ΟικονομίαΠρωτοσέλιδα

Bloomberg:
Η Energean σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην Καβάλα

banner

 

 

Η Energean σχεδιάζει 500 εκατομμύρια δολάρια αποθήκευσης άνθρακα και εγκατάσταση H2 στην περιοχή της Καβάλας όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg

 

Η Energean σύμφωνα με το άρθρο υπέβαλε πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και μιας μονάδας υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα κοντά στην παλιά πετρελαιοπηγή του Πρίνου.

Το έργο θα είναι το πρώτο του είδους του σε ολόκληρη την Μεσόγειο, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μάθαιος Ρήγας σε συνέδριο την Τετάρτη (24.02.2021), χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια και, εάν εγκριθεί, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τη διεύθυνση διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με το σχέδιο, ζητώντας να μην αναφερθεί το όνομά του γιατί οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές.

 

 

Η Energean, συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg εισηγμένη στο Λονδίνο, αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ (39 δισεκατομμύρια δολάρια) από το ταμείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού. Η Ελλάδα παράγει περίπου 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, οπότε το έργο θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές της κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους, ή κατά 4%, με περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον εάν το έργο επεκταθεί, είπε το άτομο που συνομίλησε το Bloomberg και συνέχισε λέγοντας πως η Energean σχεδιάζει να κατασκευάσει το μπλε εργοστάσιο υδρογόνου μικρής κλίμακας στην υφιστάμενη χερσαία τοποθεσία της Sigma στην Καβάλα, κοντά στον Πρίνο.

Το μπλε υδρογόνο αναφέρεται στη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δαπανούν πολλά δισεκατομμύρια στην έρευνα και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή καθαρού καυσίμου. Το σύστημα δέσμευσης άνθρακα στο μπλε εργοστάσιο υδρογόνου της Energean θα παγιδεύσει το 99,3% των εκπομπών, είπε το ο συνομιλητής.

 

 

Από τον συνεργάτη μας Ηλία Κοτσιρέα

φωτογραφίες: Intime NewsΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close