ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Καβάλα: «Αγώνας δρόμου»  για να μη χαθεί το έργο  της ανάπλασης του κέντρου,  στην πλατεία καπνεργάτη

banner

 

Ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά «σκάλωσε» διότι πρέπει να προηγηθεί αλλαγή σχεδίου πόλης για να μπορέσει να εφαρμοστεί η μελέτη η οποία προβλέπει τη χρήση πεζοδρόμων, που όμως στο σημερινό σχέδιο πόλης είναι δρόμοι.

Ένα έργο συνολικού κόστους 2,7 εκ. ευρώ για το  οποίο σήμερα γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο και στη συνέχεια να υπάρξει έγκριση και από το συμβούλιο επικρατείας, με σκοπό να εκτελεστεί με τη δημοπράτηση που έγινε αρχικά.

Ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Κάβάλας, Γιάννης Ιακωβίδης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο μας είπε ότι αυτή την περίοδο αναμένεται η υπογραφή του υπουργού και στη συνέχεια η θετική απόφαση από το συμβούλιο επικρατείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης του.

Διαδικασίες οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, μιας και για το συγκεκριμένο έργο αναδείχθηκε εργολάβος αλλά πάρθηκε απόφαση αναστολής εκτέλεσης  για να ενταχθούν ορισμένες εργασίες της μελέτης στο σχέδιο πόλης.

 

Η πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Καβάλας, Ευαγγελία Δρακονάκη, μιλώντας στο kavalapoint πριν από δύο χρόνια περίπου, μας είπε τα εξής μεταξύ άλλων, αναφερόμενη για την απόφαση αναστολής:

 

«Για την αναστολή της εξέλιξης της πορείας του διαγωνισμού αποφασίζει  το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Η αναστολή αυτή  αφορά  το έργο της ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη και τις σχετικές μονοδρομήσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Προηγήθηκε ο διαγωνισμός του έργου και φτάσαμε στο σημείο ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου του έργου. Η διοίκηση έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας την αναστολή, όπως αναφέραμε της εξέλιξης, προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα τροποποίησης του σχεδίου στην περιοχή παρέμβασης του έργου, το οποίο είναι απαραίτητο για να υλοποιηθεί η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι για την  οδό Αβέρωφ (για παράδειγμα), ζητάμε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως πεζόδρομος ενώ αυτή τη στιγμή στο σχέδιο πόλης είναι δρόμος. Οπότε πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του σχεδίου για να εφαρμοστεί η μελέτη.

Η τροποποίηση σχεδίου (ειδικά στα 500 μ. κάτω από τη θάλασσα) απαιτεί προεδρικό διάταγμα. Η έκδοση προεδρικού διατάγματος είναι μια πολυετής διαδικασία. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα έργο που αφορά το ευρύτερο κοινό και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στόχος μας είναι, μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες που αφορούν τις αρμοδιότητες του δήμου και της Περιφέρειας, να πιέσουμε ώστε το προεδρικό διάταγμα να εκδοθεί σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε περιπτώσεις  που   προεδρικά διατάγματα έχουν βγει μέσα σ’ ένα έτος.

Μόλις λοιπόν υπάρξει τροποποίηση του σχεδίου οι διαδικασίες του έργου θα ξεκινήσουν από εκεί που σταματήσαμε»Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close