ΚοινωνικάΣημαντικά

Φιλοζωικό σωματείο Αίσωπος:
Οι θέσεις του για τα αδέσποτα ζώα

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Προς: Δήμαρχο Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα

 

ΥΠΟΜNΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

 

Αξιότιμη κα Δήμαρχε

Ο πολιτισμός -ως ποιότητα ζωής ενός τόπου- καθορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από τη δημόσια εικόνα του. Μια πόλη καθαρή, δίχως σκουπίδια, χωρίς ανεξέλεγκτα και αφρόντιστα αδέσποτα ζώα, και με προσεγμένους χώρους πρασίνου, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες της και δείχνει το επίπεδο πολιτισμού που διακατέχει τους θεσμικούς φορείς (της) οι οποίοι διαχειρίζονται τα κοινά. Παράλληλα εξασφαλίζει στους κατοίκους τις συνθήκες διαβίωσης ιδανικές για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

 

Στο θέμα που μας αφορά, ως ένα ενεργό (από το 1992) φιλοζωικό σωματείο με πολλά μέλη, ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά και πολύπλευρη προσφορά, έχουμε να σας υποβάλλουμε μία σειρά θέσεων οι οποίες -πιστεύουμε- θα σας είναι χρήσιμες και εποικοδομητικές στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας που πρέπει να επιτύχουμε με το Δήμο Καβάλας. Με απώτερο στόχο να δώσουμε λύσεις στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη αναφορικά με το –ικανό- πλήθος των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν τόσο σ’ αυτήν, όσο και στην ευρύτερη περιοχή που οριοθετεί ο Καλλικρατικός Δήμος του οποίου προΐστασθε.

Με αφορμή λοιπόν ένα συγκεκριμένο περιστατικό με τη σκυλίτσα Τζάκυ, στο οποίο, με βάση τα στοιχεία και τις γνωματεύσεις των κτηνιάτρων που διαθέτουμε (προς διάθεσή σας εάν ζητηθούν), υπάρχει διαφωνία για τη διάγνωση των ασθενειών που φέρεται (από την πλευρά σας) να έχει και για το αν πρέπει να γίνει η θεραπεία του ή αυτό να οδηγηθεί στην ευθανασία, αλλά και από τις αμφιβολίες που έχουμε εμείς για την ταυτότητα του, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για την πλημμελή λειτουργία τόσο του κυνοκομείου όσο και του καταφυγίου του Δήμου Καβάλας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας τονίσουμε την ανάγκη επίσημης καταγραφής του αριθμού και των χαρακτηριστικών των ζώων που στεγάζονται στους δύο αυτούς χώρους, των εξετάσεις που έχουν γίνει σ’ αυτά, καθώς και το είδος της περίθαλψης που τους έχει παρασχεθεί.

Επίσης, είναι απαραίτητο να πληροφορηθούμε αρμοδίως και επισήμως για τον τρόπο αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών από την πλευρά σας, τα οποία εμφανίζονται με ανησυχητικά αύξουσα συχνότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Δήμο και στα όρια του. Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ακόμα ότι το Σωματείο μας αναγκάζεται σε πολυάριθμες περιπτώσεις να υποκαθιστά τις υποχρεώσεις του Δήμου Καβάλας στο ρόλο τους για τα αδέσποτα ζώα, κάτι που παρότι γίνεται με αγάπη και προθυμία, γίνεται εις βάρος της προσωπικής μας ζωής, ενώ υπερβαίνει και τις οικονομικές μας δυνάμεις, αφού ξεπερνά την έννοια του εθελοντισμού που υπηρετούμε.

Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτει ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας για το 2017 είναι καταχωρημένο κονδύλιο ύψους 100.000 ευρώ για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, εκ των οποίων έχουν ξοδευτεί ως σήμερα τα 45.000 ευρώ. Λογικό είναι τα υπόλοιπα 55.000 ευρώ που περισσεύουν να διερωτόμαστε πού έχουν διατεθεί, δεδομένου ότι η μόνιμη επωδός των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου στις εκκλήσεις που τους απευθύνουμε για διάφορα περιστατικά αδέσποτων ζώων, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσουν να επέμβουν. Ακόμη, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ποσό ύψους 17.835,18 Ευρώ για το καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου, τα οποία δεν είμαστε ενήμεροι με ποιο τρόπο αξιοποιήθηκαν. Το θεωρούμε υποχρέωση μας, και ως εκ τούτου ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ επίσημη έγγραφη ενημέρωση η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την πορεία των κονδυλίων αυτών.

