ΟικονομίαΣημαντικά

Η διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, να μην γυρίσει την πλάτη στην Καβάλα και Δράμα

banner

 

Άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

 

Συστάθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η  διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης . Κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην Ανάπτυξη μιας περιοχής είναι θετική .Μόνο που η συγκεκριμένη είναι ημιτελής ,για αυτό είναι άδικη και κυρίως δεδομένα αναποτελεσματική .Στο τέλος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ότι στοχεύει να λύσει .

Η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίζει την ανάπτυξη της Θράκης για προφανείς λόγους ,αφήνοντας  απ’ έξω τους δύο νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας Καβάλας και Δράμας  είναι εξ ορισμού λαθεμένη .

Οι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης πρέπει να αντιμετωπισθούν ισότιμα ……

Σε διαφορετική περίπτωση οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που θα προκύψουν ,θα ακυρώσουν τους στόχους που τέθηκαν και το όποιο αποτέλεσμα παραχθεί .Αποδεχόμενη  η κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει  η  διακομματική επιτροπή ότι δεν ενδιαφέρει η υστέρηση των νομών Καβάλας και Δράμας ,ουσιαστικά δημιουργεί μία μαύρη τρύπα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Θράκη που δύσκολά θα εξαλειφθεί .

Η ανάγκη για σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης ,αφορά ακόμη και για εθνικούς λόγους την ΠΑΜΘ στο σύνολό της και όχι μόνο τους τρεις νομούς της Θράκης . Σημαντικοί δείκτες όπως δείκτες εισοδήματος ,κατανάλωσης ,δημογραφικού προφίλ ,απασχόλησης ,επιρροή διακρατικότητας ,κοινωνικών δομών είναι προβληματικοί από τον Έβρο ως το Παγγαίο . Απαιτείται  λοιπόν «συνολικός » περιφερειακός σχεδιασμός, ίσης  έντασης πολιτικές και ισορροπία στους διαθέσιμους πόρους ,για να υπάρχει κοινωνική και πολιτική συνοχή .

Η ιστορία του 1999 ,που και τότε στηρίχθηκε μονομερώς η Θράκη είναι διδακτική ,διότι και η Θράκη δεν μπόρεσε να διατηρήσει έναν αναπτυξιακό ρυθμό  και ταυτόχρονα καταδικάστηκαν  σε μοιραία αποβιομηχανοποίηση οι  δύο νομοί Καβάλας και Δράμας .

Η διακομματική επιτροπή να μην γυρίσει την πλάτη στους Ανατολικομακεδόνες .Να μελετήσει την πρώτη περιφέρεια της χώρας ως ενιαία ενότητα και οι αναπτυξιακές της προτάσεις να αφορούν το σύνολο του πληθυσμού  και της γεωγραφίας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης .

Διαφορετικά θα έχουμε κατασπατάληση  πόρων και άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ευαίσθητη και ιδιαίτερη περιφέρεια μας .

Οι τοπικοί φορείς ,πολιτικοί παράγοντες αλλά και η καβαλιώτικη κοινωνία στο σύνολό της ας έχουν το νου τους.

 

 

Δαλκίτση Μαρία (Msc)

Oικονομολόγος  , Αντιπρόεδρος  2ου  ΠΤ του ΟΕΕ

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close