ΚοινωνικάΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Λαϊκή συνέλευση Νέας Καρβάλης:
Η οργή «σκέπασε» την ουσία του τεράστιου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

 

 

Σε κλίμα έντασης, από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης,  πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση στη Νέα Καρβάλη.

Μια λαϊκή συνέλευση που προκλήθηκε από τη δημοτική κοινότητα και στηρίχθηκε από τους συλλόγους της περιοχής.

Μοναδικό θέμα συζήτησης η μόλυνση του περιβάλλοντος από το εργοστάσιο λιπασμάτων  και οι επιπτώσεις που έχει αυτό  στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρμόδιοι φορείς του νομού Καβάλας κλήθηκαν ν’ απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα των κατοίκων, να «απολογηθούν» για όσα έκαναν ή δεν έκαναν και να προτείνουν λύσεις για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το εργοστάσιο των λιπασμάτων αλλά και  τη βιομηχανία πετρελαίων που βρίσκεται στην περιοχή.

Τη λαϊκή συνέλευση «άνοιξε» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νίκος Γκίκας και τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Καρακεϊσογλου.

Δυστυχώς, παρά τις παραινέσεις και των δύο, για έναν εποικοδομητικό διάλογο με σκοπό την εξεύρεση λύσεων, τα πρώτα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ο οποίος δέχθηκε ύβρεις και η κατάσταση σε κάποια σημεία ξέφυγε από τον έλεγχο.

Στιγμές μεγάλης έντασης και κατά τη διάρκεια που η υπεύθυνη της βιομηχανίας Λιπασμάτων κα Κουλουρά, ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει τις θέσεις του εργοστασίου. Κι εδώ είχαμε ύβρεις  που ανάγκασαν την κα Κουλουρά να διακόψει και να αποχωρήσει με μεγάλη  δυσκολία από την αίθουσα, μιας και ορισμένα άτομα την κόντεψαν και την πίεσαν να φύγει.

 

 

Επί της ουσίας…

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το λόγο πήρε πρώτα  ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ο οποίος είπε ότι η αντιπεριφέρεια δεν διαθέτει πλέον σταθμούς μέτρησης ρύπων. Οι παλιοί σταθμοί μέτρησης που υπήρχαν δεν λειτουργούν και άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα μετρήσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι υπηρεσίες της περιφέρειας μετά από τους ελέγχους που όφειλαν να κάνουν, δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση στο εργοστάσιο λιπασμάτων.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, δεν είναι υποχρέωση της περιφέρειας να καταγράφει ρίπους. Όταν υπήρξαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για πυκνό καπνό, ο ίδιος έδωσε εντολή για αυτοψία. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας και των μετρήσεων έδειξαν ότι ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια.

 

Στη συνέχεια μίλησε η δήμαρχος Καβάλας και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας έγγραφα.

Ανακοίνωσε την απόφαση αγοράς ενός μετρητή ρίπων (μέσω της «Δημωφέλειας) αξίας 85.000 ευρώ. Ένας μετρητής που θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής όλων των ρίπων, όπως είπε. Η αγορά αυτή θα ολοκληρωθεί σε 5 – 6 μήνες και μέχρι να ολοκληρωθεί, ο δήμος Καβάλας αποφάσισε να νοικιάσει έναν παρόμοιο μετρητή για να έχει στοιχεία στα χέρια της. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις ο δήμος Καβάλας, με τα στοιχεία αυτά μπορεί να απευθυνθεί στον εισαγγελέα.

 

Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, απάντησε σε όσους κατηγόρησαν τη διοίκηση και σ’ αυτούς που ζήτησαν να γίνει η αγορά του μετρητή από το δήμο Καβάλας και όχι από τη «Δημωφέλεια», ότι η δημοτική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα εκ του νόμου να προβεί σε αυτή την αγορά. Κατηγόρησε τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την απόφαση αγοράς και επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι για μικροπολιτικούς λόγους καθυστερεί τις προσπάθειες της διοίκησης.

 

Στη λαϊκή συνέλευση μίλησαν επίσης: ο Γιώργος Γκαϊτατζής ( καθηγητής στο δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο), ο Καπλάνης Ιωσηφίδης (ο οποίος ζήτησε άμεσα αποτελέσματα σε 15  μέρες), ο Θόδωρος Μουριάδης ( εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, ο Κωστής Σιμιτσής απουσίαζε), ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Άρης Βέρος, ο Χρήστος Ποτόλιας κ.α.

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παρουσίασαν και ψήφισμα το οποίο υπογράφηκε καταρχάς από όλους τους φορείς και αντιπροσώπους που παραβρέθηκαν στη λαϊκή συνέλευση.

Η Νέα Καρβάλη, το Χαλκερό και η ανατολική πλευρά της Καβάλας, είναι οι πρώτοι που ζουν και βιώνουν το νέφος που όπως ειπώθηκε από τους κατοίκους προέρχεται από τα δύο μεγάλα εργοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή: Τα λιπάσματα και τα πετρέλαια.

Η περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο αυτές τις περιοχές αλλά ευρύτερα το νομό Καβάλας.

Η φωνή των κατοίκων και το μήνυμα που στάλθηκε είναι ξεκάθαρο:

Νέα Καρβάλη… έχουμε πρόβλημα!

Αυτή είναι μια αλήθεια που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Ναι! Υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια!  Οι αντοχές των κατοίκων έχουν εξαντληθεί και αυτό φάνηκε απ’ όλες τις στιγμές έντασης που όπως αναφέραμε στην αρχή, κινδύνεψαν να “τινάξουν στον αέρα” την ουσία της συζήτησης.

 

Μιχάλης Κουμρίδης

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close