είπε κλείνοντας ο Νίκος Ξανθόπουλος.

 

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close