Kouros-Prosfora
Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Διαμαρτυρία ιδιωτικών παιδικών σταθμών για τα χρήματα του ΕΣΠΑ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Διαμαρτύρονται οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη την χώρα για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για τις παροχές που παρέχουν στα μικρά παιδιά.

Στην διαμαρτυρία συμμετέχουν και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ενώ κοινοποιείται η επιστολή προς τους γονείς των παιδιών.

Διαβάστε την ανακοίνωση :

“Αγαπητοί μας γονείς,

Επικοινωνούμε μέσω αυτής της επιστολής για να σας εκθέσουμε τα προβλήματα τα οποία απασχολούν όλο τον Κλάδο ( και δεν σχετίζονται μόνον με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ), όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

Ο Κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των συσσωρευμένων νέων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής πολιτείας.

1.690 ιδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2021-2022 και στο πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών», φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτες επί 4 μήνες, καθώς αφενός διανύουμε ήδη τον τέταρτο μήνα και αφετέρου η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες όμως, τον Ιανουάριο του 2022.

Στις ανωτέρω δομές απασχολούνται περίπου 18.000 εργαζόμενοι με πλήρη, στην πλειονότητά τους, απασχόληση. Οι ως άνω δομές μολονότι παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, καλύπτοντας μεγάλα κενά που δημιουργούνται από τη μη κάλυψη τέτοιων παροχών από δομές της πολιτείας, παραμένουν απλήρωτες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών τους από την 1η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα.

Μετά από δύο συνεχή lockdown και με τις ιδιωτικές δομές κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προηγούμενα δύο χρόνια, η καθυστέρηση των πληρωμών είναι, στην παρούσα συγκυρία, πλέον δυσβάσταχτη. Οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρέχουν κοινωνική πολιτική στηρίζοντας το κράτος, παρά τις δικές μας πολλές προσπάθειες και συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και με την ΕΕΤΑΑ (Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος) δεν έχουν ακόμα πληρωθεί και κυρίως δεν έχουν σαφή διαβεβαίωση για τον χρόνο εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων τους.

Επίσης, οι ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που επιτελούν επί 50 ολόκληρα χρόνια κοινωνικό λειτούργημα και είναι κοιτίδες πολιτισμού σε κάθε γειτονιά και σε κάθε Δήμο, τείνουν να συρρικνωθούν ή και να αφανισθούν λόγω πολύ προβληματικών νομοθετημάτων του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία αφορούν όλες τις δομές πανελληνίως, όπως εξηγούμε στη συνέχεια:

  • Ο μη πιστοποιημένος ρόλος των «Νταντάδων της Γειτονιάς» σε συνδυασμό με την ίδρυση προσεχώς mini παιδικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς, όμως, κτιριολογικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους της λειτουργίας για τον θεσμοθετημένο, νομίμως αδειοδοτημένο και συστηματικά ελεγχόμενο από κρατικούς φορείς Βρεφονηπιακό Σταθμό.
  • Ο υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας, ο οποίος ως ρόλος θεσμοθετήθηκε και πρέπει να υπάρχει σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό, αφήνει νομικά ακάλυπτο κάθε ιδιοκτήτη και τον συνεργάτη του ο οποίος ενδεχομένως θα διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο, σε κάθε επιβουλή ή κακή προαίρεση ενός πολίτη.
  • Το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, νέα διαδικασία συνδεόμενη με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, η οποία είναι ήδη, επιβαρυμένη από τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας.
  • Επίσης, η φιλοσοφία του νέου προγράμματος ‘’Κυψέλη’’ ουσιαστικά τείνει να καταργήσει την ποικιλομορφία των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών, όταν εφαρμοστεί, αντικαθιστώντας αυτά με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, κοινό πανελληνίως.
  • Ακόμη, η ανυπαρξία αναγκαίων διευκρινιστικών εγκυκλίων, μετά το 2017, όσον αφορά λειτουργικά ζητήματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, προκαλεί αφενός τριβές με ελεγκτικούς φορείς και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε εκείνους να ερμηνεύουν κατά περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο.

Διερωτώμεθα λοιπόν γιατί η Πολιτεία επιθυμεί να επιτρέψει την διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε πρόσωπα και χώρους, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία πιστοποίηση.

Αντίθετα, οι ιδιωτικές δομές μας διαθέτουν χώρους πιστοποιημένους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αδειοδότησης (κτιριολογικά, υγειονομικά κ.ά.), διαθέτουν καταρτισμένο παιδαγωγικό- εκπαιδευτικό προσωπικό και παρέχουν διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και πρώιμη παρέμβαση σε όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των νομίμων εκπροσώπων τους είναι γυναίκες, οι οποίες εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί το αρμόδιο Υπουργείο παραβλέπει όλα τα προηγούμενα, μεταξύ των οποίων και τον ορατό, πλέον, κίνδυνο να καταστούν άνεργοι μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Κατανοούμε ότι το κράτος έχει υποστεί αρκετά πλήγματα λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών των συνεπειών των οποίων είμαστε όλοι αποδέκτες, αλλά δεν θα πρέπει εκείνο να φαίνεται ή να παρουσιάζεται ανάλγητο έναντι των παιδιών, των οικογενειών τους και των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν από πολύ νωρίς το πρωί για να υποδεχθούν τα παιδιά, προκειμένου οι γονείς τους να εργαστούν.

Αντί της επίλυσης ορισμένων, έστω, προβλημάτων μας, επιθυμούν το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία να παρακολουθούν, με ‘’barcode-ραβδοκώδικες’’ (πρόγραμμα ΕΣΠΑ), εάν τα παιδιά προσέρχονται στις δομές, με διαφαινόμενους στόχους, όμως, την πληρωμή μελλοντικά των δομών ανά ώρα και την περικοπή χρημάτων από τους Παιδικούς Σταθμούς από το ποσόν που επιδοτεί, της τάξεως δηλαδή των 160 ευρώ ή 180 ευρώ ή 215 ευρώ ανά μήνα, χρήματα τα οποία δεν επαρκούν , στις παρούσες συνθήκες και λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Υπάρχουν συνάδελφοι πανελληνίως, οι οποίοι δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά, να βάλουν καύσιμα στα σχολικά, να αγοράσουν πετρέλαιο για να θερμάνουν τους χώρους και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.
Σε 20 ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα. Τι είδους γιορτές θα κάνουν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές και οι ιδιοκτήτες τους;

Ας μας απαντήσει η Πολιτεία εάν υπάρχει τρόπος επιβίωσης με βάση τα προηγούμενα, για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Για όλους τους προηγούμενους λόγους αποφασίσαμε να προβούν οι ιδιοκτήτες των Βρεφονηπιακών Σταθμών σε γενικευμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν η απεργία) σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους 67.000 ωφελούμενους γονείς και να κοινοποιήσουν προς κάθε αρμόδιο την αγωνία τους για τη συνέχιση της λειτουργία των δομών τους.

Πολύ περισσότερο διότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι δομές μας στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις κυβερνήσεις στην κοινωνική τους πολιτική.

Ζητούμε λοιπόν τη δική σας κατανόηση και υποστήριξη, διότι όλοι εσείς γνωρίζετε τις τεράστιες καθημερινές μας προσπάθειες, την αγάπη μας προς τα παιδιά σας τα οποία είναι και δικά μας παιδιά , όπως επίσης διότι μας τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας.”

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close