Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΠολιτισμόςΣημαντικά

Cosmopolis FESTIVAL_Kavala-Greece:
Ξεκίνημα με αισιοδοξία και παρουσίαση του προγράμματος cosmohome   

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Ιουνίου 2021, sthn στην οδό Πιπίνου με φόντο τις καμάρες, παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Cosmopolis που διοργανώνει η Δημωφέλεια.

Στην καθιερωμένη η συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της Δημωφέλεια Παναγιώτης Αγγελίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Άλκης Ζοπόγλου και ο υπάλληλος της Δημωφέλεια Ντίνος Θωμαδάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση στη  συνέντευξη τύπου δόθηκε στην ενότητα CosmoHome όπου οι κάτοικοι της παλιάς πόλης ανοίγουν τα σπίτια, τις όμορφες αυλές και τις γειτονιές τους για να υποδεχθούν το φεστιβάλ και έτσι οι υπέροχοι ήχοι, ξεκινούν το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis.

Από 08 Ιουλίου έως και 12 Αυγούστου κάθε Πέμπτη, στις 6 εβδομάδες που διαρκεί και ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης, λαμβάνουν χώρα 24 μουσικά events. Η εκκίνηση θα γίνεται από τον Άγιο Νικόλαο με ένα live στις 19.30 και θα συνεχίζεται με άλλα 3 ταυτόχρονα στην παλιά πόλη στις 21.00 το βράδυ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά για την πρώτη ενότητα του φεστιβάλ μπορείτε να το διαβάσετε στο 1o free press του φεστιβάλ, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες για σημαντικά γεγονότα στα πλαίσια του Cosmopolis.

Το 2021, το Cosmopolis «τραγουδάει» τους στίχους του Αργύρη Μπακιρτζή, του ανθρώπου που ύμνησε όσο κανείς την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους τους Έλληνες.

Το φεστιβάλ  φέτος εμπνέεται από αυτά τα τραγούδια και από τον άνθρωπο που, αν και μη Καβαλιώτης, λάτρεψε αυτή την πόλη, δούλεψε σ’ αυτή για 30 χρόνια και μεγάλωσε εδώ την οικογένειά του.

Παράλληλα, στους ίδιους φιλόξενους χώρους που θα γίνονται οι συναυλίες, θα τρέξει η δράση συνεργασίας του Φωτογραφικού ομίλου Καβάλας, του συλλόγου Μικρασιατών και του συλλόγου της Παλιάς Πόλης, με τίτλο “Γεωγραφία των συναισθημάτων” μια δράση που συντονίζει η ομάδα Postcards from home. Επίσης στα πλαίσια της υποστήριξης της τέχνης της φωτογραφίας, στις 31 Ιουλίου στα πλαίσια του CosmoHome φιλοξενείτε στην Δημοτική Καπναποθήκη το “Lucy Art Residency” μια ανοικτή εκδήλωση που αφορά την σύγχρονη τέχνη και την φωτογραφία.

Στην δεύτερη ενότητα CosmoWorld, που διαρκεί 5 ημέρες από 25-29 Αυγούστου, μια πανσπερμία από εκδηλώσεις θα γεμίσουν την πόλη.

Στην διάρκεια αυτών των ημερών, κεφάτες, γεμάτες ενέργεια συναυλίες θα γίνονται παντού μέσα στην πόλη στα πλαίσια των CosmoConcerts, το CosmoLights θα φωτίσει και πάλι φέτος την δημοτική καπναποθήκη με έργα projection mapping από όλο τον κόσμο, οι CosmoDances θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης με κίνηση, ενώ πλήθος παράλληλων δράσεων – CosmoEvents θα διαδραματίζονται σε κάθε γωνία της. Οι νέοι, με αφορμή τις ποικίλες δράσεις του CosmoYouth αλλά και τα εθελοντικά προγράμματα που φιλοξενούν νέους από όλη την Ευρώπη, θα εκφράσουν ενεργά τις ανησυχίες τους και τέλος, μια ολοκαίνουργια δράση με οικολογικό χαρακτήρα, το CosmoUpcycle Park, θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην τρίτη ενότητα του φεστιβάλ την CosmoClassical που θα λάβει χώρα τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου και το πρώτο του Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί, ένα τετραήμερο αφιερωμένο στην μουσική και τους χορούς Tango (workshops, shows και συναυλίες) ξεκινώντας για πρώτη χρονιά την δράση “Kavala Tango Days”. Θα ακολουθήσει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Καβαλιώτη, παγκοσμίως γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου, καθώς επίσης και ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις από κλασσικές ορχήστρες και μουσικούς τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η 3η αυτή ενότητα, ταυτόχρονα όμως και το φεστιβάλ Cosmopolis 2021, θα κλείσει πανηγυρικά με την CosmoClassical Youth Orchestra, όπου περίπου 50 νέοι μουσικοί από όλη την Ευρώπη αλλά και από την περιοχή μας θα ανεβάσουν την όπερα του Mozart “Cosi fan tutte” υπό την καθοδήγηση της Καβαλιώτισας διεθνώς αναγνωρισμένης σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου και μιας ομάδας εξειδικευμένων συνεργατών της (coach, σκηνοθέτης, μαέστρος).

