ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Κωστής Σιμιτσής:
«Ο απολογισμός της διοίκησης Τσανάκα είναι απολύτως αρνητικός»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

 

 Μετά από δύο θητείες ως δήμαρχος Καβάλας, ο Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι δεν θα διεκδικήσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές τη θέση του δημάρχου, κρίνοντας ότι μετά από 13 χρόνια θα έπρεπε να πάρει κάποιος άλλος «τη σκυτάλη».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μεταξύ άλλων,  μας εξηγεί για ποιο λόγο πήρε αυτή την απόφαση, την άποψη του για τον Θόδωρο Μουριάδη που εξέφρασε την επιθυμία να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Καβάλας ενώ ασκεί σκληρή κριτική για την σημερινή διοίκηση που σύμφωνα με τον ίδιο “Είναι ανίκανη για το παραμικρό”

 

 

… ” έχω δεχθεί την πολύ τιμητική πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής να είμαι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αυτό όμως θα κριθεί από τις εξελίξεις και από τα όργανα του Κινήματος στην Αθήνα.”

 

 

Ερώτηση: πριν από μερικούς μήνες ανακοινώσατε ότι δεν είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε εκ νέου τη θέση του δημάρχου Καβάλας. Η απόφαση σας αυτή πάρθηκε μετά τις προηγούμενες εκλογές ή αργότερα;

 

Απάντηση: Αργότερα… λίγο καιρό πριν την ανακοινώσω και επίσημα. Θεώρησα ότι μετά από 13 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα είχα να προσφέρω τίποτα καινούργιο στον δήμο εκτός από την εμπειρία μου. Την εμπειρία μου λοιπόν μπορώ να τη δώσω σε όποιον μου το ζητήσει μετά τις εκλογές του 2019 με πολύ μεγάλη μου χαρά και ευχαρίστηση. Θα έπρεπε να δώσω τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον. Πιστεύω ότι αυτός που τη ζητάει, ο Θόδωρος Μουριάδης, είναι ένα πάρα πολύ αξιόλογο άτομο που μπορεί να γίνει ο καλύτερος δήμαρχος.

 

Ερώτηση: Έχει προηγηθεί μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο που δόθηκε η σκυτάλη στον Θόδωρο Μουριάδη. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να προηγηθούν ενδοπαραταξιακές διαδικασίες πριν γίνει γνωστή η πρόθεση του Θόδωρου Μουριάδη να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

 

Απάντηση: Ο Θόδωρος Μουριάδης δεν χρειάζεται συστάσεις. Ήταν και είναι γνωστός στην κοινωνία της πόλης, πριν να γίνει αντιδήμαρχος.

Όσον αφορά την παράταξη, ακολούθησα τις ζωντανές διαδικασίες και όχι τυπολατρικές μιας εσωτερικής ψηφοφορίας. Τα μέλη της παράταξης, οι υποψήφιοι και οι φίλοι, συγκροτούν ένα κοινωνικό σώμα μέσα από το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει και κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος για τη θέση του δημάρχου. Τότε λοιπόν θα ήταν λογικό να ξεκινήσουν διαδικασίες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος, για ποιο λόγο να προχωρούσαμε στις τυπικές διαδικασίες και να φαίνεται ότι είναι ένας μονάχα;  Σαφώς και υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα στελέχη αλλά το να θελήσει κάποιος να είναι υποψήφιος δήμαρχος είναι μια δύσκολη απόφαση. Απαιτεί καινούργιες στοχοθεσίες στη ζωή του υποψηφίου και κατά συνέπεια δέχομαι το γεγονός ότι μόνο ο Θόδωρος Μουριάδης εξέφρασε τη θέλησή του. Γνωρίζοντας βέβαια την ποιότητά του, υπερθεματίζω ότι και υποψήφιος καλός θα είναι και δήμαρχος πολύ καλός θα είναι. Θα έλεγα… πολύ καλύτερος από όλους μας! Γιατί είναι οργανωμένος και έχει άποψη. Θα μπει από την πρώτη μέρα στη δουλειά (μια δουλειά που γνωρίζει πολύ καλά) και είναι ένας πάρα πολύ συνεργάσιμος άνθρωπος. Μπορεί να ακούσει υπομονετικά και τον σκληρότερο αντίπαλό του. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποκομίσει και από εκείνον κάτι θετικό.

