Photo-Synthesis

ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Μάκης Παπαδόπουλος:
“Τα σοβαρά προβλήματα της ΔΕΥΑΚ παραμένουν άλυτα”

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Δελτίο τύπου

 

Το καλοκαίρι τελείωσε. Και τα ψέματα της Δημάρχου Καβάλας τελείωσαν. Μόνο τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ δεν τελειώνουν, και παραμένουν τεράστια και άλυτα.

1.   Πολύ συζήτηση έχει γίνει για τους ρότορες του βιολογικού της Καβάλας, αλλά είναι η ΛΑΘΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Από τους οκτώ ρότορες που έπρεπε να δουλεύουν, δούλευαν με προβλήματα μόνο οι δύο για πολλά χρόνια. Γιατί; Πόσοι θα δουλέψουν μετά τις επισκευές; Οι τέσσερις. Γιατί οι τέσσερις και όχι οι οκτώ; Θα έχει αυτό επιπτώσεις στη σωστή λειτουργία του βιολογικού; Φυσικά, αλλά κανείς δεν το λέει.

Η πρωτοβάθμια επεξεργασία δεν λειτουργούσε. Θα λειτουργήσει; Όχι.

Η τριτοβάθμια επεξεργασία δεν λειτούργησε ποτέ. Θα λειτουργήσει; Όχι.

Άρα και οι ρότορες να μπουν, ο βιολογικός της Καβάλας θα συνεχίσει να ΜΗΝ λειτουργεί σωστά, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

2.   Λόγω της κακής λειτουργίας του βιολογικού, ο Δήμος “έφαγε” πρόστιμο 10.000 ευρώ. Ο βιολογικός θα συνεχίσει να μην λειτουργεί σωστά. Πόσα πρόστιμα ακόμη θα κληθεί να πληρώσει αύριο-μεθαύριο ο Δήμος με τα χρήματα των Καβαλιωτών;

 

Η ουσία είναι μία: οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των βιολογικών αφέθηκαν ασυντήρητες για πολλά χρόνια και τώρα οι Καβαλιώτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο λογαριασμό.

3.   Η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να αναθέσει την επισκευή των βλαβών σε εξωτερικό ιδιώτη εργολάβο (με προϋπολογισμό 122.000 ευρώ), επειδή διαπίστωσε ότι δεν φτιάχνονται γρήγορα οι βλάβες!

Και αναρωτιόμαστε: έπρεπε να περάσουν 4 χρόνια για να βρει έναν τρόπο η Δημοτική Αρχή να επιδιορθώνει τις βλάβες που δεν μπορεί να καλύψει η υπηρεσία;

Μήπως η κακή οργάνωση, ο κακός προγραμματισμός και η κακή διαχείριση του προσωπικού έβλαψαν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, ώστε να φτάσουμε μοιραία (ή μήπως σκόπιμα;) στην ανάθεση εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία;

Δεν θεωρούμε αρνητική την εμπλοκή ιδιωτών σε συγκεκριμένα αντικείμενα της ΔΕΥΑΚ. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται προς όφελος της ΔΕΥΑΚ και όχι σε βάρος της. Η εμπλοκή ιδιωτών πρέπει να μειώνει το κόστος των εργασιών, όχι να το αυξάνει.

Όπως και να ‘χει, η διοίκηση του Δήμου οφείλει να μας εξηγήσει:

1.   πότε θα ασχοληθεί για να βρεθούν τα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων των βιολογικών, που παραμένουν “μία βόμβα στα πόδια μας”; Δεν έπρεπε να το έχει κάνει ήδη;

2.   πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει η ΔΕΥΑΚ από την ανάθεση των βλαβών σε ιδιώτη σε σύγκριση με το αν προσλάμβανε παραπάνω μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό;

Ο βιολογικός σταθμός της Καβάλας είναι περίπου 30 ετών. Είναι πεπαλαιωμένος ως προς τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί. Είναι ένα σύστημα που καταρρέει και θέλει ριζικές αλλαγές, όχι “μπαλώματα” σαν αυτά που κάνει η Δημοτική Αρχή. 

 

Εμείς προτείνουμε εδώ και καιρό:

Να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ριζική αλλαγή εξοπλισμού και τεχνολογιών των βιολογικών σταθμών της ΔΕΥΑΚ με ωρίμανση μελετών και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων είτε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ είτε από το ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

 

Χρόνος δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να κινηθεί πριν “πέσει το σύστημα”.

 

Εκτός και αν έχει “παραιτηθεί” από την προσπάθεια και απλά περιμένει να παραδώσει την “καυτή πατάτα” στην επόμενη διοίκηση του Δήμου…

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος ΚαβάλαςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close