ΑθλητικάΣημαντικά

Δάτο Καβάλας:
Γνωρίστε την  Ακαδημία ιππασίας της Κωνσταντίνας Κατσίτη (Συνέντευξη)

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Ποια είναι  η Κωνσταντίνα Κατσίτη…

 

Με την ιππασία ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ μικρή. Το πρώτο μου άλογο μου το πήρε ο πατέρας μου όταν ήμουν σε ηλικία 5 χρόνων. Στην αρχή ίππευα με την επίβλεψη του πατέρα μου σχεδόν κάθε μέρα, χωρίς όμως να έχουμε, εννοείται, κι οι δύο καμιά γνώση πάνω στον αθλητισμό. Μπορεί να ξεκίνησα από μια παιδική επιθυμία, αλλά τώρα το άλογο και η ιππική δεξιοτεχνία έχουν γίνει για μένα τρόπος ζωής και σκέψης. Μεγαλώνοντας στην επαρχία, κοντά στη φύση και τα ζώα, από μικρή ηλικία άρχισα να ιππεύω. Η αγάπη μου αυτή με έφερε κοντά στην αθλητική ιππασία και τη συστηματική ενασχόλησή μου με όλα τα αθλήματα (ιππική δεξιοτεχνία, υπερπήδηση εμποδίων, ιππική αντοχή). Στο τέλος με κέρδισε η ιππική δεξιοτεχνία, στην οποία έχω αφιερωθεί αποκλειστικά τα τελευταία έξι χρόνια.Χάρη στην υποστήριξη της οικογένειάς μου κατόρθωσα να μπω στην Εθνική Ομάδα Παίδων και να γίνω η μοναδική αμαζόνα από τη Βόρεια Ελλάδα που πλαισίωνε την Εθνική Ομάδα Παίδων. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2011 συμμετείχα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη, κατακτώντας την 4η θέση στο ατομικό και τη 2η στο ομαδικό . Στην συνέχεια αγωνίστηκα στο Νόβισαντ της Σερβίας κατακτώντας την 1η θέση στο ομαδικό αγώνισμα εφήβων και 4η στο ατομικό.

 

 

 

Συνέντευξη…

 

Ερώτηση: Κάποιος που δεν έχει ανέβει ποτέ σε άλογο και θέλει απλά να πάρει τα βασικά μαθήματα για να ξεκινήσει ιππασία, μπορεί να έρθει στη σχολή σας; Πόσα μαθήματα θα χρειαστούν για να ξεκινήσει να ιππεύει;

Απάντηση: Συνήθως, στο πρώτο μάθημα, διδάσκουμε τον τρόπο προσέγγισης του αλόγου. Διότι το άλογο είναι ένα μεγάλο ζώο και δεν είναι απλά ένα κατοικίδιο που μπορείς εύκολα να το προσεγγίσεις. Το επόμενο μάθημα αφορά τη στάση σώματος και την ισορροπία. Χωρίς την απαραίτητη ισορροπία δεν μπορείς να κάτσεις πάνω στο άλογο. Πρόκειται για μία πολύ καλή γυμναστική γιατί αποκτάται πειθαρχία με την συνεργασία ανθρώπου και ενός ζώου που ζυγίζει από 400 εώς και 700 περίπου κιλά. Ο συνδυασμός ισορροπίας και ρυθμού είναι απαραίτητος. Όταν βρίσκεσαι πάνω σ’ ένα άλογο πρέπει ν’ ακολουθείς με το σώμα σου το ρυθμό του αλόγου, για να μην ταλαιπωρείς ούτε εσένα αλλά ούτε και το άλογο.

Στην ακαδημία μας, λέμε ότι με έξι ή επτά μαθήματα μπορεί κάποιος να ιπεύσει μέσα στο χώρο του στίβου. Θεωρούμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5 με 6 μαθήματα για να αποκτήσει ισορροπία και να εξοικειωθεί με το ρυθμό του αλόγου.

 

 

Ερώτηση: Γι’ αυτούς που θέλουν ν’ ασχοληθούν πιο εντατικά με το άθλημα της ιππασίας;

Απάντηση: Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία, όσοι δηλαδή ξεκινούν ιππασία για να λάβουν μέρος και σε αγώνες. Η ακαδημία μας είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει τρία τετράχρονα άλογα που έχουν έρθει από την Αγγλία. Τα έχω εκπαιδεύσει προσωπικά και αποτελούν τα νέα αθλητικά μας άλογα που ξεκινούν με την άδεια ικανότητας αθλητού και μπορούν να οδηγήσουν έναν αθλητή σε μια πανελλήνια διάκριση. Αρκεί να έχει διάθεση και φυσικά κάποιον χορηγό γιατί τα έξοδα συμμέτοχής σε μεγάλους αθλητικούς αγώνες είναι υψηλά. Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να διαθέσουμε στον αθλητή κάποιο από τα άλογα μας για να λάβει μέρος σε αγώνες αλλά το καλύτερο είναι να έχεις το δικό σου άλογο.

 

Ερώτηση: Πόση ώρα διαρκεί ένα μάθημα ιππασίας και πόσο κοστίζει;

Απάντηση: Το μάθημα διαρκεί συνήθως στα 45 με 50 λεπτά. Πρόκειται για μια γεμάτη ώρα όπου στην αρχή το άλογο και ο αθλητής θα κάνουν μια προθέρμανση και στη συνέχεια θα γίνει το κυρίως μάθημα.

Η μία ώρα μαθήματος κοστίζει 15 ευρώ. Φέτος, για πρώτη φορά η ιππική ακαδημία Κατσίτη έχει βγάλει τα μηνιαία πακέτα όπου αν θέλει το παιδί να έρχεται μία φορά την εβδομάδα είναι 50 ευρώ το μήνα ,  ενώ αν θέλει να κάνει δέκα μαθήματα το μήνα είναι 120 ευρώ.

 

 

Ερώτηση: Ποιες ώρες μπορεί να σας βρει κανείς εδώ;

Απάντηση: Ξεκινάμε από το πρωί 8 η ώρα μέχρι τις 11 και το απόγευμα από τις πεντέμισι μέχρι το βράδυ.

Μπορεί όποιος θέλει να έρθει και να κάνει μια πρώτη γνωριμία  με το χώρο και με τα άλογα, υπάρχουν κι άλλα ζωάκια με τα οποία μπορούν να έρθουν σ’ επαφή και τα μικρά παιδιά.  Από τον Σεπτέμβριο είμαστε ανοιχτοί και υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται και σχολεία για να έχουν επαφή τα παιδιά με τη φύση και φυσικά με τα άλογα.

Από την ηλικία των 5 χρονών μπορεί ένα παιδί να αρχίσει τα μαθήματα ιππασίας. Κλείνοντας θέλω να πω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, μιας και είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργούμε και χειμώνα. Έχουμε να κάνουμε πολλές αλλαγές στις εγκαταστάσεις μας, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο  και ήδη έχουμε δρομολογήσει ορισμένες νέες υποδομές που δυστυχώς καθυστερούν  λόγω της γραφειοκρατίας.

Μιχάλης Κουμρίδης

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close