ΟικονομίαΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

Ενεργειακή Κοινότητα: Τα μεγάλα οφέλη του δήμου Καβάλας

Από πελάτης… παραγωγός!

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας είναι η υλοποίηση της Ενεργειακής Κοινότητας η οποία έχει αποφασισθεί να κατασκευαστεί στην ορεινή περιοχή της Κοινότητας Λιμνιάς.

 

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Απόστολο Χρόνη, ο οποίος μας είπε τα εξής:

 

Ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Χρόνης Απόστολος

 

Τι είναι οι Ενεργειακή Κοινότητα;

 

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν  εγκριθεί οκτώ ενεργειακές Κοινότητες. Οι έξι αφορούν Δήμους και οι δύο αφορούν Περιφέρειες.

Ο Δήμος καβάλας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων έξι ενεργειακών Κοινοτήτων.

Ενεργειακή Κοινότητα σημαίνει ότι παράγω ρεύμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κλπ) και συμψηφίζω τις καταναλώσεις μου.

Ο Δήμος Καβάλας έχει 5000 μεγαβατώρες  σε καταναλώσεις .

Η ενεργειακή Κοινότητα δεν μπορεί να πουλήσει ρεύμα, δεν έχει δηλαδή την δυνατότητα να εξοικονομήσει χρήματα από την πώληση του ρεύματος.»

 

Που θα κατασκευαστεί;

 

«Τη συγκεκριμένη περίοδο έχει βρεθεί η έκταση που θα στηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας, έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόκειται για  έκταση 216 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κοινότητα Λιμνιάς (μεταξύ Βουνοχωρίου και Λιμνιάς). Έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τοπογραφικά για όλα τα οικόπεδα κι έχει υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται η έγκριση της από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Καβάλας.”

 

Συνολικό κόστος και τρόπος χρηματοδότησης

 

“Το συνολικό κόστος κατασκευής  του έργου δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια διότι οι τιμές αλλάζουν πολύ συχνά. Ωστόσο υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση πιθανόν να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα από τα πιο σημαντικά επόμενα βήματα είναι η χρηματοδότηση του έργου. Η υπόσχεση από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι τουλάχιστον στις πρώτες ενεργειακές Κοινότητες θα υπάρξει επιχορήγηση τουλάχιστον 50% του συνολικού κόστους επένδυσης, οπότε ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να ψάξει το υπόλοιπο 50% των χρημάτων το οποίο μπορεί να προέλθει με πολλούς τρόπους και είναι κάτι που εξετάζεται αυτή την περίοδο.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου μέσα στο 2023. Σύμμαχος σε αυτό το στόχο είναι η διαδικασία κατασκευής του έργου που αφορά «προμήθεια και εγκατάσταση».

 

Ποιοι συμμετέχουν;  Το κέρδος του Δήμου Καβάλας

 

“Στην ενεργειακή Κοινότητα συμμετέχουν: 40% Δήμος Καβάλας, 20% ΔΕΥΑΚ, 10% Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, 10% Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, 10% Δημωφέλεια και 10% το Νομικό Πρόσωπο Παιδικών Σταθμών και ΚΑΠΗ.

Όλες οι καταναλώσεις συνολικά του Δήμου Καβάλας που έχουν μετρηθεί, μπορούν να καλυφτούν από την Ενεργειακή  Κοινότητα και θα περισσέψει παραγόμενο ρεύμα.

Με την λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Καβάλας θα μηδενίσει τα έξοδα ρεύματος. Η ενέργεια η οποία θα περισσέψει και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πώλησης, μπορεί να δοθεί σε  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τα έξοδα λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας θα καλύπτονται από τους συμβαλλόμενους φορείς που μετέχουν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια επένδυση η οποία θα μειώσει πάρα πολύ τα έξοδα ρεύματος. Μόνο η ΔΕΥΑΚαβάλας σήμερα  πληρώνει 3.700.000 ευρώ σε ρεύμα ετησίως και στην περίπτωση λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας η ΔΕΥΑΚ θα κληθεί να πληρώσει μόνο ένα ποσοστό που της αναλογεί για τα έξοδα λειτουργίας  που δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για μια εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων για όλο το Δήμο Καβάλας που υπολογίζεται συνολικά στα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.”

 

Δωρεάν ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά

 

“Τέτοιου είδους επενδύσεις λειτουργούν ανταποδοτικά προς την κοινωνία η οποία επιδέχεται την όποια όχληση υπάρχει. Η σκέψη που υπάρχει είναι να δοθεί δωρεάν ρεύμα στους μόνιμους κατοίκους της Κοινότητας Λιμνιάς (Λιμνιά, Βουνοχώρι, Λυκόστομο).

Αυτό ως αρχική σκέψη διότι έχει υπολογιστεί ότι περίπου 2.500 νοικοκυριά μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν ρευματοδότηση. Ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστεί αυτό το «δωρεάν ρεύμα» εξετάζεται και όπως δηλώνουν στο δήμο Καβάλας είναι σημαντικό να βρεθεί ένας τρόπος ο οποίος θα είναι αξιόπιστος για όλους και θα αφορά αυτούς που δεν θα πληρώνουν. Πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση η οποία δεν αφορά μόνο τη σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας αλλά όλες τις πολιτικές παρατάξεις που πρέπει να βγάλουν μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη απόφαση.

Η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας εγκρίθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο»

 

Μιχάλης Κουμρίδης

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close