ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Λαϊκή Συνέλευση Ζυγού:
Απαίτησαν άμεση λύση για καθαρό νερό!

banner

 

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η λαϊκή συνέλευση στον Ζυγό Καβάλας με μοναδικό θέμα συζήτησης την ποιότητα του νερού ύδρευσης και την απαίτηση των κατοίκων για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Μέσα σε αυτές τις ώρες ειπώθηκαν πολλά, υπήρξαν έντονοι διάλογοι, έγιναν ενημερώσεις από τους αρμοδίους, τοποθετήθηκαν οι κάτοικοι και παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία της συζήτησης.

Σε λίγες ώρες θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας και ηχογραφημένη όλη η συζήτηση

 

 

 

Καταρχήν έγινε μια ιστορική αναδρομή της υπόθεσης που αφορά την ποιότητα του νερού, η οποία ξεκινά από το 2014, όταν γνωστοποιήθηκε προσωπικά στην δήμαρχο και έγιναν συναντήσεις. Η δήμαρχος Καβάλας, για λόγους που δεν μάθαμε, απουσίαζε από την λαϊκή συνέλευση.

Αρκετοί αναφέρθηκαν στις συναντήσεις που ξεκίνησαν το 2014 και τις προσωπικές υποσχέσεις της δημάρχου για άμεσες λύσεις  που όμως δεν υλοποιήθηκαν.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες με τη ΔΕΥΑΚ. Ο ίδιος καθησύχασε τους κατοίκους λέγοντας τους ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους, παραδεχόμενος  ότι οι μετρήσεις  κινούνται οριακά και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Είπε επίσης ότι δεν τηρήθηκε το δεύτερο μέρος της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑΚ διότι έπρεπε τον Ιανουάριο να είχαν ολοκληρωθεί οι νέες γεωτρήσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Παρουσιάστηκαν μετρήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία των συλλόγων, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί το όριο των 50mg.

Η άμεση λύση, με την οποία συμφώνησαν όλοι για να λυθεί το πρόβλημα είναι η πρόσμιξη του νερού από άλλα σημεία. Οι κάτοικοι ζήτησαν χρονοδιάγραμμα από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ξεκαθαρίζοντας ότι η «υπομονή και η ανοχή τους» εξαντλήθηκε.

Η μακροπρόθεσμη και οριστική λύση είναι η υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου. Μια λύση όμως που «έχει πολύ δρόμο» και πέρα από την ολοκλήρωση της μελέτης αναζητείται και χρηματοδότηση η οποία αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να υπάρχει.

Το πρόβλημα του νερού δεν αφορά μόνο το Ζυγός αλλά όλη σχεδόν την δημοτική ενότητα Φιλίππων όπου σε αρκετούς οικισμούς υπάρχουν υψηλές μετρήσεις νιτρικών.

Ο πρόεδρος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ αρνήθηκε ότι «δεν έχει γίνει τίποτα» υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιούνται γεωτρήσεις και εξετάζεται η ποσότητα και η ποιότητα του νερού. Ωστόσο δεν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Αρκετοί κάτοικοι αντέδρασαν κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων διότι μετά από τρία και πλέον χρόνια, ουδείς από τους αρμοδίους δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα δοθεί λύση. Απαίτησαν να πίνουν ποιοτικό νερό, όπως οι υπόλοιποι κάτοικοι του δήμου Καβάλας και ξεκαθάρισαν ότι είναι αποφασισμένοι να  μην πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ.

Προς το τέλος της συνάντησης ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο μιας ομάδας πολιτών ότι όσοι κάτοικοι θέλουν, μπορούν να καταθέσουν την Δευτέρα όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ στο δημοτικό κατάστημα. «Δεν πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς από τη στιγμή που δεν πίνουμε καθαρό νερό» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close