Photo-Synthesis

ΑθλητικάΠρωτοσέλιδα

Λευτέρης Αυγενάκης «Πολλές ανακατατάξεις στον αθλητισμό – Βέβαιο ότι κάποια πρωταθλήματα θα σταματήσουν»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό αθλητικό σάιτ της χώρας (Sport24), αναφέρθηκε για την αθλητική και οικονομική κρίση που θα αφήσει πίσω της, η πανδημία του κορωνοϊού.

Αρχικά αναφέρθηκε στις ανακατατάξεις που θα προκληθούν στον αθλητισμό «Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλές μεγάλες ανακατατάξεις και αναφέρομαι κυρίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, διότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι πολύ πιο έντονος την επόμενη περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορώ να το προβλέψω, αλλά ως υφυπουργείο αθλητισμού πολύ πολύ έγκαιρα και πολύ πριν γίνει κουβέντα από σωματεία και Ομοσπονδίες, είχαμε κινηθεί και εντάξαμε για πρώτη φορά στα μέτρα στήριξης όλη την αθλητική οικογένεια. Σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, τον κύριο Σταϊκούρα, τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βρούτση. Εντάχθηκε ο αθλητισμός στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας. Φτάνουν αυτά; Όχι, εντούτοις είναι ένα μαξιλάρι, είναι μια βάση, ένα μέτρο ασφαλείας. Ορισμένα σωματεία δεν εντάσσονταν σε κάποια ΚΑΔ. Μεριμνήσαμε και γι’ αυτό με πρόταση πολύ συγκεκριμένη και συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Όπως επίσης, έχουμε πάρει πρωτοβουλία για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών αθλητών που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΡΓΑΝΗ και δεν μπορούν να λάβουν την οικονομική στήριξη, διότι έπαιζαν στις επαγγελματικές κατηγορίες και δεν χρειαζόταν να είναι εκεί, εξαιρούνταν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, διότι με αυτά τα χρήματα από την αθλητική τους δραστηριότητα ζουν την οικογένειά τους. Βέβαια, υπάρχουν και επαγγελματίες αθλητές που ξεπερνούν τον μέσο όρο και γι’ αυτούς πρέπει να υπάρξει εξαίρεση και να μη λάβουν τη βοήθεια. Μαθαίνω ότι υπάρχουν περικοπές συμβολαίων, αλλά είμαι σε επαφή με τις Λίγκες, με όλες τις Ομοσπονδίες και με όλους τους Συνδέσμους Αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα ο αθλητής».

Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις ομοσπονδιών και ενώσεων ανέφερε «Για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφαρμόζει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Η ύπαρξη ενός συστήματος διαφανούς αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Ομως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς. Τώρα δεν έχει ανοίξει μύτη. Θέλω να υπάρχει δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοκρατία και γι’ αυτό κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία και μαζέψαμε μια σειρά από στοιχεία που οι ίδιες οι ομοσπονδίες μάς έδωσαν όπως διακρίσεις, διοργανώσεις, διαφάνεια στα οικονομικά, περιστατικά ντόπινγκ, βίας, χορηγικά, δωρεές και μια σειρά άλλων στοιχείων. Τα βάλαμε κάτω με αλγόριθμους και και τα παρουσιάσαμε ενώπιον όλων και βάσει αυτού θα γίνει η κρατική επιχορήγηση των 18 εκατομμυρίων που προβλέπεται για φέτος. Αν χρειαστεί να συνεισφέρουμε έκτακτα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του κράτους, διότι αν δεν υπάρχει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε εμείς. Τα 18 εκατ. όμως θα δοθούν με διαφάνεια και ό,τι άλλο έκτακτο είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Εδώ που είμαστε, προβλέπουμε και δεν είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Επίσης, μετά από πάρα πολλά χρόνια, δώσαμε φορολογικά κίνητρα για χορηγίες και δωρεές της τάξεως του 20% έκπτωση, για να μπορεί και ο ιδιώτης να ενισχύσει το ερασιτεχνικό σωματείο της περιοχής, του τόπου του, αλλά να του πει και ένα μπράβο η Πολιτεία»

Τέλος αναφέρθηκε στην πιθανότητα, πρόωρης ολοκλήρωσης πρωταθλημάτων τα οποία θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Basket League «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε αποφάσεις ερήμην των άμεσα εμπλοκομένων. Εμπλεκόμενοι είναι οι αθλητές μας, είτε σε ομαδικά αθλήματα είτε σε ατομικά αθλήματα. Σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα, έχουμε ήδη κάνει διάφορες συζητήσεις με όλη την αθλητική οικογένεια και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από τον ΕΣΑΚΕ με απόλυτη πλειοψηφία 14-0 να διακοπεί το πρωτάθλημα με μια νομοθετική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσω. Κάτι παρόμοιο έχουμε συζητήσει, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο και με τη Λίγκα του βόλεϊ. Η συζήτηση είναι λίγο πιο στάσιμη στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, διότι εκεί και η UEFA έχει κάνει κάποια σενάρια και σχέδια για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα ακόμα και τον Ιούλιο. Στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο, αλλά πάντα σε συνεννόηση και με τους ίδιους τους αθλητές, διότι και εκείνοι έχουν συμβόλαια και υποχρεώσεις. Το βέβαιο είναι ότι κάποια πρωταθλήματα θα σταματήσουν και με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, αλλά πάντα με σεβασμό και στις Ενώσεις των αθλητών τους. Είμαστε σε επαφή και μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε νεότερα λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν. Άρα, δεν βιαζόμαστε για κάτι.»Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close