 

Ερώτηση: Με αυτά τα νέα δεδομένα… ποια θα είναι η δική σας θέση στην πολιτική τοπική σκηνή; Υπάρχουν σκέψεις ή προσωπικές αποφάσεις;

 

Απάντηση: Εγώ έχω δεχθεί την πολύ τιμητική πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής να είμαι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αυτό όμως θα κριθεί από τις εξελίξεις και από τα όργανα του Κινήματος στην Αθήνα.

 

Ερώτηση: Αφήνοντας τα θέματα που αφορούν εσάς προσωπικά, ας πάμε στη διοίκηση του δήμου Καβάλας. Ποια είναι η άποψη σας για την σημερινή διοίκηση η οποία διανύει το 5ο  έτος στο «τιμόνι» του δήμου Καβάλας;

 

Απάντηση: Θέλω να πω ότι προσωπικά είμαι υπέρ της πενταετούς θητείας ενός δημάρχου. Διότι η πενταετία ταυτίζεται περίπου με την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Οπότε ο δήμαρχος μπορεί να δείξει το συνολικό του έργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Καβάλας, η κα Τσανάκα θα μας δείξει το «μη έργο» της.

Θεωρώ ότι η εκλογική επιτυχία της κας Τσανάκα στις προηγούμενες εκλογές ήταν αποτέλεσμα συγκυριών που είχαν να κάνουν με την παράξενη, ύποπτη και ενδιαφέρουσα για τους ιστορικούς του μέλλοντος, περίοδο 2012 -2015. Με την απογοήτευση  του κόσμου  όσον αφορά τα παλιά παραδοσιακά κόμματα, τα λεγόμενα κόμματα του «συστήματος».  Εκείνη την περίοδο «πήρε η μπάλα» κι εμάς, χωρίς να φταίμε. Για κάθε εκλογική ήττα, φυσικά και υπάρχουν προσωπικές ευθύνες. Προφανώς και γίνανε λάθη και παραλείψεις από τη δική μας διοίκηση κι από εμένα προσωπικά αλλά δεν θεωρώ ότι εξαιτίας αυτών των λαθών και των παραλείψεων χάθηκαν οι εκλογές. Θα προσθέσω μέσα και την καιροσκοπική πολιτική κάποιων πολιτικών δυνάμεων που βλέποντας μπροστά τους την κυβερνητική αλλαγή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, θέλησαν να αποδιαρθρώσουν το ΠΑΣΟΚ και  να το αποστερήσουν από τα στελέχη του, τα οποία ήταν και δήμαρχοι.

Έρχεται λοιπόν η κα Τσανάκα και δεν το πιστεύει ότι έγινε δήμαρχος! Με τα στελέχη της τα οποία κι εκείνα από υποχρέωση προς την ίδια είχαν κατεβεί και ήταν υποψήφιοι.

Θεωρώ ότι ζουν ακόμη τον  μήνα του μέλιτος, χαίρονται τέσσερα χρόνια τώρα για την απρόβλεπτη επιτυχία τους, απολαμβάνουν τα αγαθά της εξουσίας μοιράζοντας προσκλήσεις για το θέατρο, λεφτά, ταξίδια.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, ότι όχι μόνο δεν έχουν πιστέψει την επιτυχία τους αλλά θεωρούν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα βγουν. Εκείνο το οποίο κάνουν είναι να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο από τα αγαθά και τα οφέλη της εξουσίας. Εννοώ βέβαια σε ηθικό επίπεδο, όχι σε οικονομικό. Βέβαια, πολλά λέγονται, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Θεωρώ λοιπόν ότι ο απολογισμός της διοίκησης Τσανάκα είναι απολύτως αρνητικός.