Το φιλοζωϊκό σωματείο Καβάλας “Αίσωπος”, με δικά του οικονομικά μέσα, έχει φτάσει στο σημείο να υποκαθιστά τις, ως ο Ελληνικός νόμος ορίζει, υποχρεώσεις του Δήμου Καβάλας, γεγονός που δεν σας τιμά ως Πρώτη Πολίτη αυτής της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να μη μπορεί/θέλει ο Δήμος Καβάλας να αναλάβει την προστασία και την περίθαλψη κουταβιών και άρρωστων ζώων παρότι εκ του νόμου του ανήκουν. Ούτε μπορεί και πρέπει να καταφεύγει στην εύκολη λύση της ευθανασίας σε ζώα τα οποία μπορούν με την κατάλληλη περίθαλψη και φροντίδα να αποκαταστήσουν την υγεία τους και να υιοθετηθούν –ενδεχομένως- στη συνέχεια. Όλα όσα θίγουμε ανωτέρω -ακροθιγώς και επιγραμματικά- αφορούν συγκεκριμένα, απολύτως αληθινά και υπαρκτά περιστατικά τα οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να σας παρουσιάσουμε με αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις θέσεις μας, εφ’ όσον φυσικά το θελήσετε και επιδείξετε την ενδεδειγμένη ευαισθησία που αρμόζει στο μέγιστο αυτό ζήτημα ανθρωπιάς, πολιτισμού και πολιτική σας υποχρέωση.

Είναι απαράδεκτο επίσης, να τοποθετεί ο Δήμος πινακίδες σε διάφορα σημεία της πόλης μέσω των οποίων απαγορεύει (!!!) την σίτιση των αδέσποτων ζώων, κάτι που αντιβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία κατάφορα. Ο Δήμος πρέπει να προτρέπει τους πολίτες του σε δημόσιες συμπεριφορές που προάγουν το πολιτιστικό τους επίπεδο και όχι να τους αποτρέπει –εντελώς παράνομα μάλιστα- από την παροχή φροντίδας σε ζωντανά πλάσματα καταδικάζοντας τα σε ασιτία, με ό,τι δυσμενές συνεπάγεται τούτο για το περιβάλλον και τους πολίτες της Καβάλας οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε τα θέματα που θίγουμε είναι πολύ σημαντικά και για το σκοπό αυτό θα θέλαμε να ορίσετε εσείς, με βάση τις υποχρεώσεις του προγράμματος σας, μια συνάντηση ημών μαζί σας, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου αλλά και όποιων υπηρεσιακών παραγόντων θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου να συζητηθούν αυτά με ειλικρίνεια, να δοθούν κατευθύνσεις και –ει δυνατόν- να βρεθούν άμεσες λύσεις.

Στο πνεύμα αυτό προτείνουμε τέλος, αλλά όχι έσχατο από πλευράς σημασίας και σπουδαιότητας, την θεσμοθέτηση τακτικών μηνιαίων συνεδριάσεων της ειδικής πενταμελούς επιτροπής που υπάρχει για τα αδέσποτα ζώα, καθώς και τη δυνατότητα της πραγματοποίησης εκτάκτων όταν εμφανίζονται ιδιαίτερα περιστατικά και οι συνθήκες το επιβάλλουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση σας θα είναι άμεση και ευμενής προς αυτό μας το αίτημα, στην κατεύθυνση της σωστής συνεργασίας που πρέπει να έχουμε, πασχίζοντας όλοι για το καλό της πόλης και την εύρυθμη λειτουργία της σε όλους τους τομείς. Επιθυμούμε να είμαστε πάντα σε θετική επαφή και με τους υπαλλήλους του Δήμου που ασχολούνται με το κομμάτι της διαχείρησης των αδέσποτων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν παρουσιάζουν πάντα διάθεση σωστής συνεργασίας και σεβασμού απέναντι στο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ έργο που παραθέτουμε στην πόλη μας και στους πολίτες της.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και ευελπιστούμε στη βελτίωση της συνεργασίας μας.

 

Με τιμή για το φιλοζωικό σωματείο Αίσωπος

Η Πρόεδρος                                                                 Η Γραμματέας

Δέσποινα Αβραμίδου                                                 Ελισάβετ Χατζηνικολάου

 

Κοινοποίηση: Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής κ. Ζ. Μπόνια

Γραμματεία & Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Μ.Μ.Ε. ΚαβάλαςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close