ΟικονομίαΠολιτική

Δήμος Παγγαίου: Εσπερίδα για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σημαντικό έργο του Δήμου Παγγαίου στο  γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου ήταν το κεντρικό θέμα εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Φρ. Παπαχρηστίδης» του Δήμου Παγγαίου.  Το θέμα της εσπερίδας ήταν «Γεωθερμία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες, Στρατηγική Αειφορικής Αξιοποίησης, Καλές Πρακτικές. Το έργο του Δήμου Παγγαίου στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου», και τη διοργάνωσε ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, και με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι  Δήμων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ότι με την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, ο Δήμος Παγγαίου προχωράει πλέον δυναμικά στις διαδικασίες αξιοποίησής του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν γνωστές οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας περιοχής μέσα από την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Δυναμικού και ιδιαίτερα όσον αφορά το Γεωθερμικό πεδίο του Ακροποτάμου, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση του Δήμου για τις δυνατότητες αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στους τομείς εκμετάλλευσης του Γεωθερμικού Ρευστού όπως την τηλεθέρμανση σε οικίες στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, την εκμετάλλευση σε θερμοκήπια και την εκμετάλλευση  στον θερμαλισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «αναγνωρίζοντας τις ιαματικές ιδιότητες του Γεωθερμικού Ρευστού, θα μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για λουτροθεραπεία, και σε συνδυασμό με τη θαλασσοθεραπεία θα καταφέρουμε να εκτοξεύσουμε, στην κυριολεξία, την  τουριστική επισκεψιμότητα στην περιοχή μας». «Ταυτόχρονα έχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Παγγαίου, έκτασης 10.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη θάλασσα, στοχεύουμε στην προστιθέμενη αξία του εν λόγω ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής», συμπλήρωσε.

Παράλληλα σημείωσε πως «οφείλουμε να έχουμε πειστικά επιχειρήματα, ρεαλιστικά προγράμματα και αποτελεσματικές προτάσεις, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Δήμο μας. Οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, όπως είναι η θάλασσα μας, τα 65 χιλιόμετρα περίπου ακτογραμμής, το Παγγαίο Όρος, τον ορυκτό πλούτο του Παγγαίου με τα πανέμορφα πετρώματά του, το κρασί και το λάδι μας, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω του γεωθερμικού πεδίου που θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, με παράλληλο οικολογικό και περιβαλλοντικό όφελος τόσο στο Δήμο μας, όσο και στο Νομό και στην Περιφέρειά μας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «η ορθή αξιοποίηση της Γεωθερμικής Ενέργειας δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Αντίθετα έχει βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας κοινωνικό έργο».

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν: α) «Η Πρόταση του Δήμου Παγγαίου για το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο του Ακροπόταμου», από τον κ. Κωνσταντίνο  Λυμπερόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π. Msc, Σύμβουλο του Δήμου Παγγαίου σε θέματα Γεωθερμίας, β) Το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης της Γεωθερμίας», από τον κ. Λουκά Γεωργαλά, Δρ. Γεωλόγο, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γ) «Ο ρόλος της ΡΑΕ στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων», από τον κ.  Διονύσιο Παπαχρήστου, Δρ Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Ειδ. Επιστήμονα και Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δ) «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μια “θερμή” περιοχή για την επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης στην αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού», από τον κ. Χαράλαμπο Χρυσοχοϊδη, Γεωπόνο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ε) «Γεωθερμική Ενέργεια: Κόστος Παραγωγής – Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα-Προστιθέμενη Αξία», από τον Δρ. Πασχάλη Δαλαμπάκη, Αναπληρωτής Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και στ)«Στοιχεία και δεδομένα για την  ανάπτυξη βιομηχανίας θερμαλισμού -Τουρισμού στο Δήμο Παγγαίου», από τον κ. Ζήση Αγγελίδη, Δρ Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, Σύμβουλο του Organizzazione Mondiale Thermalismo (ΟΜΤΗ).

 



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close