ΠολιτικήΣημαντικά

Μάκης Παπαδόπουλος:
Πακέτο μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς

banner

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής Έκθεσης του Επιμελητηρίου, ο Μάκης Παπαδόπουλος,υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, παρουσίασε με συνέντευξη τύπου “πακέτο” μέτρων για τη στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότηταςενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019.  Ακολουθεί η ομιλία:

«Σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας.

Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιείται στην ολοκλήρωση της φετινής εμπορικής έκθεσης του Επιμελητηρίου. Μιας Έκθεσης που δείχνει ότι σε δύσκολα χρόνια η επιχειρηματικότητα στην Καβάλα αντέχει, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Όπως άντεξε στο παρελθόν σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς.

Αυτή η αντοχή της τοπικής οικονομίας είναι η βάση για να πάει ο Δήμος μας μπροστά. Εμείς πιστεύουμε ότι η Καβάλα έχει ανάγκη από μία δυναμική οικονομία. Χωρίς παραγωγή, χωρίς τουρισμό, χωρίς αγορά ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Είναι λοιπόν κεντρικό καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, να δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για αυτή, πάντα στη βάση μίας ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους φορείς της οικονομίας και της αγοράς. Να έχει αληθινές και όχι ανταγωνιστικές σχέσεις μαζί τους.

Εμείς θέλουμε ο Δήμος να βοηθήσει έμπρακτα και άμεσα την τοπική οικονομία με βάση:

α) τόσο τις τυπικές του αρμοδιότητες

β) όσο και τη δυνατότητά του να διεκδικεί και να επιταχύνει λύσεις.

Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε ορισμένα μέτρα που θα συμβάλλουν στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας:

  1. Αυτόματη και έγκαιρη ενημέρωση προς ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για ΟΛΕΣ τις προκηρύξεις του Δήμου Καβάλας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

  1. Πάταξη του παρα-εμπορίου με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό.

  1. Μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν τη χρήση πεζοδρόμων, εξισώνοντας τα τέλη που ισχύουν στο κέντρο με τα τέλη που ισχύουν στην παραλία.

–        Μείωση των μισθωμάτων για τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς και της Λαχαναγοράς, συνυπολογίζοντας το συμφέρον τόσο του Δήμου όσο και του επαγγελματία

–        Μείωση των δημοτικών τελών που ισχύουν για βιοτεχνικές μονάδες που έχουν αποδεδειγμένα περιορίσει τη δραστηριότητά τους.

  1. Διευκόλυνση των επαγγελματιών στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τον Δήμο Καβάλας.

  1. Εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμίσεων στο κυκλοφοριακό, τις φορτοεκφορτώσεις και τη στάθμευση που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς

–        δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης

–        εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Καβάλας

  1. Ενίσχυση της στελέχωσης της Πολεοδομίας για την ταχύτερη έκδοση αδειών

  1. «Ξήλωμα» και ριζική ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας

–        ενίσχυση του πρασίνου στο κέντρο της Καβάλας

–        απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

–        αξιοπρεπείς δημοτικές τουαλέτες

  1. Καθαριότητα και φωτισμός σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Η πόλη μας θα λάμπει από καθαριότητα και από σωστό φωτισμό!

–        υπογείωση κάδων απορριμμάτων σε σημεία υψηλής τουριστικής κίνησης

–        επανεξέταση των θέσεων των κάδων

–        ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή

–        αποτελεσματική λύση για τη συλλογή των ογκωδών απορριμμάτων από τις γειτονιές

  1. Παροχή δωρεάν ασύρματου internet στο κέντρο της Καβάλας και των Κρηνίδων

Εμείς θα φροντίσουμε η πόλη μας να έχει:

–        Σωστούς δρόμους χωρίς λακκούβες

–        Σωστό και ενεργειακά οικονομικό φωτισμό

–        Καθαρά και άρτια πεζοδρόμια με ειδικές διαδρομές για ΑμεΑ

–        Ασφαλή σκαλάκια

–        Σωστές διαγραμμίσεις

Επίσης, με ειδικό σχεδιασμό θα προωθήσουμε:

–        την ενοποίηση του εμπορικού κέντρου της Καβάλας με τον Αγ. Νικόλαο και τη συνοικία της Παναγίας.

–        την προβολή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων, με σκοπό τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας.

–        τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης τουριστικής ταυτότητας για την Καβάλα (brand).

–        τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Δήμου και των συλλόγων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση, την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά την προσέλκυση νέων επισκεπτών για όλο το έτος.

–        την αναζήτηση και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών, δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που διαχειρίζονται προγράμματα (Περιφέρεια, Δήμος, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Επιμελητήριο, Αναπτυξιακή Καβάλας, ΤΕΙ, Οργανισμός Λιμένα κ.ά.).

–        τη δημιουργία ειδικού προγράμματος επανένταξης στην αγορά εργασίας, των επαγγελματιών – επιχειρηματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους (ειδικά όσους είναι πλησίον σύνταξης) μέσα από καινοτόμες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

–        πρόταση για την οριστική επίλυση των προβλημάτων στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας – Θάσου, μέσα από τη  σύσταση νέας Αναπτυξιακής Σύμπραξης (όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) με τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας, άλλων δήμων του Νομού και ναυτιλιακών εταιρειών.

Παράλληλα, θεωρούμε πρώτης γραμμής προτεραιότητα τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομών που σχεδιάζονται για την περιοχή μας και μπορούν να αναπτύξουν την οικονομία της Καβάλας (πολλοί μάλιστα τα έχουν “ξεχάσει” εντελώς):

–        την κατασκευή της Περιμετρικής

–        του οδικού άξονα Ε61

–        της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τους Τοξότες και τη σιδηροδρομική Εγνατία

–        την ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας.

Πολλές είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για όλες αυτές τις δράσεις:

 

– χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου

– σωστή και έγκαιρη εκτέλεση των διαγωνισμών και των έργων

– εκπτώσεις στους διαγωνισμούς, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα

– όχι σπατάλες σε άσκοπα και άστοχα πανηγύρια χωρίς καμία προστιθέμενη αξία

– αξιοποίηση όλων των εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

– νέα έσοδα – αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Σήμερα θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα για τον τόπο μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Καβάλα ΜΠΟΡΕΙ. Μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το δικό της σχέδιο ανάπτυξης. Μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει στο ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Χρειάζεται όμως μία διοίκηση που θα συνδυάζει τη γνώση, τη σωστή οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό με την αποφασιστικότητα, τον δυναμισμό και την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τις αντιλήψεις και τα συμφέροντα που εμποδίζουν την δυναμική ανάπτυξη της Καβάλας.

 

Εμείς ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Έναν πόλο που θα στηρίζεται στον τουρισμό, την παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες.

Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε».Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close