ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Μακάριος Λαζαρίδης: Η χώρα αλλάζει σελίδα. Δίνω στην δημοσιότητα το πόθεν έσχες μου πιστός στις αρχές της διαφάνειας

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου – 4 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και ειδικότερα της Π.Ε. Καβάλας.

Η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις 7 Ιουλίου έχει συμβάλει ήδη καθοριστικά στην αλλαγή πορείας της χώρας. Μια αλλαγή με βήματα σίγουρα, σχεδιασμένα και κοστολογημένα. Ώστε να μπουν οι βάσεις για να παραδώσουμε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που βρήκαμε στις νεότερες γενιές. Αλλά και για να αντιμετωπιστούν κατάφορες αδικίες και λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης που δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι.

Αν είχα εφημερίδα, θα έβαζα τίτλο μετά τη σημερινή συνέντευξη: «4 μήνες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 4 μήνες βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης και μια ακόμη δημόσια λογοδοσία μου»!

Όπως είμαι σίγουρος πως καταλάβατε η σημερινή συνέντευξη θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορά στην Κυβέρνηση, την ετοιμότητα και το σχέδιο που επέδειξε από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δεύτερη αφορά στην Καβάλα, σε όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν αλλά και σε αυτές που δρομολογούνται άμεσα για να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη.

Και η τρίτη αφορά στο νέο ήθος που χρειάζεται η πολιτική και εισάγει αυτή η Κυβέρνηση. Με αξιοκρατία και κυρίως διαφάνεια παντού και για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκα και εγώ προεκλογικά καταθέτοντας το Πόθεν Έσχες μου, χωρίς να είμαι υποχρεωμένος. Για να γνωρίζουν όλοι με τι εισέρχομαι στην πολιτική.

Θα θυμάστε ότι τότε είχα δεσμευτεί πως κάθε χρόνο θα δίνω στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες μου μόλις το καταθέτω και πως θα δώσω, επίσης, στη δημοσιότητα τα εκλογικά μου έξοδα. Αυτή η υπόσχεση γίνεται πράξη σήμερα!

«Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα αλλάζει σελίδα»

Πάμε τώρα στην πρώτη ενότητα. Το έργο της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει συγκεκριμένο, κοστολογημένο σχέδιο για την Ελλάδα και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με γοργά, αποφασιστικά βήματα από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε σε εφαρμογή το πλάνο της. Προχώρησε, μάλιστα, στη νομοθέτηση συγκεκριμένων ανακουφιστικών για την κοινωνία και ευεργετικών για την οικονομία ρυθμίσεων νωρίτερα ακόμη και από το χρονικό ορίζοντα για τον οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Είχαμε δηλαδή θετικές … κωλοτούμπες!

Μέσα  σε αυτούς τους 4 μήνες, λοιπόν, αναλάβαμε 13 νομοθετικές πρωτοβουλίες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ετοιμότητα του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση της χώρας.

Πάμε να δούμε σε τίτλους πως κάναμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, πως επαναφέραμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη τους, έχοντας απόλυτη αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων.

-Το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους. Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά θέτοντας τους στόχους μίας Κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους Γενικούς Γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους.

-Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ -νωρίτερα από όσο είχαμε υποσχεθεί- για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα. Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό στην τσέπη ενός αγρότη στο Μυρτόφυτο ή στις Πηγές που ήμουν χθες το απόγευμα. Για παράδειγμα ένας αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο. Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ!

Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ.

– Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls.

-Για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον Φ.Π.Α στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

-Παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων.

-Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Στο σύστημα ζήτησαν να ενταχθούν 1.154.708 οφειλέτες. Δηλαδή, ένας στους τρεις. Και έτσι θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 11,6 δις ευρώ.

-Καταργήσαμε το άσυλο της βίας και της παρανομίας στα πανεπιστήμια. Γίνονται και πάλι πανεπιστήμια ελεύθερης διακίνησης ιδεών και όχι διακίνησης μπαχαλάκηδων και ναρκωτικών. Η Δημοκρατία δηλαδή επέστρεψε στα πανεπιστήμια.

-Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής.

-Άνοιξε ξανά η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

-Καταργήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων, ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις.

-Η Ελλάδα έπαψε να πληρώνει πρόστιμα, ψηφίζοντας, επιτέλους, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

-Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028.

-Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει το βραχνά των κόκκινων δανείων. Ώστε οι τράπεζες να μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια στιγμή αλλάζουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

-Στο Μάτι, καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί μετά την περσινή φωτιά. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας περιθάλπονται, πλέον, δωρεάν.

-Το «112» άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των Πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι.

-Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αμέσως τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες και δρομολογείται η ανανέωση των στόλων τους.

-Ενώ, σε ένα άλλο μέτωπο, η ταλαιπωρία όσων πάσχουν από βαριές ασθένειες γίνεται μικρότερη με την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων από τα ίδια τα νοσοκομεία. Χωρίς να στέκονται, πιά, οι ίδιοι στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να τα εξασφαλίσουν.

-Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και η παρουσία αυτή θα γίνει εντονότερη με την ολοκλήρωση αυτές τις ημέρες της εκπαίδευσης των 1.500 ειδικών φρουρών και την επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.-Στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

-Η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Στην έκδοση του 10ετους ομολόγου η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη Κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο.

-Για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο.

-Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε και το δάνειο του ΔΝΤ μετά και την έγκριση που πήραμε.

-Στις επενδύσεις, προχωρεί το «Ελληνικό» και το νέο σχέδιο της Cosco και του Ο.Λ.Π. και με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε «Επενδύω στην Ελλάδα», η πατρίδα μας γίνεται πλέον επενδυτικός προορισμός.

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν φοράει τη μια μέρα το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε μία Κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα … των μέτρων. Αλλά μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν. Και το έργο μας είναι το πιστεύω μας, οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας.

Και φυσικά συνεχίζουμε. Με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και φυσικά με την ψήφο των ομογενών.

«4 μήνες ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες και οδηγούμε την Καβάλα ψηλά»

Όταν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου παρουσίασα το αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφερειακή Ενότητά μας «Καβάλα 2020 – 2050», στο τέλος της ομιλίας μου αναρωτήθηκα αν η Καβάλα έχει μέλλον.

Και η απάντηση που έδωσα ήταν ναι. Ναι διότι έχει σχέδιο. Περιέγραψα μάλιστα τις  4 λέξεις που κτίζουν το μέλλον της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η καινοτομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Καβάλα με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέσσερις μήνες τώρα ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Καβάλα εκεί που της αξίζει. Να την οδηγήσουμε ψηλότερα, προς όφελος των πολιτών.

Πάμε να δούμε τώρα αναλυτικά, τι κατάφερα, τι καταφέραμε – στο πλαίσιο του ενοποιητικού οράματος – αυτούς τους τέσσερις μήνες για την Καβάλα μας και τι προγραμματίζουμε.

-Κατάφερα και επικαιροποιήσαμε, με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη – και τον ευχαριστώ – το πρόγραμμα ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο φάκελος επαναπροωθήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στη συνέχεια, αναμένεται η τυπική έγκριση χρηματοδότησής του και, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, θα ενημερωθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας, η οποία θα υλοποιήσει το έργο.

Με την υλοποίηση του έργου, επιπλέον των κινδύνων που θα αποφευχθούν από την αποκατάσταση της φθοράς, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και εξοικονόμηση νερού περίπου 20% με αποτέλεσμα την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και ωφελημένους 8.000 παραγωγούς – μέλη του ΤΟΕΒ και λοιπούς κατοίκους της περιοχής.

-Η αλλαγή στη διοίκηση του ΕΛΓΑ πριν λίγες ημέρες φέρνει πλέον πιο κοντά την ένταξη και της Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα κάτι που θα θωρακίσει τον ισχυρό πρωτογενή τομέα και τις δυναμικές καλλιέργειες του νομού μας. Με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη και τους υφυπουργούς κ. Κ. Σκρέκα και Φ. Αραμπατζή έχουμε περάσεις αρκετές ώρες προετοιμάζοντας αυτήν την ιστορική θα μπορούσα να πω ένταξη στην από αέρος προστασία των παραγωγών. Μαζί φυσικά και με την εταιρία που έχει αναλάβει αυτό το έργο.

