ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Cosmopolis Festival 2022: Δήμος και ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ παρουσίασαν το φετινό Πρόγραμμα

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος και η διευθύντρια της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης και Άλκηστις Βλάχου, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου παρουσίασαν το Πρόγραμμα του Cosmopolis Festival 2022.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, η φετινή διοργάνωση, πέρα από τους γνωστούς τόπους, θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε γειτονιές και χωριά του Δήμου. Σημείωσε ότι «προγραμματίσαμε εκδηλώσεις με σκοπό να ενσωματώσουμε στη ζωή των δημοτών και των επισκεπτών μας πολιτιστικά στοιχεία τόσο της πατρίδας μας όσο και άλλων χωρών. Το Cosmopolis θα φέρει και φέτος στη γειτονιά μας ήχους σπουδαίων καλλιτεχνών, για να γνωρίσουμε μουσικές πανδαισίες, οι οποίες θα μετατρέψουν την Καβάλα σε σημείο συνάντησης πολλών και διαφορετικών δρόμων, όπως ήταν πάντα, πέρασμα και στασίδι εμπόρων, προσφύγων και καλλιτεχνών».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, μεταξύ άλλων έθεσε τη διάσταση της περαιτέρω σύνδεσης του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία, «ώστε το κοινό, οι καλλιτέχνες, η τοπική αγορά και οι φορείς να ωφελούνται από αυτήν την αλληλεπίδραση. Εξάλλου, οι τομείς του πολιτισμού λειτουργούν αρμονικά και σε αλληλεπίδραση με τον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης και, ουσιαστικά, συμβάλλουν στην ποιοτική προβολή και ανάδειξη του Δήμου Καβάλας. Παράλληλα, το ίδιο το Cosmopolis μπορεί να αποτελέσει μια αναπτυξιακή διαδικασία, τόσο στον καλλιτεχνικό τομέα, μέσω της επανεκτίμησης διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, όσο και στον κοινωνικό τομέα, μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχικότητας και του εθελοντισμού».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival 2022, Άλκης Ζοπόγλου, ανακοίνωσε το φετινό Πρόγραμμα, το οποίο, συνοπτικά περιλαμβάνει τα εξής:

 • Συναυλίες στο κάστρο της πόλης με σχήματα από την ελληνική μουσική σκηνή.
 • Θα συνεχιστεί το CosmoHome με τις υπέροχες συναυλίες της αυλής και της γειτονιάς στην χερσόνησο της Παναγίας, ενώ θα μεταφερθεί και σε άλλες γειτονιές της πόλης, καθώς και στα χωριά του Δήμου.
 • Το CosmoWorld θα πραγματοποιηθεί σε τρία τετραήμερα με τη συμμετοχή σημαντικότατων μουσικών παγκοσμίου φήμης, καθώς και καλλιτέχνες από κάθε άκρη του πλανήτη, που θα προβάλουν την Τέχνη τους στο CosmoLights. Επίσης, θα φιλοξενήσει το ξεχωριστό CosmoUpcycle Park και συναυλίες στην κεντρική πλατεία της πόλης.
 • Ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί πολλά παράλληλα events που θα ενσωματώσουν παιδικές δράσεις, δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων, χορευτικά events.

Υπογράμμισε ότι «αυτό που επιθυμούμε ως διοργανωτές είναι να δημιουργήσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».

Η γενική διευθύντρια της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Άλκηστις Βλάχου, χαρακτήρισε το Cosmopolis ως «επί πολλά χρόνια δυναμικό πόλο πολιτισμού, τέχνης και ψυχαγωγίας σε ιστορικές γειτονιές της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών».

Συμπλήρωσε, δε, θα αποτελέσει και φέτος την απόλυτη πρόταση για τους λάτρεις της μουσικής, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα μουσικών παραστάσεων και δρώμενων από καταξιωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Cosmopolis Festival 2022 μέσα από την ομιλία του Άλκη Ζοπόγλου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival 2022, Άλκης Ζοπόγλου, ανακοίνωσε το φετινό Πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

«Σχετικά με την ροή του Φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι του 2022:

Θα ξεκινήσει στις 05 Ιουλίου και θα τελειώσει στις 21 Αυγούστου.

Σχεδόν κάθε Τρίτη μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε συναυλίες στο κάστρο της πόλης με σχήματα από την ελληνική μουσική σκηνή. Η πρώτη εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του προσφυγικού Ελληνισμού σαν ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους το 1922 και θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας.

Επίσης, μερικά από τα σχήματα και τους καλλιτέχνες που θα ακολουθήσουν είναι:

Active Member, Μιχάλης & Αλέξανδρος Τζουγανάκης, η μπάντα από το Μουσικό Κουτί και ο Πορτοκάλογλου.

