Photo-Synthesis

ΠολιτικήΣημαντικά

K.K.E. : “Να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα υδροδότησης στη Δημοτική ενότητα Φιλίππων”

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΙΤΡΙΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Το ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Φιλίππων για το μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί μια ολόκληρη περιοχή. Ένα πρόβλημα που έχει σχέση με την ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα η οποία δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του καλοκαιριού. Σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών οι πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση ισοδυναμούν με ευθεία επίθεση στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για αυτήν την κατάσταση ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που δεν έκαναν το παραμικρό για να δοθεί λύση, αφού το όποιο έργο κατά καιρούς «έμπαινε στο τραπέζι» τελικά έμενε στις καλένδες, αφού δεν πληρούσε τους όρους κερδοφορίας για τη ΔΕΥΑΚ, θεωρούνταν οικονομικά επιζήμιο. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα: η πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, των υδάτινων πόρων και των δικτύων ύδρευσης που μετακυλύει όλο το κόστος στις πλάτες του λαού, που τα βάζει όλα στη μέγγενη της σχέσης κόστους – οφέλους.

Αυτήν την πολιτική την υπηρετεί διαχρονικά και η Δημοτική Αρχή και ανεξάρτητα από το ποια παράταξη έχει κάθε φορά στα χέρια της τη διοίκηση. Αποδέχονται – όλες οι προηγούμενες διοικήσεις και η επόμενη που έρχεται – τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ ως Α.Ε. Έχουν ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια δέχτηκαν την πολιτική της ΕΕ των Κυβερνήσεων, σε ότι αφορά στην διαχείριση των υδάτων, δέχτηκαν να διαχειριστούν το νερό ως εμπόρευμα, δημιουργώντας τις επιχειρήσεις ύδρευσης, φορτώνοντας τους καταναλωτές με δυσβάστακτα χαράτσια.

Αποδείχθηκε ότι η προγραμματική συμφωνία του Δήμου Καβάλας με τον TAP για το έργο υδροδότησης της περιοχής εξυπηρετούσε σε εκείνη τη φάση τα σχέδια του για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των αγροτών στα Τενάγη και να προχωρήσει η κατασκευή του αν και ήταν δυνατή η αλλαγή χάραξης. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε πως πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό, αφού τα έργα που εξαγγέλθηκαν είναι πράγματι ζωτικής σημασίας, με εμπνευστές και συνεργάτες την κυβέρνηση και τον υπουργό – ντίλερ του TAP Σταθάκη και τη διοίκηση του Δήμου. Καλέσαμε και τότε να απορριφθεί από τη διοίκηση του Δήμου ο ωμός αυτός εκβιασμός και να διεκδικήσουμε να γίνουν τα έργα με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, τα έργα παραμένουν στις καλένδες, άλλωστε η ίδια η προγραμματική συμφωνία ήταν γενικόλογη (χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα κλπ). Η αντιμετώπιση του προβλήματος των νιτρικών στο νερό της περιοχής αλλά και τα έργα που δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα μεν αλλά είναι σε θέση να ανακουφίσουν ως ένα βαθμό την άρδευση στη περιοχή χρειάζεται να προχωρήσουν εδώ και τώρα.

Ο λαός της περιοχής να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του. Να αντιπαλέψει το κακό στη ρίζα του που δεν είναι άλλο από την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού. Να βάλει στο στόχαστρο του τα κόμματα που ως κυβερνήσεις διαχρονικά υπηρέτησαν την ίδια αυτή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η κατάσταση που βιώνει, τα μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα, στην αγροτική παραγωγή, στη βαριά φορολογία, πάνε χέρι χέρι με τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής του. Με την παντελή έλλειψη υποδομών στη δημόσια υγεία, με τα προβλήματα των σχολείων, με τη ζοφερή κατάσταση στην υδροδότηση που τους αναγκάζει να βγουν στο δρόμο του αγώνα.

Το ΚΚΕ θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη βουλή για να αναδειχθεί το πρόβλημα. Θα πιέσει για άμεση λύση από την πρώτη μέρα που θα ανοίξει η επόμενη βουλή.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις αυριανές εκλογές θα είναι πραγματική συμβολή στον ίδιο τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Γιατί το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του, αποκαλύπτει την αλήθεια στο λαό, όπως έκανε με την υπόθεση του TAP, δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η μόνη μας δέσμευση είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Για αυτό όσο πιο δυνατό αναδειχθεί το ΚΚΕ από τις κάλπες τόσο πιο δυνατός θα είναι και ο ίδιος ο λαός.

Η λύση για το ΚΚΕ βρίσκεται σε μια διαφορετική κατεύθυνση της οικονομίας όπου  η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, όπου ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στο συγκεκριμένο τομέα. Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού (να καταργηθούν οι ΔΕΥΑ), που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Για την άμεση αλλά και οριστική λύση του προβλήματος προτείνουμε:

  1. Άμεση διακοπή της χρήσης κατανάλωσης του «νιτρωμένου» νερού.
  2. Άμεση προμήθεια των κατοίκων, με ευθύνη Δήμου και Περιφέρειας, με καθαρό νερό (εμφιαλωμένο, μεταφορά με υδροφόρες κλπ).
  3. Άμεσες ενέργειες από Δήμο και Περιφέρεια προς  το κεντρικό κράτος, να αναλάβει την ευθύνη ολοκληρωμένης μελέτης για τον εντοπισμό της προέλευσης της «νίτρωσης» των νερών (όχι στην εύκολη λύση της ρήψης του αναθέματος στους αγρότες).
  4. Άμεσες ενέργειες από Δήμο και Περιφέρεια προς το κεντρικό κράτος, να αναλάβει την μελέτη και την κατασκευή έργου που θα μεταφέρει νερό κατάλληλο για οικιακή χρήση από καθαρές πηγές.
  5. Να μην μεταφερθεί στους κατοίκους της περιοχής το κόστος για οποιοδήποτε έργο γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

6/7/2019

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close