ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Επίσημη παρουσίαση του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Σήμερα Δευτέρα, 11 Ιουνίου, έγινε η επίσημη παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Φιλίππων.Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου, στον φάρο της Παναγίας με τη δήμαρχο να αναφέρει τα εξής μεταξύ άλλων:

 

«Κοιτώντας κάποιος την Καβάλα από εδώ πάνω πραγματικά νιώθει πολύ όμορφα. Ο Καβαλιώτης νιώθει σίγουρα περήφανος που ζει σε μια τέτοια πόλη, με τόση φυσική ομορφιά και σίγουρα σκέφτεται πως ο Θεός  ήταν γαλαντόμος μαζί της.

Ο περαστικός επισκέπτης, ο περιηγητής, ο τουρίστας δεν μπορεί να μη ζηλέψει όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά αυτή την ομορφιά. Δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε αυτή την εικόνα. Δεν μπορεί παρά να νιώσει ξεχωριστά που την επισκέφτηκε και περπατώντας ανακάλυψε τις γωνιές της.

Νομίζω λοιπόν ότι δικαιολογημένα το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Καβάλα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Θοδωρής Γκόνης μέσα από τη θεματολογία των Φεστιβάλ Φιλίππων μας ταξίδεψε σε ιστορίες ανθρώπων, σε ιστορίες τόπων, σε ιστορίες γεγονότων. Έφερε την ίδια την ιστορία μπροστά στα μάτια μας μ’ ένα μοναδικό τρόπο.

Έτσι, φέτος, το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του Δήμου Καβάλας δικαιωματικά είναι αφιερωμένο στην πόλη μας, στην Καβάλα. Και ναι… νομίζω, ήρθε η ώρα όλοι μας να ανακαλύψουμε εκ νέου τη γενέθλια πόλη. Την πόλη που μας μεγάλωσε, μας γαλούχησε, μας χαροποίησε, μας συγκίνησε, μας παρηγόρησε.

 

Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι γεμάτο εκπλήξεις όπως κάθε χρόνο άλλωστε.

 

Ευχαριστώ τον Θοδωρή Γκόνη και τους συνεργάτες του που για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στα ηνία της καλλιτεχνικής διοργάνωσης. Ευχαριστώ την πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κορίνα Χιώτη – Πρασσά για την αμέριστη βοήθειά της.

 

Ευχαριστώ όμως κυρίως το ίδιο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τους διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους που χρόνια τώρα με συνέπεια, υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή και κυρίως αγάπη γι’ αυτό που κάνουν φροντίζουν για την άρτια διοργάνωση του δεύτερου μακροβιότερου φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη χωρά. Αξίζουν στους υπαλλήλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλα τα εύσημα και τα θερμά μου συγχαρητήρια.

 

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι και φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων θα μας κάνει κοινωνούς σημαντικών καλλιτεχνικών παραγωγών και μύστες αξιόλογων πολιτιστικών προτάσεων που θα ενισχύσουν την πίστη ότι η πρόοδος του τόπου και της χώρας μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και καθορίζεται από τις πράξεις μας.

 

Σας καλωσορίζω στο 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων με την παντοτινή ευχαρίστηση που προκαλεί ένα αντάμωμα φίλων, με την αυτοπεποίθηση ότι προχωράμε μπροστά με δημιουργικότητα, κάνοντας συνεχώς νέα ανοίγματα. Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν και συμβάλλουν ιδέες, καταστάσεις, κινήσεις και προπάντων άνθρωποι με πίστη στον τόπο μας και τους θεσμούς του.

 

 

 Στη συνέχεια μίλησε  η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρει τα εξής  στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους:

 

«Με θέα την Καβάλα. Φέτος το φεστιβάλ εχει ΘΕΑ.

Η λέξη στα κεφαλαία μπορεί να διαβαστεί και Θεά. Ο τόνος έτσι κι αλλιώς είναι της Καβάλας. Αυτή μας δίνει τον τόνο, το λόγο, εδω και 61 χρόνια.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, από εκεί που είχαμε μείνει, με την ίδια ένταση, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Επιμένουμε στις βασικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα αλλάζουμε. Ναι, το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στην Καβάλα. Γιορτάζει μαζί της τα 100 χρόνια του Δήμου Καβάλας.

Καλλιτέχνες που κατάγονται, ζουν και δραστηριοποιούνται στην Καβάλα, εικαστικοί, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, φωτογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες – και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ – παρουσιάζουν την εργασία τους στην πόλη τους, στην πόλη μας.

