ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Έρευνα: Πώς ζουν οι Έλληνες στην καραντίνα – Αισιοδοξία, υπερηφάνεια αλλά και άγχος

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Με αισιοδοξία ατενίζουν Έλληνες την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, βλέποντας ωστόσο επιστροφή στην κανονικότητα τον Σεπτέμβριο και δηλώνοντας ανέτοιμοι να «σπάσουν» την καραντίνα, αν δεν εξαλειφθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις με θέμα «Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία».

Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή μιας τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, περιλαμβάνει 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης.

Όπως αναφέρει η διαΝΕΟσις στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ερευνών Metron Analysis τα τελευταία οκτώ χρόνια συμπεριλαμβάνει σταθερά, κάθε μήνα, μία ερώτηση στις έρευνές της: «κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση»; Στα τελευταία οκτώ χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις (τον Φεβρουάριο του 2015, το φθινόπωρο του 2019) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει σταθερά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Από ό,τι αποδεικνύεται στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις, όμως, η οποία περιλαμβάνει και πάλι αυτή την ερώτηση, οι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον, όσο σήμερα.

dianeosis sinais8imata
Πηγή: διαΝΕΟσις

Αναφορικά με τα δύο κυριότερα αισθήματα των Ελλήνων αυτή τη στιγμή, το 40% των ερωτηθέντων ανάφερε την «αισιοδοξία» (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξε την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο). Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση. Αλλά και η υπερηφάνεια ανέβηκε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Σήμερα το 85,7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση.

thodoris covid 19 v3 4 2048x1358
Πηγή: διαΝΕΟσις

Αναφορικά με την καθημερινότητα των Ελλήνων στην καραντίνα, το 64% δήλωσε ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, το 57% ότι βλέπει περισσότερη τηλεόραση ή ταινίες και το 54% ότι κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι, ενώ το 31% ότι γυμνάζεται λιγότερο. Παράλληλα, στην ερώτηση «αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν», δύο στους τρεις (63,6%) απάντησαν θετικά.

«Κανονικότητα» τον Σεπτέμβριο

Ένα πολύ υψηλό 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα επανέλθουμε «σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα» μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα «το επόμενο δίμηνο».

Την ίδια ώρα ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Σε ό,τι αφορά στην παρούσα εργασιακή κατάσταση των πολιτών, όπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, «περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει». Έτσι, μόλις ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά στο χώρο εργασίας του, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι (περίπου 47%) είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο, είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% του δείγματος τονίζει ότι τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Μάλιστα, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα (11,4%) υποστηρίζουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%), αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες συνέπειες στον τρόπο εργασίας, τη σωματική υγεία, την εκπαίδευση και σε πολύ υψηλά ποσοστά (63%) στην ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η πανδημία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας (75%) και στο κράτος (57%). Αντίστοιχα, για πρώτη φορά σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες (85%) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες-τεχνοκράτες, ενώ μεγαλύτερης εκτίμησης, σε σχέση με 27 μήνες πριν, χαίρουν οι πολιτειακοί θεσμοί, του πρωθυπουργού (+14%), του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (+12%) και της κυβέρνησης (+13%), η οποία βρίσκεται πλέον στο 65%.

Δείτε την έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ.

Πηγή: cnn.gr



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close