Kouros-Prosfora
Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Εργαστήρια Πολιτών με θέμα: “Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας’’

Ποιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μπορούν να ενισχύσουν τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη;


Πώς μπορούν οι δρόμοι γύρω από το 10ο Δημοτικό σχολείο και την Παλιά Πόλη να γίνουν πιο προσβάσιμοι και φιλικοί στους πεζούς;

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” σας προσκαλούν στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού – placemaking με θέμα “Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας” που θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022, ώρα 6-9 μ.μ στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας (Κύπρου 12-14).

Στόχοι των εργαστηρίων είναι η συνδιαμόρφωση ιδεών και σχεδιαστικών λύσεων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στην Καβάλα, που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη μετακίνηση, την ανάδειξη και ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος της πόλης και την επανοικειοποίηση της πόλης από τους κατοίκους της, καθώς και η γνωριμία των συμμετεχόντων με τις έννοιες και τις μεθόδους του συμμετοχικού σχεδιασμού και του placemaking.

Τα εργαστήρια αφορούν σε δύο παράλληλες ενότητες με διαφορετικές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα εστιάσουν σε 2 γειτονιές – περιοχές παρέμβασης:

Ενότητα Α: Σχεδιάζοντας μια πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη

Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής στην Παλιά Πόλη για την ενοποίηση των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), και όχι μόνο.

Ενότητα Β: Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία σχολικών διαδρομών και σχολικού δακτυλίου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν σύντομες εισηγήσεις, παραδείγματα καλών πρακτικών, περιήγηση στις δύο γειτονιές για κάθε ομάδα εργασίας και συζητήσεις σε ομάδες, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking. Η δομή των εργαστηρίων είναι η ακόλουθη.

ΗΜΕΡΑ 1η – Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022, ώρα 6.00-9.00μμ.

–       Εισαγωγή στις έννοιες του placemaking και των πράσινων και σχολικών διαδρομών/δακτυλίων

–       Σύντομη περιήγηση στις περιοχές παρέμβασης

–       Χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής παρέμβασης

ΗΜΕΡΑ 2η – Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, ώρα 6.00-9.00μμ. (παράλληλα εργαστήρια)

–       Συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις περιοχές παρέμβασης

–       Καταγραφή προτεραιοτήτων πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε άλλες γειτονιές

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε κατοίκους, επαγγελματίες, εκπροσώπους συλλόγων, ομάδων πολιτών, ΜΚΟ και θεσμικών ομάδων, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που ζουν ή/και δραστηριοποιούνται στις γειτονιές παρέμβασης ή ευρύτερα στην Καβάλα.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων;

Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Καβάλας και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Καβάλας.

Τι είναι η διαμόρφωση ενός τόπου (placemaking) μέσω μικρών παρεμβάσεων;

Η έννοια της διαμόρφωσης ενός τόπου (placemaking) αποτελεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του σχεδιασμού και της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μέσω αυτής, αξιοποιούνται τα δημόσια στοιχεία, οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινότητας με σκοπό τη δημιουργία, προσβάσιμων σε όλους, δημόσιων χώρων, οι οποίοι βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων/επισκεπτών τους.

 ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Αν θέλεις να προτείνεις και εσύ τις ιδέες σου για τη διαμόρφωση του τόπου σου, κάνε εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο, για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας για το 10ο Δημοτικό Σχολείο ή για την Παλιά Πόλη.

*Φόρμα Ηλεκτρονικής Εγγραφής*

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdovqqODf6j-Ro-nBhdsYmtn2ev2H_xTxYc0myqM33N0MFyYg/viewform

Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή

Κατά την πραγματοποίηση των εργαστηρίων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid-19.

Πληροφορίες και ερωτήσεις: +30 2510 831388, εσ.2 & info@urbankavala.gr

 Τι είναι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) δήμου Καβάλας; 

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του δήμου Καβάλας είναι ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών για την αναβάθμιση και ανάδειξη πολιτιστικών πόρων, τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας και πληροφόρησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς Τουρισμού-Πολιτισμού, την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και την άρση των ανισοτήτων και του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με έμφαση στα ΑμεΑ.

Τι είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου Καβάλας; 

Το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο που καταρτίστηκε από τον δήμο Καβάλας με σκοπό τη κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό προς διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα https://www.urbankavala.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΣΒΑΑ του δήμου Καβάλας https://www.facebook.com/urbankavala.gr/ και https://www.instagram.com/urbankavala.gr/ και στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΚ https://kavala.sump.gr/.

Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close