-Καταφέραμε, μετά από χρόνια, από την 1η Νοεμβρίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα, για τους χειμερινούς μήνες να έχει και πάλι τρία δρομολόγια. Με αυτόν τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των Καβαλιωτών, το οποίο συμβάλλει σε μια πιο εύκολη καθημερινότητα και το οποίο δεν ήταν κατορθωτό μέχρι σήμερα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γίνεται πραγματικότητα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι ήταν μια δέσμευσή μου από τον Οκτώβριο του 2018. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός κ. Γ. Πλακιωτάκης και ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Σ.Α.Σ. κ. Β. Κυριαζόπουλος, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο δίκαιο αίτημα που τους κατέθεσα έγκαιρα, έτσι ώστε να βρεθεί η λύση.

-Προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία δυο νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Το ένα στα Λιμενάρια και το άλλο στην Κεραμωτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γ. Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση και τους δημάρχους Θάσου και Νέστου κ. Λ. Κυριακίδη και Σ. Μιχαηλίδη για την άριστη συνεργασία που είχαμε για να πετύχουμε το σκοπό μας.

-Μετά από συνεχείς επαφές με τον υφυπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για την δημόσια περιουσία κ. Απ. Βεσυρόπουλο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την προγραμματική συμφωνία Δημοσίου και Δήμου Καβάλας για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου, μετά από σχεδόν μια δεκαετία χαμένων ευκαριών. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Βεσυρόπουλος μας δέχτηκε μαζί με τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Μουριάδη και όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω οι υπηρεσιακοί βρίσκοντας σε καθημερινή σχεδόν επαφή.

-Σε συνεργασία και συνεχείς επαφές με την ηγεσία του Υπουργού Υγείας, τον υπουργό κ. Β. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Β. Κοντοζαμάνη, έχουμε θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες για τις δομές υγείας στην Π.Ε. Καβάλας. Ποιες είναι αυτές;

  • Η δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, που αποτελεί προεκλογική μου δέσμευση και που πρώτος έβαλε τη δημιουργία του στην δημόσια κουβέντα
  • Η ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Παραλίας Οφρυνίου με τις προσλήψεις δύο οργανικών θέσεων γιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας και δύο οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού
  • Η αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σε Ογκολογική Κλινική μικρής εμβέλειας, όπως ζήτησε πρόσφατα ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Νομού Καβάλας.

Επίσης, η ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και φυσικά τις κενές θέσεις προσωπικού που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης και Πρίνου, που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και γι’ αυτό αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Ν. Παπαευσταθίου.

-Μετά από συνεχείς συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού κ. Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Χ. Θεοχάρη, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να ξεμπλοκάρουμε την μεγάλη επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών. Μια επένδυση 30.000.000 ευρώ, αλλά κυρίως υψηλής έντασης εργασίας. Διακόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι 12 μήνες το χρόνο και 800 – 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που θα αλλάξουν το τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, αλλά συνολικά της Καβάλας. Γνωρίζω ότι ο επενδυτής βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη ρύθμιση και των τελευταίων λεπτομερειών.

-Σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, συμπολίτη μας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, προωθούμε την αναβάθμιση αρχικά και τη λειτουργία στη συνέχεια του μετεωρολογικού ραντάρ της Χρυσούπολης που παραμένει πάνω από 7 – 8 χρόνια ανενεργό.

-Ακόμη σε συνεργασία πάλι με τον κ. Παναγιωτόπουλο και μετά από αναθέρμανση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες κ. Δ. Λυμπεράκη και Γ. Ζωγραφάκη, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες εκπαίδευσης πιλότων στην Ευρώπη, της Egnatia Aviation, βρισκόμαστε σε επαφή με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και την αρμόδια διεύθυνση του Γ.Ε.Α., την Δ2, για το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Υπενθυμίζω, ότι το ενδιαφέρον αυτό υφίσταται από το 2010, τότε δεν βοηθήθηκε από τις τοπικές αρχές, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μια επένδυση πάνω από 10.000.000 ευρώ, που θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας, οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε.

-Πριν λίγες ημέρες συναντηθήκαμε μαζί με τον Δήμαρχο Καβάλας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο. Στην πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε μας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της υδροδότησης των έργων του δήμου, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το ποσό των 3.000.000 ευρώ, έργο το οποίο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση του νερού και στη βελτίωση της ποιότητάς του.

-Επιταχύναμε, τέλος, και θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους τόσο οι νομιμότοκες αποζημιώσεις για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού από τον ποταμό Στρυμόνα μέχρι την Ν. Πέραμο όσο και οι πληρωμές των τόκων στους δικαιούχους.

