ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Γιάννης Πασχαλίδης για την ψήφο των αποδήμων

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών,  με τίτλο  «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» το οποίο και υπερψηφίστηκε, ανέφερε ότι μετά την υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 54 στο Σύνταγμα, άνοιξε πλέον ο δρόμος για την ψήφιση του νόμου που θα διευκολύνει τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού να ψηφίζουν σε εκλογές και δημοψηφίσματα χωρίς να έρχονται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση, τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και αντιμετωπίζοντας το θέμα χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες,  απέδειξε εμπράκτως την επιθυμία της για ευρύτατη αποδοχή, εξαντλώντας κάθε περιθώριο συναίνεσης.

Εν συνεχεία, ο κ .Πασχαλίδης αναλύοντας τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι προβλέπεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους, ότι η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών καθώς και ότι οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, με παράλληλη αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15. «Άλλωστε η κυβέρνηση αποδεικνύοντας εμπράκτως την επιθυμία της για την όσο το δυνατό ευρύτερη αποδοχή του παρόντος νομοσχεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, «προχώρησε στη θεσμοθέτηση ώστε τρεις από τους 15 βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας να προέρχονται από τους απόδημους και ένας εξ αυτών να τοποθετηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις.»

Συνεχίζοντας ο κ.Πασχαλίδης, αναφέρθηκε στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι εκλογείς προκειμένου να έχουν το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ειδικότερα θα πρέπει α) τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια να έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα και  β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας: αα) δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη (30) ζωής και ββ) έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ.Πασχαλίδης τόνισε ότι η εκπλήρωση της συνταγματικής επιταγής είναι, θεσμικά και τεχνικά, υπερώριμο αίτημα και υποχρέωση της Πολιτείας  έναντι μιας σημαντικής κατηγορίας Ελλήνων πολιτών.  Και δήλωσε ότι: « Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει πλέον μείζονα πολιτική βαρύτητα, καθώς δεν αφορά μόνο τους ομογενείς που έχουν φύγει από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά και περίπου 500.000 πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τα χρόνια της κρίσης.  Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, και το λέω αυτό προς καθησυχασμό των όποιων ανησυχιών που έχουν εκφραστεί από τους εκπροσώπους των αποδήμων  ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο θετικό βήμα από το μηδέν και ότι μπορεί κάλλιστα στο μέλλον να βελτιωθεί».



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close