Ο Κώστας Καρακίτσος χρωματίζει τέσσερις δρόμους της πόλης ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους περαστικούς. Ο Λευτέρης Κελβερίδης επιλέγει και προλογίζει εφτά κορυφαίες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου για μια βδομάδα προβολών στον -ιστορικό πια- Ζέφυρο. Η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά στήνει στο Καρνάγιο μια παράσταση για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους που τρεμοσβήνει, τους Αιγύπτιους ψαράδες, εξερευνώντας το θαλάσσιο μονοπάτι όπου ο «νεκρός ταξιδιώτης» του Παπαδιαμάντη  συναντά έναν χαμένο ψαρά από την Αίγυπτο. Τραγουδοποιοί που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας – ο Μιχάλης Πρεπόνης και οι αδελφοί Ευφροσυνίδη – συναντιούνται για μια μεγάλη κοινή συναυλία. Ο Άλκης Ζοπόγλου με το σχήμα του Kontrabando, συνδυάζοντας ηχοχρώματα και μουσικές διαφόρων πολιτισμών, επιστρέφουν στην Καβάλα για μια μοναδική μουσική βραδιά στην αυλή του Ιμαρέτ. Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης ανασύρει από την λήθη την  πολύπλευρη προσωπικότητα του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη που –αν και Κρητικός – αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Καβάλας.

Η Καβάλα γίνεται θέμα και προορισμός της φετινής εικαστικής δράσης με τίτλο «Εικαστική διαδρομή στην πόλη», σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο. Καλλιτέχνες δημιουργούν έναν εικαστικό περίπατο, με στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Καβάλας αλλά και σε ιστορικά καταστήματα. Κάθε έργο θα αποτελεί και μια στάση της πρωτότυπης αυτής διαδρομής, μια ψηφίδα στο παλίμψηστο μωσαϊκό της πόλης και της ιστορίας της.

 

Φυσικά, δεν λείπουν οι φιλοξενίες μεγάλων σχημάτων μουσικής, θεάτρου και χορού στο Φρούριο της πόλης, στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου αλλά και στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Φάρο.

Σταθερός τόπος συνάντησης, ωστόσο, παραμένει πάντα το αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Εκεί υποδεχόμαστε σημαντικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, του ελεύθερου θεάτρου, των μεγάλων κρατικών σκηνών Ελλάδας και Κύπρου. Ξεχωριστή θέση στο φετινό μας πρόγραμμα έχει η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ομάδα VASISTAS, που κάνει πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Αλλά δεν σταματάμε  εκεί. Στόχος μας παραμένει πάντα η δημιουργία ενός φεστιβάλ με δικό του χαρακτήρα, δικό του βλέμμα. Η περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο, οι Κρηνίδες, αποκτούν ξανά ζωή με το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που συνεχίζεται για 2η χρονιά, πιο θαρραλέα, πιο δυναμικά. Προσκαλούμε σημαντικούς σκηνοθέτες και τους συνεργάτες τους, να διαμείνουν και να εργαστούν στις Κρηνίδες για σχεδόν ένα μήνα, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα δείχνοντας – όχι μόνο το αποτέλεσμα του κόπου τους  – αλλά ολόκληρη τη διαδικασία των προβών πάνω στο αρχαίο δράμα, που θα είναι ανοιχτή σε όποιον  ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Γιάννη Καλαβριανό να στήνει μια παράσταση για τον σχετικά άγνωστο μύθο του Βελλεροφόντη, με τους Διαμαντή Αδαμαντίδη, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Κοτσιφάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο και Στέφη Πουλοπούλου. Τη Γεωργία Μαυραγάνη, με τους τελειόφοιτους της Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, σε μια πρώτη σκηνική προσέγγιση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Τον Θέμη Πάνου, τον Δημήτρη Σωτηρίου και τον Θανάση Δήμου, έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, να πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Ο ενθουσιασμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος βλέποντας φέτος την τοπική μας παραγωγή να εται παγκόσμια, αφού η εναρκτήρια παράσταση του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, «Ίων» του Ευριπίδη, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, μια δουλειά που γεννήθηκε εδώ, στις Κρηνίδες,  έγινε δεκτή να παρουσιαστεί στο θέατρο «THE TANK» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την επόμενη άνοιξη.