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους ανθρώπους εκείνους που στο πλαίσιο του ενοποιητικού οράματος για το οποίο έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη ότι έχει ανάγκη η Καβάλα για να προχωρήσει μπροστά, συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθειά μου, σε αυτήν την προσπάθειά μας.

Αναφέρομαι στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κ. Αντωνιάδη, τους Δημάρχους Καβάλας, Νέστου, Θάσου και Παγγαίου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μ. Δέμπα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Β. Λεμονίδη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ. Γραμμένο, τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Κ. κ. Γ. Φιλόσογλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο κ. Α. Θυσιάδου.

Σε πολύ μικρό διάστημα αποδείξαμε ότι η Καβάλα έχει δυνατότητες. Αποδείξαμε ότι πλέον η Καβάλα έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

«Δίνω στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες και τα εκλογικά μου έξοδα πιστός στις αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας»

Θέλω να κλείσω με την αναφορά μου στο νέο ήθος που προτάσσει αυτή η κυβέρνηση. Πιστή στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, κινείται μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες του παρελθόντος ενώνοντας όλους τους Έλληνες.

Αλλά και το νέο ήθος και ύφος που φέρνω στην πολιτική ζωή της Καβάλας.

Σε προσωπικό επίπεδο, κατέθεσα το πόθεν έσχες μου περίπου ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιουλίου.

Ο λόγος που προχώρησα τότε σε αυτήν την κίνηση ήταν διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί καθήκον κάθε πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του και την κοινωνία, να γνωρίζει ο κάθε πολίτης με τι εισέρχεται στην πολιτική.

Για μένα, θέλω να σας πω, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι ύψιστης σημασίας λέξεις, ειδικά, όταν μιλάμε για δημόσια πρόσωπα. Ειδικά, όταν μιλάμε για πολιτικούς.

Είχα δηλώσει τον Ιούνιο και θέλω σήμερα να επαναλάβω ότι μπαίνω στην πολιτική για να αλλάξω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ υπέρ των πολιτών.

Επιλέγω να δημοσιοποιήσω το Πόθεν Έσχες μου, και τώρα όπως και τότε, ώστε όλες και όλοι να γνωρίζετε πολύ καλά ποιος είναι ο Μακάριος Λαζαρίδης. Να ξέρετε από πρώτο χέρι με ποιον έχετε να κάνετε.

Με διαφάνεια και δίχως αστερίσκους, οι πολίτες ξέρουν, πλέον, πώς μπήκα στην πολιτική. Και το πιο σημαντικό, μπορούν πλέον να με κρίνουν όταν θα φύγω. Αλλά και να παρακολουθούν χρόνο με το χρόνο την πορεία των οικονομικών μου.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν οι πολιτικοί.

Έτσι, σκοπεύω να παραμείνω πιστός στη δέσμευσή μου και κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τη συνολική δημοσίευση που γίνεται κεντρικά από την Βουλή των πόθεν έσχες όλων των βουλευτών από όλες τις παρατάξεις, εγώ θα δίνω στη δημοσιότητα μόνος μου στην Καβάλα το πόθεν έσχες μου.

Κάτι που κάνω και σήμερα. Παράλληλα, με τη δημοσιοποίηση των εκλογικών μου εξόδων. Όπως είχα, επίσης, δεσμευτεί.

Για να μπορεί κάθε πολίτης όταν με συναντά στο δρόμο να ξέρει με ποιον έχει να κάνει. Ποιος είναι απέναντι του.

Δεν πρέπει, εμείς οι πολιτικοί, να ξεχνάμε ότι έχουμε κατ’ επανάληψη απογοητεύσει τους πολίτες.

Τους έχουμε δώσει το δικαίωμα να αισθάνονται καχυποψία. Τους έχουμε δυσαρεστήσει με συνέπεια αρκετοί να έχουν, όπως είναι λογικό, χάσει την πίστη τους σε εμάς.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν νοείται να μένουμε αδρανείς. Αντίθετα, είναι καθήκον μας να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες.

Διότι μόνο όταν αποκατασταθεί αυτή η σχέση η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά.

Σε μια ώρα, λοιπόν, και το πόθεν έσχες μου και το εκλογικά μου έξοδα θα έχουν αναρτηθεί στο site μου: www.mlazaridis.gr.

Σας ευχαριστώ θερμά.

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close