Kouros-Black-Friday
Photo-Synthesis

ΠολιτικήΣημαντικά

Γιατί  στις εκλογές  με το ΜέΡΑ25  ;

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Γιατί  κάτι  σοβαρό  σηματοδοτεί  και  κινεί!

Γιατί κυρίως χρειαζόμαστε άμεσα και με διεθνή γείωση και προοπτική ένα μετερίζι μάχης, ελπίδας, εμπιστοσύνης και αναδιαμόρφωσης εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στο νεομετερνιχικό ευρωπαϊκό δόγμα: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Στην δημόσια παρέμβαση οι πολιτικές συμμαχίες σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο αποτελούν πάγια το μετερίζι του τρόπου συντήρησης και διάδοσης ιδεολογικών απόψεων, αντιλήψεων και πρακτικών αλλά και τακτική ισχύος για την επίτευξη ποικίλων στόχων αμυντικών και επιθετικών σε ευνοϊκές και μη συγκύριες.

Με δεδομένη:

Α) Τόσο την διαρκή οικονομική κρίση στην χώρα μας και στην Ευρώπη, όσο όμως και τις δυσκολίες συγκρότησης συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται:

Τα δημόσια αγαθά, τις εργασιακές σχέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανακατανομή του πλούτου, την βιώσιμη ανάπτυξη, τον αντιμιλιταρισμό, σαν απάντηση στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση .

Β) Την αντίληψη για την αναγκαιότητα της ύπαρξης οργανωμένων πολιτικών και κινηματικών δυνάμεων στην Ε.Ε. που από κοινού σήμερα θα δώσουν την γενναία μάχη:

Ενάντια στην λιτότητα, στην κλιματική αλλαγή, στον μισανθρωπισμό αλλά και αύριο μαζί την μάχη τόσο για την άμβλυνση των οικονομικών αντιθέσεων όσο και αυτήν της κουλτούρας για το περιεχομένου του ελεύθερου χρόνου που φέρει το νέο μοντέλο των κοινωνιών της 4ης Τεχνολογικής επανάστασης.

Η μάχη για την ανάπτυξη τέτοιων συλλογικοτήτων ανοίγει πάλι την χαραμάδα της ελπίδας στα τμήματα εκείνα των κοινωνιών που διαρκώς και σταθερά πλήττοντα από τις κυρίαρχες Ευρωπαϊκές πολιτικές και χωρίς άλλη εναλλακτική πειστική λύση ποικιλοτρόπως συντηρικοποιούνται αναπαράγοντας έτσι τις πολιτικές και την κυριαρχία των θυτών τους….

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που φέρει και την σφραγίδα των γεγονότων του 2015 στην Ελλάδα, η περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μέσω του ΜέΡΑ25, και του DiΕΜ25 αποτελούν σήμερα έναν προνομιακό χώρο συνάντησης, προβληματισμού, διαλόγου, αγωνιστικής αντίστασης, πρότασης άρα και ελπίδας που ενισχύεται και από την ευρωπαϊκή γείωσή του μέσω του DiEM25 .

Η λογική του μετώπου Ανυπακοής που θέτει, οι επεξεργασμένες προτάσεις του, η προχωρημένη προσέγγιση νέων θεσμών της Δημοκρατίας που προτείνει  αλλά και  η βαρύτητα ενός νέου Διεθνισμού που προωθεί μπορούν:

π.χ. να βοηθήσουν την συζήτηση για την δημιουργία ενός δημοκρατικού πολύπλευρα αντινεοφιλελευθέρου εγχώριου και ευρωπαϊκού μετώπου που διαθέτει εφικτή εναλλακτική πρόταση με πλειοψηφική απεύθυνση φέρνοντας έτσι πιο κοντά και την συγκρότηση του.

Μια τέτοια ελπιδοφόρα τάση αποτυπώνετε άλλωστε στην συνάντηση στην κάλπη των Ευρωεκλογών 1.450.000 Ευρωπαίων ψηφοφόρων από τις 10 Ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη εμφάνιση του DiEM 25 .

H περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη και η σημερινή του εξέλιξη ως ιδρυτή και επικεφαλή του πολιτικού σχήματος – κόμματος ΜέΡΑ25/ DiEM25, καθώς και ως συνιδρυτής της «Προοδευτικής Διεθνούς» (Μπέρνι Σάντερς. Γιάνης Βαρουφάκης. Αντα Κολάου. Νίκι Αστον. Τζέφρι Σακς) το 2018 αποτελεί:

  • -Απόρροια της συμμετοχής αλλά και της τελικής συνεπούς πολίτικης του στάσης στον ποιο κρίσιμο ρολό αυτό του υπουργού των οικονομικών της Α’ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
  • -Απόρροια της κοινής πρότασης «Μια Μετριοπαθής Πρόταση για το ξεπέρασμα της κρίσης του Ευρώ» το 2013 μαζί με τους: Dr Stuart Kingsley Holland οικονομολόγο πρώην βουλευτή του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Πορτογαλία) και του οικονομολόγου Dr  James Kenneth Galbraith ΗΠΑ και σύμβουλου του Ζαν-Ζακ Ντελόρ την οποία με ενθουσιασμό προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard , (Εκδόσεις ΑΠΕΝΑΝΤΙ/ΟΧΘΗ) https://yanisvaroufakisgr.wordpress.com  .
  • -Απόρροια της διαδρομής του 2004-2006 ως συμβούλου του Γ.Α.Π. και παραιτηθείς λόγο ουσιαστικότατων πολιτικών διαφωνιών.
  • -Απόρροια της ενεργούς προοδευτικής πολιτικής του τοποθέτησης από τα Φοιτητικά του χρόνια.

 

Oι οικονομικές απόψεις για την Ε.Ε. του Γιάνη Βαρουφάκη και των Ακαδημαϊκών πολιτικών συνοδοιπόρων του με μικρότερο μείγμα οικονομικού ριζοσπαστισμού καθότι προσαρμοσμένες στην Συνθήκη του Μάαστριχ – που είμαστε αντίθετοι – εδράζονται στην:

  • -Απόρροια της πολίτικης κληρονομίας των καλύτερων συγκριτικά θέσεων μέσα στο ευρωπαϊκό αστικό μπλοκ εξουσίας για μια κοινωνική Ευρώπη της δεκαετίας του 80-90 και της εποχής του Ζαν-Ζακ Ντελόρ που στόχο είχαν να αμβλύνουν και να συγκλίνουν σταδιακά μέσα από την διαδικασία του πλαισίου της νομισματικής ενοποίησης της E.E. τις διαφορετικές δυναμικές των οικονομιών των κρατών που την αποτελούσαν στο δρόμο για την ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε
  • -To Deal Μιτεράν – Κολ για την ίδρυση του Ευρώ ενταφίασε τόσο τις καλύτερες θέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση όσο και αυτές που έθεταν δικλίδες ασφάλειας για αποτροπή της Γερμανίας σε ηγεμονική δύναμη .
  • -Ο Βαρουφάκης είναι ένας συνεπής προοδευτικός αστός, ενεργός πολίτης, με μετριοπαθείς οικονομικές απόψεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε. αλλά και εν δυνάμει ριζοσπαστικές λόγο της αυταρχικής αντιμετώπισης των τρεχόντων οικονομικών επίδικων από το Νεοφιλελεύθερο Ηγεμονικό Ιερατείο της Ε.Ε. υπό την αιγίδα της Γερμανίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης λοιπόν τόσο μέσα από το ΜέΡΑ25, το DiEM25 όσο και μέσα από την «Προοδευτική Διεθνή» κινείται με τα σημερινά δεδομένα στο πλαίσιο του ριζοσπαστικού κοινωνικού φιλελευθερισμού, των οικονομικών κατευθύνσεων της πάλε ποτέ σοσιαλδημοκρατίας αλλά και των ριζοσπαστικών όψεων της σημερινής οικολογίας.

Ειδικά για τις επενδύσεις της Ε.Ε. στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις τοποθετεί σαν σε έναν από τους βασικούς βραχίονες τόσο της οικονομικής ανάκαμψης όσο και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από ένα New Deal στον αντίποδα της ύφεσης και της κλιματικής αλλαγής.

Στην παρούσα συγκύρια πρόκειται για μια ανοδικά εξελισσόμενη δύναμη αμφισβήτησης, με ιδιαίτερα επεξεργασμένη εναλλακτική πρόταση που την καθιστά ανταγωνιστική  υπέρ των πολλών  στα όρια των συνθηκών της Ε.Ε.

Προτάσσει την έμπρακτη ΑΝΥΠΑΚΟΗ κυβερνήσεων και λαών της Ε.Ε. που οι κοινωνικές τους  πλειοψηφίες ασφυκτιούν από τον αδιέξοδο και αυταρχικό νεοφιλελεύθερο κορσέ του νεομετερνιχικού Ευρωιερατίου.

Έτσι λοιπόν η συμμαχία με το ΜέΡΑ25 στην παρούσα φάση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αποτελεί όρο δυναμικής συμμετοχής και παρέμβασης με θέσεις στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπέρ αυτών που βιώνουν τον μονόδρομο της συνεχούς οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης της ζωής τους χωρίς επιστροφή .