Όμως, έχουμε κι έναν ακόμη λόγο να χαμογελάμε. Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι πια μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, έναν θεσμό που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης του Αρχαίου Δράματος τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

7 Ιουλίου

 

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

 

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

 

Σκηνοθεσία: Θέµης Μουµουλίδης

 

 

 

14 Ιουλίου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ∆ΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

«Χοηφόρες» του Αισχύλου

 

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

 

 

 

18 & 19 Ιουλίου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ – ∆ΗΠΕΘΕ

 

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ∆ΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ

 

«Θεσµοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη

 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

 

 

 

21 Ιουλίου

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

«Πέρσες» του Αισχύλου

 

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

 

 

 

22 & 23 Ιουλίου

 

Επιχειρήσεις Μαροσούλη – ∆ΗΠΕΘΕ Βόλου

 

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

 

 

 

25 Ιουλίου

 

Arcadia Media – ∆ΗΠΕΘΕ Βέροιας – ∆ΗΠΕΘΕ Κοζάνης

 

«Αγαµέµνων» του Αισχύλου

 

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

 

 

 

27 & 28 Ιουλίου

 

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

 

 

 

4 & 5 Αυγούστου

 

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

 

Σκηνοθεσία: Αιµίλιος Χειλάκης – Μανωλης ∆ούνιας

 

 

 

11 Αυγούστου

 

Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη

 

«Η Συνάντηση»

 

 

 

18 Αυγούστου

 

ΚΘΒΕ

 

«Ορέστης» του Ευριπίδη

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

 

 

 

25 Αυγούστου

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

 

Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

 

 

 

26 Αυγούστου

 

«Χένσελ και Γκρέτελ» Σκηνοθεσία: Κάρµεν Ρουγγέρη

 

 

 

29 Αυγούστου

 

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

 

 

 

ΦΡΟΥΡΙΟ

10 Ιουλίου

 

∆ΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ  – Create4Art

 

Άγρια ∆ύση του Θοδωρή Αθερίδη

 

Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα

 

 

 

24 Ιουλίου

 

«Buenos Tangos, Romper el Piso»

 

Χορογραφίες: Natalia Hills

 

 

 

30 Ιουλίου

 

∆ΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

 

«Οιδίπους – Ο µύθος του κόσµου όπως τον είπαν οι Έλληνες»

 

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

 

 

 

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

1918-2018  ∆ήµος Καβάλας

 

 

 

9 Ιουλίου

 

Σωκράτης Μάλαµας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου

 

«Με στόµα που γελά»

 

Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

 

 

 

23  – 29 Ιουλίου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

«Το Φεστιβάλ πάει σινεµά»

 

Θερινός Κινηµατογράφος «Ζέφυρος»

 

 

 

1 Αυγούστου

 

Κωστής Μαραβέγιας

 

Στρατόπεδο Ασηµακοπούλου

 

 

 

3 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

Βαρέα και Ανθυγιεινά – Μιχάλης Πρεπόνης, «Χίλιοι δρόµοι . . .»

 

Φρούριο Καβάλας

 

 

 

8 & 9 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

«Βάρδα µπένε – µια ιστορία που µάλλον δε θέλεις να ακούσεις»

 

Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόµου – Βαµβακά

 

Καρνάγιο

 

 

 

22 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΚΑΠΑ ΕΚ∆ΟΤΙΚΗ

 

Κοσµάς Χαρπαντίδης «Κάπα ποιητού», Παρουσίαση βιβλίου

 

7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

 

 

 

23 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

Kontrabando «Μελωδίες και ρυθµοί µιας πολυπολιτισµικής Ελλάδας»

 

Ιµαρέτ

 

 

 

27 Αυγούστου

 

∆ηµήτρης Μυστακίδης «AMERIKA» (SOLO)

 

7ο ∆ηµοτικό Σχολείο – Φάρος

 

 

 

2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου ∆ράµατος

 

 

1-21 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

Κρηνίδες Καβάλας

 

 

 

20 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

«Βελλεροφόντης» Παλεύοντας µε τα τέρατα

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

 

21 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

«Βασιλική Β’ – Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη»

 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

 

Βασιλική Β’

 

 

 

∆ΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «∆ήλος» –

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

«Προµηθέας ∆εσµώτης»

 

του Αισχύλου

 

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

 

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

 

7 Ιουλίου-29 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

 

«Εικαστική διαδροµή στην πόλη»

 

Επιµέλεια: Ίρις Κρητικού

 

 

 

 

 

7 Ιουλίου-29 Αυγούστου

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 

«Χρωµατόδροµοι» του Κώστα ΚαρακίτσουΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close