ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδα

Κρηνίδες Καβάλας:
Θα συνεχιστούν οι ανασκαφές και οι μελέτες στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας

banner

 

 

Ένας σημαντικότατος προϊστορικός οικισμός είναι αυτός στην περιοχή «Ντικιλί Τας» στις Κρηνίδες Καβάλας. Ένα νέο πρόγραμμα ελληνο-γαλλικών ερευνών, υπό την αιγίδα, όπως και τα προηγούμενα, της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών ξεκινά από το 2019, πενταετούς διάρκειας.

Το 2019 θα πραγματοποιηθούν νέες ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό για τον οποίο πολλοί λένε ότι θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια έναν πόλο έλξης. Αρκεί βέβαια να στηριχθεί οικονομικά και να αποτελέσει ένα υπαίθριο πάρκο με αναπαραστάσεις από τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Το Ντικιλί Τας είναι μια θέση προϊστορικής κυρίως κατοίκησης, που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή (6400-4000 π.Χ.) και την εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Έδωσε επίσης λείψανα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ η κορυφή του στέφεται από έναν βυζαντινό πύργο.

Η ονομασία “Ντικιλί Τας”, που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει “όρθια πέτρα” στα τούρκικα, αφορά ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στημένο κατά μήκος της Εγνατίας οδού (της ρωμαϊκής οδού που συνέδεε την Αδριατική ακτή με το Βυζάντιο), κοντά στην ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και πολύ κοντά στoν προϊστορικό οικισμό.

 

Η ΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΝΤΙΚΙΛΙ ΤΑΣ

Η ίδια η θέση έχει τη μορφή τούμπας. Με έκταση περίπου 45 στρεμμάτων και ύψος 17μ., είναι από τις μεγαλύτερες τούμπες στα Βαλκάνια. Το σημερινό της σχήμα, ωοειδές και ασύμμετρο, έχει προκύψει από τη συσσώρευση των προϊστορικών και ιστορικών λειψάνων, αλλά και από την διάβρωση.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close