ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Καβάλα: Ένα εντυπωσιακό διαδικτυακό μουσικό οδοιπορικό με τη συμμέτοχη δεκάδων παιδιών και ενηλίκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεκάδες μαθητές και οι μαθήτριες των  μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό λάμβαναν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ λόγιας και παραδοσιακής μουσική με τον γενικότερο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας με την υποστήριξη της ιεράς μητρόπολης Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου.

 

 

Στις τρεις μέρες που διαρκούσε το μαθητικό αυτό φεστιβάλ τα παιδιά παρακολουθούσαν σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ παρουσίαζαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία που δίνονταν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με τη συμμετοχή 700 και πλέον παιδιών.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Απόστολο των Εθνών Παύλο ο οποίος την Άνοιξη του 55 μ.Χ. πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί κατευθύνθηκε στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί, ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και δίπλα στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βάφτισε την πρώτη ευρωπαία και ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.

Πέρυσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε και τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους ψηφιακά συνθέτοντας ένα χορωδιακό σύνολο ψάλλοντας το απολυτίκιο του Πάσχα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών».

 

Η μουσική καθοριστικό στοιχείο στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους

 

Φέτος, οι διοργανωτές συντόνισαν διαδικτυακά 400 παιδιά μουσικών σχολείων και  πολλά μέλη χορωδιακών συνόλων παρουσιάζοντας μια κινηματογραφική παράγωγη, ένα μουσικό οδοιπορικό με τίτλο: «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία… μνήμης ηχώ», που είναι ειδικά αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και πιο συγκεκριμένα στην ανάδειξη του ρόλου της μουσικής ως καθοριστικού στοιχείου στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Στην ψηφιακή αυτή παραγωγή συμμετέχει ο ταλαντούχος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός που διαβάζει κείμενα για την Ελληνική Επανάσταση και ο αγαπητός στη διοργάνωση Αλέξης Κωστάλας, που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρεται αφιλοκερδώς να παρουσιάζει το μαθητικό αυτό φεστιβάλ. Η παράγωγη αυτή παρουσιάστηκε επίσημα το Σαββατοκύριακο στην πλατεία του Καπνεργάτη, στην πόλη της Καβάλας, και ως οθόνη χρησιμοποιήθηκε το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο της δημοτικής καπναποθήκης.

«Το ιδιαίτερο συναυλιακό σκηνικό του φεστιβάλ που στήθηκε φέτος», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και ψυχή της διοργάνωσης Γιάννης Κακκάρας «περιλαμβάνει εκτός από τον επιβαλλόμενο εξ΄ αποστάσεως του χαρακτήρα και μία ακόμη σημαντική τομή. Στη διαδικτυακή σκηνή ηχούν και συμπράττουν μουσικά τρείς γενιές ανθρώπων, οι αγαπημένοι μας μαθητές και μαθήτριες των μουσικών σχολείων της πατρίδας μας, μέλη χορωδιακών συνόλων ενηλίκων, καθώς και σπουδαστές από άλλες χώρες της Ευρώπης. Όλοι μαζί, εμπνεόμενοι από κοινές αξίες και πανανθρώπινες κατακτήσεις, εξυμνούν τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης, που διέπουν όλη την παγκόσμια κοινότητα, με όχημα τις περιπέτειες και τους ένδοξους αγώνες του γένους μας».

 

 

Όπως εξηγεί ο κ. Κακκάρας οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της παραγωγής ξεκίνησαν από τον περασμένο Νοέμβριο καθώς οι δυσκολίες της φετινής ψηφιακής διοργάνωσης του φεστιβάλ ήταν πάρα πολλές και μεγάλες. «Στην πραγματικότητα», υπογραμμίζει, «έπρεπε να συντονιστούν  άνθρωποι κάθε ηλικίας  που ο καθένας βρίσκονταν  στο χώρο του, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε πολλά μέρη του εξωτερικού ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο σα να ήταν όλοι μαζί παρόντες και να τραγουδούσαν ζωντανά. Νομίζω όμως ότι το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς τους δικαίωσε όλους. Χάρη στην τεχνολογία και την καλή θέληση όλων η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε παρά τους περιοριστικούς όρους που υπήρχαν. Ευχόμαστε και ελπίζουν του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και  να συναντηθούμε από κοντά στην Καβάλα και τους Φιλίππους».

Να σημειωθεί πως αυτό το μουσικό οδοιπορικό θα προβάλλεται στην πλατεία Καπνεργάτη κάθε Τρίτη από τις 08 έως και τις 29 Ιουνίου 2021, στις 20.30 το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους θεατές να θαυμάσουν αυτή τη μοναδική σύμπραξη. Η διοργάνωση έχει τεθεί την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και γίνεται με την έγκριση κάθε χρόνο του υπουργείου Παιδείας.

Στη φετινή ψηφιακή διοργάνωσης συμμετείχαν τα Μουσικά Σχολεία: Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αργολίδας, Δράμας, Καβάλας, Καρδίτσας, Λειβαδιάς, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκίδας.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού: Agrupamento de Escolas de Paredes de Coura (Portugal), Asociacion De Innovacion Formaciony Empleo Para El Desarrollo Sostenible (Spain), I.I.S.S. “Carlo Maria Carafa” Mazzarino (Italy), Istanbul Avrupa Arastirmalari Dernegi (Turkey).

Οι ευρωπαϊκές χορωδίες: Προ-Νομιον, Σύλλογος Φίλων Μουσικής Καβάλας και ΣυνΩδηπόροι. Οι παραδοσιακές χορωδίες: Λέσχη Ποντίων Καβάλας, Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, Σύλλογος Ρωμανός ο Μελωδός, Συνηχούντες, Χορωδία Νέας Καρβάλης Καβάλας

 

του Βασίλη Λωλίδη  (ανταποκριτή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close