ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Ενεργοποίηση των κέντρων υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το ΚΕΠΑ

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την έναρξη λειτουργίας δύο Κέντρων Επιχειρηματικής Πληροφόρησης και Υποστήριξης σε πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Καβάλα και Κομοτηνή – σηματοδοτεί η νέα πρωτοβουλία του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ, μέσω της υλοποίησης του διασυνοριακού έργου με τίτλο “RE-thinking MICROcredit as a tool to support SMEs and boost LOCAL economies”- REMICRO LOCAL στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020”.

Το έργο Remicro LOCAL (www.remicrolocal.eu) επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην διασυνοριακή περιοχή. Ως εκ τούτου, οι εταίροι του έργου, Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ και Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Αστική Εταιρία Σερρών – ΕΠΑΝΕΣΕΡ από τη χώρα μας και Alliance for Regional Cooperation and Development και Rhodopes Regional Tourism Association από τη Βουλγαρία, στοχεύουν στη δημιουργία έξι κέντρων επιχειρηματικής υποστήριξης στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καβάλας, της Κομοτηνής, του Σμόλιαν και του Χάσκοβο.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός διασυνοριακού εταιρικού σχήματος αποτελούμενου από φορείς υποστήριξης επιχειρηματικότητας που θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και θα συνεργαστούν με στόχο να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης και ανάπτυξης ικανοτήτων/δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η πρόσβαση σε πληροφορίες, η δυνατότητα συνεργασιών και συνεργειών, η απόκτηση επιχειρηματικής γνώσης και επιχειρηματικής κατάρτισης.

Επιπλέον, το έργο θα επικεντρωθεί στη μεταφορά καινοτομίας ως μοχλό ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, οργανώνοντας δίκτυα και δράσεις κατάρτισης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και οργανισμών καινοτομίας. Οι ειδικότεροι στόχοι του έργου είναι:

  • Τόνωση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων καθώς και ενίσχυση της επιβίωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων
  •  Απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων από υφιστάμενους και δυνητικούς επιχειρηματίες ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να εισαγάγουν την καινοτομία
  • Ενθάρρυνση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
  • Υποστήριξη μικροεπιχειρηματιών μέσω της σύνδεσής τους με παρόχους μικροπιστώσεων
  • Διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσης
  • Συμβολή στη στρατηγική Ε2020 δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους στόχους «έξυπνη ανάπτυξη» «βιώσιμη ανάπτυξη» και «ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς»
  •  Αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης στην περιοχή υλοποίησης και μείωση της διαρροής εργατικού δυναμικού

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης απευθύνονται σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες υπό σύσταση ή νεοσύστατων επιχειρήσεων, κοινωνικούς επιχειρηματίες, επιχειρηματίες δεύτερης ευκαιρίας, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
α) Συνεδρίες Coaching (εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη)
β) Δράσεις επιχειρηματικής κατάρτισης (masterclasses & workshops) αναφορικά σε:
• Ειδικά τομεακά προγράμματα κατάρτισης με έμφαση στους παραγωγικούς τομείς της βιομηχανίας αγροτικών τροφίμων, της διαχείρισης αποβλήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του βιώσιμου τουρισμού, που έχουν επίσης τεκμηριωθεί ως οι πιο δυναμικοί επιχειρηματικοί τομείς με βάση τις στρατηγικές RIS3
• Πρόγραμμα κατάρτισης «Διεθνοποίηση και εξαγωγικές ευκαιρίες»
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες δεύτερης ευκαιρίας -επανεκκίνησης
• Μαθήματα προγραμματισμού
• Πρόγραμμα εκπαίδευσης για start uppers
γ) Δράσεις υποστήριξης επιχειρήσεων (π.χ. εκδηλώσεις δικτύωσης, B2B συναντήσεις, πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης κ.α.)
δ) Εργαλεία υποστήριξης επιχειρήσεων (Blockchain-based credit scoring, e-matching platform η οποία προβλέπει τη διασύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών της διασυνοριακής περιοχής )

Μεταξύ των μελλοντικών δράσεων με γνώμονα την επιχειρηματική καθοδήγηση, το ΚΕΠΑ προγραμματίζει μία σειρά δωρεάν θεματικών εργαστηρίων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κομοτηνή, τα οποία θα επικεντρώνονται στην καλλιέργεια επαγγελματικών, ήπιων, τεχνολογικών αλλά και πράσινων δεξιοτήτων για μικρές επιχειρήσεις αλλά και για άτομα με ενδιαφέροντα σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις τοπικές δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα. Μαργαρίτα Φυδανάκη, Υπεύθυνη του γραφείου του ΚΕΠΑ στην Καβάλα, Κτιριακό Συγκρότημα Δημοτικής Αγοράς Καβάλας, 1ος όροφος, Τηλ.: 2510 226943, Ε-mail: fydanakim@e-kepa.gr.

“The contents of this publication are sole responsibility of KEPA and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat”.

The Project is co-funded by the European Regional Development Fund and by national funds of the countries participating in the Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020” Cooperation Programme

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close