 

Σε πρακτικό επίπεδο.

To Cosmopolis θα φιλοξενήσει για το 2021 πάνω από 50 μουσικά σχήματα.

Θα συμμετέχουν σε αυτό περισσότερο από 320 καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους μουσικοί.

Θα συνεργαστούν με αυτό πάνω από 25 ιδρύματα, σύλλογοι και φορείς.

Θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις σε πάνω από 45 διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη.

Θα εργαστούν για την ολοκλήρωσή του πάνω από 150 επαγγελματίες της οργάνωσης θεαμάτων (τεχνικοί, γραφίστες, διάφοροι υπάλληλοι κ.τ.λ.).

Οι χώρες από τις οποίες το φεστιβάλ προσελκύει καλλιτέχνες είναι τουλάχιστον 30, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συμμετοχών (CosmoLights, CCYO, Kavala Tango Days).

Προβλέπεται, με πολύ ήπιες προβλέψεις και τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πως θα φιλοξενηθούν  πάνω από 30000 επισκέπτες σε όλο το φεστιβάλ. Ο μελλοντικός στόχος του θεσμού τα επόμενα χρόνια και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση με τον Covid-19, είναι οι   80000 –  100000 επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης σταδιακά αλλά σταθερά να επεκταθεί το φεστιβάλ και σε άλλες περιοχές της πόλης αγκαλιάζοντας τις άπειρες ομορφιές της.

Ο δήμαρχος καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης,  αναφέρθηκε στο φεστιβάλ λέγοντας «ακόμη και πέρυσι που οι συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες, εμείς επιμείναμε στην συνέχιση της διοργάνωσης του θεσμού, καθότι για εμάς σαν δημαρχιακή αρχή αλλά και για εμένα προσωπικά είναι ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για την πόλη.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την δημόσια υγεία αναλάβαμε την μεγάλη ευθύνη, χωρίς να αποποιούμαστε των ευθυνών μας, και στηρίξαμε εμπράκτως την υλοποίησή του. Αγκαλιάσαμε τους καλλιτέχνες και τις δημιουργικές τους προσπάθειες αποσπώντας μάλιστα τα εύσημα από όλη την Ελλάδα για αυτήν μας την στάση, σε σχέση με την ευθυνοφοβία που επικρατούσε εκείνη την περίοδο και την άδικη και ανούσια κριτική απέναντί μας.

Και φέτος που τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ήπια κυρίως λόγω των εμβολιασμών εμείς συνεχίζουμε με πρόγραμμα και μεθοδικότητα.

Προσπαθούμε όχι μόνο να συνεχίσουμε το Cosmopolis αλλά να το αναβαθμίσουμεκαι να το εδραιώσουμε σαν μια μοναδική και ποιοτική καλλιτεχνική πρόταση από την Βόρεια Ελλάδα που απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Υποστηρίξαμε από την αρχή την ανανέωσή του, μιαανανέωση που βασίστηκε σε εξιδεικευμένη και πολύ προσεκτική προσέγγιση των αναγκών.

Καταλήξαμε λοιπόν στο σημερινό μοντέλο που διακρίνεται,

  1. από την μεγάλη εξωστρέφεια, αγκαλιάζοντας ΔΥΝΑΜΙΚΑ πολλές προσπάθειες νέων καλλιτεχνών και φορέων τόσο από την πόλη όσο και από την περιφέρεια και,
  2. από την χρονική επιμήκυνση του θεσμού που για την ώρα υλοποιείται σε 3 θεματικές ενότητες.

Θεωρούμε τον πολιτισμό σύμμαχο για μια πιο ανθρώπινη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και για την προβολή της πόλης μας σαν πολιτιστικός προορισμός.»

 

Ο πρόεδρος της Δημωφέλεια, Παναγιώτης Αγγελίδης, είπε τα εξής:

« Η Δημωφέλεια εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνει το Φεστιβάλ Cosmopolis. Είναι επιλογή μας να συνδέσουμε τον Πολιτισμό και τις ποικίλες δράσεις του με την ανάπτυξη της πόλης. Για τον λόγο αυτό, ανανεώσαμε  – εκσυγχρονίσαμε – επιμηκύναμε γεωγραφικά και χρονικά το Φεστιβάλ.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέσα από συνετή οικονομική διαχείριση ένα πολιτιστικό γεγονός αλληλεπίδρασης με ευρεία συμμετοχή όλων- καλλιτεχνών- κοινού – τοπικής αγοράς και λοιπών φορέων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα.