 

Ερώτηση: Αρνητικός αναφορικά με τα έργα;

 

Απάντηση: Αρνητικός σε έργα αλλά και σε σχεδιασμό. Τα μόνα έργα για τα οποία έκοψαν κορδέλα ήταν συνεχιζόμενα έργα από τη δική μας εποχή. Μάλιστα με αισχρό και χυδαίο τρόπο, βάζοντας επιγραφές ότι «θεμελιώθηκαν και εγκαινιάστηκαν» από την κα Τσανάκα. Οι δύο παιδικοί σταθμοί και ο ξενώνας αστέγων ο οποίος όμως δεν λειτουργεί.

Εκτός από τις επιγραφές δεν είδαμε δικά της έργα. Δεν έκανε τίποτα απολύτως!

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχει σχεδιαστεί άλλο έργο. Να μας πει για παράδειγμα «ξεκινάω τη μελέτη του Λυκείου των Κρηνίδων ώστε να την ολοκληρώσω παράλληλα με την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος». Για μένα αυτό σημαίνει διοίκηση, δηλαδή να προβλέπεις. Ούτε όμως έκανε κάτι για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, εμείς παραλάβαμε από τον Στάθη Εριφυλλίδη μία προκήρυξη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του τότε δήμου Καβάλας: Καβάλα, Νέα Καρβάλη και Χαλκερό. Το 2013, μετά από 6 χρόνια το ολοκληρώσαμε και στη συνέχεια έπρεπε να προχωρήσει  η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης της Καβάλας. Η διοίκηση της κας Τσανάκα δεν έκανε τίποτα δυστυχώς. Ανικανότητα; Αδιαφορία; Άγνοια; Αν και, όσον αφορά το τελευταίο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, αφού όχι μόνο ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση αλλά παρέχουμε ενημέρωση ακόμη κι όταν δεν τη ζητούν. Μετά τις τελευταίες εκλογές, είχα παραδώσει στην κα Τσανάκα ένα 15σέλιδο υπόμνημα, ενθυμούμενος τι άσχημη εντύπωση μου είχε κάνει το γεγονός  ότι από τον κο Εριφυλλίδη είχα πάρει μονάχα προφορική ενημέρωση κι ένα χαρτί με τέσσερις σειρές.

Προσπάθησα να «δώσω φως», πληροφορίες χρήσιμες, γιατί ήξερα ότι η καινούργια δήμαρχος δεν παρακολουθούσε το δημοτικό συμβούλιο και επιδείκνυε αχαρακτήριστη άγνοια των θεμάτων. Εκείνο το οποίο την ενδιέφερε ήταν η μικροπολιτική.

Μετά από δύο χρόνια διοίκησης της κας Τσανάκα, ήρθε ένας συνεργάτης της και μου ζήτησε να δώσω ξανά το υπόμνημα γιατί είχε χαθεί! Τέλος πάντων… τους το έστειλα ξανά αλλά από κάποιες συζητήσεις αντιλήφθηκα ότι και πάλι δεν το έχουν διαβάσει. Να μην αναφερθώ και στους αρχειοθετημένους φακέλους με όλα τα μεγάλα θέματα που κανείς δεν άνοιξε να διαβάσει.

Γι’ αυτούς τους λόγους λέω ότι η τωρινή διοίκηση είναι ανίκανη για το παραμικρό.

Καυχιούνται για παράδειγμα όταν κάνουν εκδηλώσεις και  γιορτές με τα λεφτά των Καβαλιωτών ή όταν αλλάζουν το διχτάκι σε μια υπαίθρια μπασκέτα.  Εγώ διαφωνώ! Αν αυτά θεωρούνται σπουδαία και σημαντικά έργο τότε αξίζει να ξαναψηφιστούν. Για μένα σπουδαίο έργο είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όλης της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης της Καβάλας, οι αναπλάσεις, η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λυχνίες LED, τα έργα υποδομής στο Περιγιάλι, το αρδευτικό στον κάμπο των Φιλίππων, η αξιοποίηση της ΟΥΝΕΣΚΟ, έργα για τα οποία είχαμε εργαστεί και είχαμε ξεκινήσει τα επόμενα βήματα, χωρίς συνέχεια όμως από τη σημερινή δημοτική αρχή.

 

Μιχάλης Κουμρίδης



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close