Kouros-Prosfora
Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΚοινωνικάΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράνε άμεσα δύο σημαντικά έργα που αλλάζουν τη μορφή της Καβάλας»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη χρηματοδότηση για τη σύνταξη μελετών δυο πολύ σημαντικών έργων για την Καβάλα, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή της πόλης και θα αναβαθμίσουν το κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», αποφάσισε το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των επαφών του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη διοίκηση της Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε. και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Η Καβάλα θα πάει μπροστά και εγώ θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις γι’ αυτό», είχε επισημάνει, στις 11 Μαρτίου 2020, ο κ. Λαζαρίδης, ανακοινώνοντας 13 έργα πνοής που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την Καβάλα και την Κεραμωτή. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. κ. Γιώργο Φιλόσογλου και κυρία Άννα Θυσιάδου με τους οποίους είχε συζητήσει ένα προς ένα τα εμβληματικά αυτά έργα.

Η προσπάθεια του κ. Λαζαρίδη για την υλοποίηση αυτών των έργων συνδέεται και με το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020 – 2050», που παρουσίασε προεκλογικά ο κ. Λαζαρίδης – υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός βουλευτής ήταν ο μοναδικός υποψήφιος σε όλη την Ελλάδα που παρουσίασε αναπτυξιακό σχέδιο για το νομό του.

Οι δυο μελέτες

Οι μελέτες είναι συνολικού προϋπολογισμού 740.000 ευρώ εκ των οποίων τα 590.000 ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Ειδικότερα, η πρώτη μελέτη αφορά τη διαπλάτυνση και επέκταση υπήνεμου μώλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», προϋπολογισμού 290.000 ευρώ.

Η δεύτερη μελέτη αφορά την επέκταση των κρηπιδωμάτων και του προσήνεμου μώλου, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα στη χερσαία ζώνη της ιχθυόσκαλας στον κεντρικό λιμένα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, από τα οποία τα 300.000 ευρώ προέρχονται από το Π.Δ.Ε. και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Για τη δημοπράτηση και παρακολούθηση των δύο παραπάνω έργων θα συναφθεί άμεσα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

Ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έκανε την εξής δήλωση:

«Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του περασμένου Μαρτίου, είμαι πολύ ευτυχής που πλέον δύο μεγάλα έργα, τα οποία θα επιφέρουν πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας, είναι έτοιμα πλέον προς υπογραφή, προκειμένου να προκηρυχθούν οι μελέτες τους.

Το πρώτο έργο είναι απαραίτητο για την πόλη της Καβάλας για μέγιστη προστασία προς τα ελλιμενισμένα σκάφη από τον καιρό, καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων ελλιμενισμού λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Με το δεύτερο έργο αφενός θα μεταφερθούν τα καΐκια στο φυσικό τους περιβάλλον δίπλα στην ιχθυόσκαλα και αφετέρου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις ελλιμενισμού μικρών, αλλά και μεγαλύτερων σκαφών, τύπου “Καταμαράν”.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με την ευχή να ξεπεράσει γρήγορα την περιπέτεια υγείας που περνάει, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη, καθώς και τον Πρόεδρο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ο.Λ.Κ. Α.Ε., κ. Γιώργο Φιλόσογλου και κυρία Άννα Θυσιάδου για την αγαστή και απόλυτα εποικοδομητική συνεργασία προκειμένου να έχουμε το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα.

Η συνεργασία αυτή κάνει πράξη τη δημιουργία ενός ενοποιητικού οράματος, που δείχνει την κατεύθυνση για το μέλλον, και στο οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές από την προεκλογική περίοδο ακόμη.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, εξακολουθεί να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υλοποιεί έργα προς όφελος των πολιτών..

Οι δεσμεύσεις γίνονται πράξεις.

Η Καβάλα αλλάζει σελίδα, κινούμενη προς την κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης και της εξέλιξης».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Το πρώτο έργο αφορά τη Μελέτη διαπλάτυνσης και επέκτασης υπήνεμου μόλου κεντρικού λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» (290.000€).

  • Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
  • Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάθεση και έγκριση μελετών λιμενικών έργων και συναφών εργασιών για το σχεδιασμό της διαπλάτυνσης και επέκτασης του υπήνεμου μώλου του κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στον υπήνεμο μώλο είναι οι εξής:
  • Επέκταση κατά 110,0μ περίπου της χερσαίας ζώνης μέχρι την κεφαλή του υφιστάμενου υπήνεμου μώλου, με διαμορφωμένο πλάτος 26,0μ περίπου (όσο της υφιστάμενης). Η επέκταση θα κρηπιδωθεί σε όλο το μήκος των 110,0μ του μώλου
  • Επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 30μ περίπου με εσωτερική κρηπίδωση και εξωτερική θωράκιση από φυσικούς ογκόλιθους
  • Επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 45μ περίπου υπό γωνία προς την λιμενολεκάνη ως λιθόριπτο πρίσμα με θωράκιση από φυσικούς ογκόλιθους
  • Υλοποίηση κτηρίου φάρου επί του υπήνεμου μώλου – «τοπόσημο»
  • Προσθήκης πλωτών προβλητών σε τμήμα του υπήνεμου μώλου.

Στόχος του έργου:

  • Με το προτεινόμενο έργο της επέκτασης του υπήνεμου μώλου εξασφαλίζονται σε μέγιστο βαθμό οι επιθυμητές συνθήκες ηρεμίας εντός της λιμενολεκάνης και ασφάλειας ελλιμενισμού των εξυπηρετούμενων πλοίων και σκαφών.

Η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του υπήνεμου μώλου στοχεύει στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων που με τις αντίστοιχες  προσθήκες-προσαρμογές  αυξάνει τον διαθέσιμο χερσαίο χώρο του Λιμένα κατά 3.100,0μ2 περίπου ενώ ταυτόχρονα θα προκύψει και βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας των κρηπιδωμάτων  του μέσω της αναδιάταξης χρήσεων σ αυτά.

Εκτιμώμενος χρόνος μελετητικής ωρίμανσης του έργου 24 μήνες.

Το δεύτερο έργο αφορά τη Μελέτη Επέκτασης Κρηπιδωμάτων και Προσήνεμου μόλου καθώς και δίκτυα Η/Μ στη Χερσαία Ζώνη της Ιχθυόσκαλας στον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας Απόστολος Παύλος (300.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε. και 150.000 ευρώ από ίδια κεφάλαια της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.).

  • Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή κρηπιδωμάτων μήκους 260μ με αντίστοιχη διαπλάτυνση της χερσαίας ζώνης, σαν χώρος εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών.
  • Η κατασκευή υποδομών Η/Μ (φωτισμός, υδροδότηση, πυρόσβεση ) και η επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου για την προστασία της λιμενολεκάνης.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι να φιλοξενήσει το σύνολο των μεγάλων  αλιευτικών σκαφών ώστε να αποσυμφορηθεί το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ελλιμενισμό των επαγγελματικών σκαφών κοντά στον χώρο που εξυπηρετούνται (ιχθυόσκαλα), με τις υποδομές που χρειάζονται (ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, ασφάλεια, χερσαίο χώρο εξυπηρέτησης),  αλλά και νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον χώρο που θα ελευθερώσουν στο Κεντρικό Λιμάνι.Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close