Στη διάρκειά του έχουν προγραμματιστεί νέες πρωτοπόρες δράσεις που θα διαφημίσουν την πόλη μας πανελλαδικά, αλλά και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα.

Πιστεύοντας ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ’ ό,τι πέρσι, εύχομαι να υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες  εκδηλώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Επιπρόσθετα, τον χειμώνα του 2022  υπάρχουν επίσης δρομολογημένες δράσεις που θα σας τις παρουσιάσουμε στην πορεία.»

 

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Άλκης Ζοπόγλου είπε μεταξύ άλλων ότι «το Cosmopolis festival είναι μια μεγάλη γιορτή της μουσικής από κάθε άκρη της γης, παράλληλα όμως και μια γιορτή των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας. Ένας θεσμός που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα και την εξωστρέφεια, μεταδίδοντας την αίσθηση της χαράς και του γλεντιού μέσα στην πόλη.

Είναι ένα φεστιβάλ με δράσεις σε εξέλιξη, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και οι θεματικές του ενότητες είναι τρεις,  CosmoHome, CosmoWorld και CosmoClassical.»

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς: η πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας Σώτη  Τυρολόγου, η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Σοφία Τσίγκου και η γραμματέας του συλλόγου Παναγίας «το κάστρο» Λίλα Μπρουκάκη.

 

Το  πρόγραμμα εκδηλώσεων της ενότητας CosmoHome του Cosmopolis Festival 2021

 

08 Ιουλίου 2021

The Dreamers – Album Release Show

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Street Project Band – Μουσική ελληνικού και ξένου κινηματογράφου

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής:Κυπαρίσσι

Μες Τα Θερινά Τα Σινεμά – Αγαπημένα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Φάρος Παναγίας

Κώστας Λιούμπας – Φύγε από τη σκέψη μου

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων – Το άνοιγμα της βαλίτσας των συναισθημάτων

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Παναγία

15 Ιουλίου 2021

 

ΜΕΤατροπία Ensemble – μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Ρεφενέ – Μουσικές από το παρελθόν ως το σήμερα

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Καμάρες (Οδός Πιπίνου)

Motus Rectus Duo – Περίπατος στα σοκάκια του Buenos Aires

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Φρούριο (Βόρειο Τείχος)

Fourtune – Acoustic Pop Rock Sessions

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

 

22 Ιουλίου 2021

 

Α. Κεβόπουλος & Αφρόκρεμα – Live Party Rock Band

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Niriis – Ο κύκλος της Ακταίας

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Πάρκινγκ (Οδός Πουλίδου)

Αλεξάνδρα – Ukulele music concert

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Αυλή Χριστίνας

Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη – Παρουσιάζουν τα «Δροσερά Ρεμπέτικα»

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Οδός Ιερολοχιτών

29 Ιουλίου 2021

 

Κιορ Τοπάλ – Μουσική της Καππαδοκίας και του Πόντου

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Nefes Project – Φωνητικό σύνολο

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Φρούριο (Προαύλιο φυλακής)

Venue – Παυλίνα Καλπαξίδου

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Καρυδιά

Παραδόσεις στο σήμερα – Ένα νεϊ & Ένα ούτι

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Ιμαρέτ

 

31 Ιουλίου 2021

 

Lucy Art Residency – πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

Ώρα: 19:00

Χώρος διεξαγωγής: Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

5 Αυγούστου 2021

 

Amante Di Musica – Ελληνικά έντεχνα ροκ – διασκευές

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Tangowithtwo – ReverieDuo – Συναυλία μουσικής δωματιου με βιολι και ακορντεόν

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Αυλή Άννας

Μανόλης Ανδρουλιδάκης – Ελληνική Μουσική σε έξι χορδές

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Οδός Ιερολοχιτών

Η Παράδοση ως Σύγχρονη Αφήγηση – Έκθεση και live performance για τον Τάκη Καραθανάση

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Παλιά Μουσική

12 Αυγούστου 2021

 

Φωνές Που Μας Μάγεψαν – 1932-1942: Η κλασική περίοδος

Ώρα: 19:30

Χώρος διεξαγωγής: Άγιος Νικόλαος

Δημήτρης Σίντος & Ανατολή Μαργιόλα – Κόκκινη Κλωστή

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Καμάρες (Οδός Πιπίνου)

Λεφτοκάρυα &Guests – απο • στασεις

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Μπακαλάκια

Μουσικές του Αραβικού Κόσμου – Τρίο αραβικής μουσικής

Ώρα: 21:00

Χώρος διεξαγωγής: Ιμαρέτ

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close