ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Καρποφόρησαν οι συνεχείς προσπάθειες του Γ. Πασχαλίδη – Αύριο η τροπολογία στη Βουλή για την προκαταβολή των πληγέντων αγροτών της θεομηνίας του Ιουνίου

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την Τρίτη  27 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει άμεσα προκαταβολές στους αγρότες της Π.Ε. Καβάλας που επλήγησαν από τη θεομηνία τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Βουλευτής στις συνεχείς συναντήσεις που είχε με τους πληγέντες καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, ενδεικτικά στο από 26 Ιουνίου 2022 δελτίο τύπου, αλλά και στην πιο πρόσφατη συνάντηση αγροτών που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ποδοχώρι του Δήμου Παγγαίου, πράγματι εντός τριμήνου από τη ημέρα που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Καβάλας και στις άλλες όμορες Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης,  κατατίθεται η σχετική τροπολογία στη Βουλή, με την οποία παρέχεται  η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να δώσει τις προκαταβολές που προβλέπονται, έτσι ώστε οι αγρότες σε πολύ άμεσο χρόνο να εισπράξουν χρήματα αναγκαία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική παραγωγική διαδικασία. Η τροπολογία θα αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες ζημίες, ενώ μετά από κάποιους μήνες θα γίνει η εξόφληση.

Ο Βουλευτής από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών, ακούγοντας με προσοχή τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία μετέφερε στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, και τους αρμοδίους του ΕΛΓΑ, τονίζοντας το κατεπείγον του ζητήματος, δεδομένων των καταστρεπτικών συνεπειών της θεομηνίας. Ενδεικτικά, το από 24/06/2022 δελτίο τύπου του για τη συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ, ερώτηση στον ΥπΑΑΤ στις 3 Αυγούστου 2022, το από 04/08/2022 δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η  εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία ήταν απαραίτητη διότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη διαδικασία, πλέον, όμως, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καθιερώσει την άμεση αποζημίωση των αγροτών μέσα στα πλαίσια που προβλέπονται από τους γενικότερους κανονισμούς και θα ακολουθήσει η εξόφληση όλων των παραγωγών, οι οποίοι πραγματικά έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Σέρρες: «Την ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας θα έχουμε την ανακοίνωση για την άμεση προκαταβολή, του ποσού της προκαταβολής, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα πορίσματα. Έχουμε ήδη δώσει περισσότερους γεωτεχνικούς που ολοκληρώνουν τα πορίσματα και τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε την εξόφληση. Θα είναι μια σημαντική προκαταβολή με βάση της ζημίες οι οποίες δεν ήταν ίδιες παντού αλλά θα είναι μια σημαντική προκαταβολή».

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: « Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος με τις εξελίξεις. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και είδα από κοντά τις τεράστιες ζημίες και την απόγνωση των ανθρώπων. Η προσπάθειά μου ήταν συνεχής, οι συναντήσεις μου τόσο με τον ίδιο τον Υπουργό όσο και με τους ιθύνοντες του ΕΛΓΑ αλλεπάλληλες και η αγωνία μου για τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων τεράστια. Χαίρομαι πάρα πολύ που σε συντομότατο χρονικό διάσημα θα καταβληθούν οι προκαταβολές, που θα αποτελέσουν μια ανακούφιση για τους παραγωγούς μας. Συνεχίζουμε…»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close