ΠολιτικήΣημαντικά

Γιάννης Πασχαλίδης:
21 νέες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που μπορούν να διεκπεραιωθούν και μέσω των ΚΕΠ

banner

Δελτίο Τύπου     της 2ας Απριλίου 2021

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας  Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους συμπολίτες μου για μια ακόμα μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται, απλοποιώντας τις ζωές όλων μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιώντας την υπόσχεση της για ένα νέο ψηφιακό κράτος προς εξυπηρέτηση του πολίτη, ενέταξε 21 νέες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ σε αυτές που μπορούν πλέον να διεκπεραιωθούν και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Πιο συγκεκριμένα,  όσον αφορά στον e-ΕΦΚΑ, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ αιτήματα πολιτών για τις εξής ηλεκτρονικές διαδικασίες:

 1. Εκτύπωση μηνιαίου ή ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος συνταξιούχου
 2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους
 3. Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας
 4. Βεβαίωση προϋπηρεσίας για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 5. Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 6. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
 7. Βεβαίωση απογραφής
 8. Έναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών
 9. Ασφαλιστική ικανότητα
 10. Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση
 11. Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
 12. Αίτηση για αμφισβήτηση οφειλής κατά τη διαδικασία του Ν. 4554/2018
 13. Ενημέρωση ασφαλισμένων για συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών)

 

Η υποβολή των ανωτέρω αιτημάτων  για καθεμία από τις  υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν διενεργείται από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους του ΚΕΠ που καταχωρούν –καθ’ υπόδειξη του αιτούντος- τα στοιχεία του  και ειδικότερα τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται για την κάθε υπηρεσία. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του ΚΕΠ προβαίνει στην  ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του αιτούντος, αφού προηγουμένως ο τελευταίος έχει δώσει εγγράφως τη συναίνεσή του μέσω  ειδικού εντύπου που υπογράφει.

Με βάση τα δεδομένα της αίτησης και τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων (που διενεργούνται ηλεκτρονικά), εκδίδεται –επίσης ηλεκτρονικά- ή ζητούμενη βεβαίωση, απόφαση ή πιστοποιητικό που αποτελεί έγκυρη διοικητική πράξη.

Στην περίπτωση του ΟΑΕΔ και τα ΚΕΠ θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις  ακόλουθες διαδικασίες:

Έκδοση Βεβαιώσεων

 1. Πιστοποιητικό Σπουδών μαθητών ή/και σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ για στρατολογική χρήση
 2. Βεβαίωση Σπουδών μαθητών ή/και σπουδαστών των ΕΠΑΣ Μαθητείας, ΙΕΚ, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), ΚΕΚ για ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ
 3. Βεβαίωση σπουδών μαθητών ΕΠΑΣ (ανήλικοι μαθητές)

 

Υποβολή αιτήσεων

 1. Αίτηση διαθεσιμότητας
 2. Αίτηση παροχών λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
 3. Αίτηση αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 92 του Ν. 4416/2017 για την περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων
 4. Παραλαβή εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης (σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης μέσω ΚΕΠ)
 5. Καταβολή αποδοχών σε μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους λόγω συμμετοχής σε γραπτές εξετάσεις

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και το επιτελείο του έχουν σηκώσει μανίκια και καταφέρνουν με μεθοδικά και κυρίως αποτελεσματικά βήματα να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, με γνώμονα τη ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η εικόνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει αλλάξει άρδην από το 2019 και αυτό επιβεβαιώνεται και επικροτείται από όλους μας.»

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close