Τις Πέμπτες θα συνεχιστεί ο θεσμός του CosmoHome με τις υπέροχες συναυλίες της αυλής και της γειτονιάς στην χερσόνησο της Παναγίας. Για αυτές τις συναυλίες, έχουν έρθει στην διοργάνωση μέσα από την ενεργή πλατφόρμα της ιστοσελίδας του φεστιβάλ, πάνω από 130 αιτήσεις συμμετοχής, κάτι που αναδεικνύει καταρχάς, την έντονη επιθυμία των καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, αλλά και την διάχυση του θεσμού στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Από φέτος, αυτή η ενότητα του CosmoHome θα μεταφερθεί στην περιφέρεια και τα χωριά του Δήμου Καβάλας στις υπέροχες γειτονιές των οικισμών, οικοδομώντας ταυτόχρονα την έναρξη συνεργασία του φεστιβάλ με την δραστήρια πολιτιστική θερμοκοιτίδα των «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Η παλέτα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022, θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσα σε 3 τετραήμερα που αποτελούν και τον κύριο όγκο του φεστιβάλ και είναι η γνωστή ενότητα του CosmoWorld.

Στο πρώτο, από τις 07-11 Ιουλίου, φιλοξενούμε την καινούργια ομάδα δράσεων με τίτλο CosmoGuitar Apocalypse. Πρόκειται για ένα τετραήμερο που, ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά όργανα στον πλανήτη μας, η κιθάρα, θα έχει την τιμητική του. Μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής θα έρθουν στην πόλη μας και θα μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε κιθαρίστες της περιοχής και όχι μόνο μέσω σεμιναρίων. Κάθε βράδυ, δε, θα γίνονται συναυλίες με αυτούς τους καλλιτέχνες στο Φάρο της Παναγίας.

Οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν είναι οι: Rob Chapman από Αγγλία, Mattiaw Elkundh από Σουηδία, Christophe Godin από Γαλλία, οι καταπληκτικοί Gus G. και Jim Politis από Ελλάδα και Dennis Ward από Αμερική.

Το δεύτερο τετραήμερο, από 28-31 Ιουλίου, θα κυλήσει με τις συμμετοχές καλλιτεχνών και μουσικών ομάδων ιδιαιτέρου κύρους από την παγκόσμια μουσική σκηνή και πολλές χώρες. Στην σκηνή του Mochamed Ali στην Παναγία θα φιλοξενηθούν οι:

 • Egschiglen από την Μογγολία
 • Monika Lakatos από την Ουγγαρία
 • B.I.M από την χώρα του Benin στην Αφρική
 • Di Gasn από το Ισραήλ

Στην κεντρική σκηνή στο πάρκο Φαλήρου θα φιλοξενηθούν:

 • οι Danakil, μια μπάντα reggae μουσικής από την Γαλλία με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό,
 • η Nneka, μια καταπληκτική καλλιτέχνης από την Νιγηρία με παγκόσμια μουσική καριέρα που αγκαλιάζει την R&B (Rhythm and Blues), την hip hop και την afrobeat μουσική σκηνή,
 • ο Clinton Fearon από την Τζαμάικα, ένας από τους παλαιούς και πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της Τζαμαϊκανής reggae,
 • οι Dubioza Kolektiv, από τις δυναμικότερες μπάντες επί σκηνής παγκοσμίως που μάς έρχονται από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, γνωστοί για το crossover στυλ τους, που συνδυάζει ταυτόχρονα και με απόλυτη επιτυχία πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, όπως hip-hop, dub, ska, reggae, rock, punk, electronic και Balkan μουσική.

Το τρίτο τετραήμερο θα εξελιχθεί από 18-21 Αυγούστου. Το Cosmopolis θα φιλοξενήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης το πολύ επιτυχημένο εδώ και δύο χρόνια CosmoLights, με καλλιτέχνες και συμμετοχές Projection Mapping από κάθε άκρη του πλανήτη, που ειδικά για φέτος θα γίνει στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας λόγω των εργασιών στην πλατεία Καπνεργάτη.

Επίσης θα φιλοξενήσει το ξεχωριστό CosmoUpcycle Park, που γίνεται και πάλι σε συνεργασία με την νεανική εθελοντική ομάδα της Action Team. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερες και πολύ ξεχωριστές συναυλίες θα λαμβάνουν χώρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Συνάμα, έχουν προγραμματιστεί και σχεδιάζονται ήδη πολλά παράλληλα events, τα οποία θα ενσωματώσουν παιδικές δράσεις, δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων, χορευτικά events, που όλα μαζί τελικά πρόκειται να προσδώσουν τεράστια πολιτιστική κινητικότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση στο κέντρο της πόλης. Αυτό που επιθυμούμε σαν διοργανωτές είναι να δημιουργήσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και σας καλούμε όλους να είσαστε μαζί μας στην μεγάλη μας αυτή προσπάθεια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καβάλας, την Διεύθυνση και τον Πρόεδρο της Δημωφέλεια για την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την φανταστική ομάδα του Cosmopolis που δουλεύει μαζί μου με πάθος σε αυτούς τους τρελούς ρυθμούς που απαιτούνται για να διοργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο event».

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close