Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας:
Η CameraObscura ή αλλιώς ο «Σκοτεινός Θάλαμος» στην πλατεία Ελευθερίας

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

CAMERA OBSCURA

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και το Cosmopolis  παρουσιάζουν στην πλατεία Ελευθερίας μια επισκέψιμη και διαδραστική Camera Obscura σε μέγεθος δωματίου.

 

 

Πρόκειται για μια οπτική συσκευή με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η CameraObscura ή αλλιώς ο «Σκοτεινός Θάλαμος» είναι ένα φωτοστεγές δωμάτιο με μια οπή στην μία πλευρά. Το φως που διαπερνά την οπή σχηματίζει ένα αντεστραμμένο είδωλο του περιβάλλοντος χώρου στην απέναντι της πλευρά. Η βασική αυτή αρχή που είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη οδήγησε τελικά τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας στην τροποποίηση φορητών «σκοτεινών θαλάμων» και στη δημιουργία των πρώτων φωτογραφιών.

Εξερευνώντας τη διαδραστική αυτή κατασκευή μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές οπτικής που διέπουν την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού.

Την κατασκευή πλαισιώνουν αφίσες με ενημερωτικό υλικό πάνω στη λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου και την ιστορία του μέσου της φωτογραφίας. Επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα έως 29/8 από 10:00-13:00 και 17:00-19:00.

Την πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση σχεδίασε αποκλειστικά για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Csompolisκαι της Φωτογραφικής Εβδομάδας, η  αρχιτέκτονας Σοφία Βυζοβίτη – Καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Σοφία Βυζοβίτη είναι διδάκτωρ της αρχιτεκτονικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft, όπου συνεργάστηκε με το εργαστήριο θεωρίας και μεθοδολογίας του σχεδιασμού Design Knowledge Systems. Το υλοποιημένο έργο της αφορά κυρίως την αρχιτεκτονική της μικρής κλίμακας, ως προς τον ανασχεδιασμό υφιστάμενων κτιριακών κελυφών και την παραγωγή πειραματικών εγκαταστάσεων στον αστικό χώρο. Αποτελεί πρωτοπόρα ερευνήτρια στις εφαρμογές της πτύχωσης στην αρχιτεκτονική.  Έχει διακριθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έργα της έχουν εκτεθεί στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, του Ρότερνταμ και στην Ελλάδα. Συμμετέχει συστηματικά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά εργαστήρια. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Έχει συγγράψει τα βιβλία ‘Μικροκατοικία – Άτλαντας για αρχιτέκτονες’, ‘Folding Architecture: spatial, structural and organizational diagrams’, ‘Supersurfaces: Folding as a method of generating forms for architecture, products and fashion’και‘Soft Shells: Porous and Deployable Architectural Screens’.

http://sophiavyzoviti.com/

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ.

Με αφορμή την κατασκευή αυτή, ο Φωτογραφικός Όμιλος διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Φωτογραφικής Εβδομάδας» ένα εργαστήριο φωτογραφίας για μικρούς και μεγάλους. Θέμα του εργαστηρίου είναι η “Camera Obscura και οι βασικές αρχές της φωτογραφικής εικόνας”. Καλεσμένη για την διεξαγωγή του εργαστηρίου η Λία Ναλμπαντίδου, ανεξάρτητη φωτογράφος και έκτακτη διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ-ΠΔΜ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο https://bit.ly/nalbantidou

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πλατεία Ελευθερίας, δίπλα στην κατασκευή της Camera Obscura 11.00 πμ

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close