Αυτήν μερικώς την προοπτική γέννησε στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδος και της Ευρώπης, η εμφάνιση του ΜέΡΑ25 και του DiEM25 στις ευρωεκλογές. Την καλωσορίζουμε λοιπόν με την κριτική υποστήριξη μας και την συμμετοχή μας ώστε η ελπίδα και η θετική σκέψη να νικήσει τον φόβο την αποστράτευση  και το χάος…

Η πολιτική ιστορία των κοινωνιών άλλωστε αποδεικνύει ότι οι στόχοι επιτυχαίνονται και τα πράγματα εξελίσσονται θετικά όχι επάνω σε μια ευθεία, αλλά επάνω σε άγνωστο αριθμό τεθλασμένων γραμμών όπου κινούνται οι προσπάθειες εκείνες που διαρκώς επιμένουν να διεκδικούν τον τελικό στόχο χωρίς να υιοθετούν την ατζέντα του αντιπάλου και να αυτοακυρώνονται.

Έτσι μια είναι η προϋπόθεση για όσες και όσους θέλουμε την παρουσία και την ενίσχυση μέρους  των βασικών απόψεων μας στο μετεκλογικό τοπίο:

Να ρισκάρουμε μαζί με τις επιφυλάξεις μας για να ξαναπιάσουμε το νήμα των εξελίξεων που μπορεί κυριολεκτικά να είναι μπροστά στα ματιά μας εκεί που ίσως πολλοί πίστεψαν ότι το χάσαμε !

Άλλωστε το «νήμα» έχει την ιδιότητα που του δίνει και ο λαός δηλαδή «πού το χάνεις πού το βρίσκεις» ειδικά σήμερα.

Η περιπέτεια της κρίσης στην Ευρώπη δεν τελείωσε, αντίθετα σταθεροποιείται προς τα κάτω για τους πολλούς και «σιγοβράζει» στα αποκαΐδια της υποβάθμισης της τρέχουσας και της μελλοντικής ζωής των πολιτών που στο βίαιο πέρασμα της άφησε.

Σήμερα που ανακόπηκαν και μεταλλάχτηκαν οι ηγεσίες των δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης αμφισβήτησης ανατέλλουν πάλι σιγά –σιγά από το βάθος του ουρανού και πεισματικά επανέρχονται στο δημόσιο βίο της χώρας μας, μέσω των εκλογών στις 7 του Ιουλίου:

Μέρος των δυνάμεων εκείνων που από τα «κάτω» πρωτοστάτησαν στην αμφισβήτηση των μονόδρομων και στην πορεία αντάμωσαν ,συμπορεύτηκαν  και έγιναν ένα με τις διευρυμένες εκείνες κοινωνικές δυνάμεις το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα που «κόχλαζε» και την Κυριακή έφεραν το ιστορικό ΟΧΙ του 62% που κανείς μας  δεν ξεχνά!

Αυτό λοιπόν είναι και το πιο ζωντανό επίδικο των εκλογών:

Εάν θα βρεθούν στις 8 Ιουλίου από μια καλύτερη θέση μάχης, εμβέλειας και βαρύτητας στον δημόσιο λόγο και βίο που προσφέρει η Βουλή οι δυνάμεις που μπορούν να σπρώξουν μπροστά τον τροχό της ιστορίας τροποποιώντας πάλι τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, ώστε να ταρακουνήσουν την μοίρα του τόπου. (Περιορίζοντας ταυτόχρονα τις έδρες και την ισχυροποίηση της Ν.Δ. ίσως και την πολύ πιθανή αυτοδυναμία της).

Μόνο έτσι δεν θα απαξιωθεί αλλά θα ενισχυθεί η ιστορική προσπάθεια που άρχισε εδώ και δέκα χρονιά για μια έμπρακτα ανθρωπινότερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης διότι οι υπογράφοντες την ατζέντα του αντιπάλου δεσμεύονται  και  τιμούν (!!!) τις υπογραφές τους έως το 2022, έως το 2032 και έως το 2060 επιτείνοντας, ρετουσάροντας και καμουφλάροντας το αδιέξοδο δρόμο  για τους πολλούς που ακολουθούν.

Θα επανέλθουμε!

Μιχάλης  Ε.Α.  Μακαρίου

https://diem25.org/main-gr , https://mera25.gr , https://diem25.org/mera25/# , https://yanisvaroufakisgr.wordpress.com   ,

https://www.facebook.com/DiEM25.EL  ,   https://www.facebook.com/mera25.gr  .Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close