ΠολιτικήΒίντεοΠρωτοσέλιδα

Μάκης Παπαδόπουλος: “Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις” (video)

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Στα γραφεία της παράταξης «Ο Τόπος Της Ζωής Μας» πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου με αφορμή την ακύρωση  απόφασης της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας και της Οικονομικής Επιτροπής  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης αναφορικά με την αντικατάσταση των φωτιστικών.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, πέρα από την αναφορά που έκανε στην απόφαση ακύρωσης, που όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αφορά όλη την πρόταση της διοίκησης του δήμου Καβάλας, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις, ζητώντας από τον δήμαρχο Καβάλας να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί η πιο συμφέρουσα λύση για τους δημότες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου της παράταξης «Ο Τόπος Της Ζωής Μας» ενώ μπορείτε να δείτε και ένα μεγάλο τμήμα των όσων ειπώθηκαν από  το video που αναρτήσαμε.

 

 

 

Μάκης Παπαδόπουλος: «Η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού μπορεί να γίνει ΤΩΡΑ, με το ίδιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης και με πολύ λιγότερο κόστος»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   (Καβάλα, 30 Ιανουαρίου 2023)

 

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα ο Μάκης Παπαδόπουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, με στελέχη της παράταξης.

Αφορμή ήταν η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης της απόφασης της Διοίκησης του Δήμου και της Οικονομικής Επιτροπής να εκχωρήσουν μέρος των εσόδων των δημοτικών τελών στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού. Η απόρριψη έγινε μετά από προσφυγή του Μάκη Παπαδόπουλου.

Ο Νίκος Σιδηρόπουλος, δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, τεκμηρίωσε γιατί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε συνολικά και όχι εν μέρει την επιλογή της διοίκησης του Δήμου να αναθέσει για 12 χρόνια την αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού  σε εταιρεία – “μεσάζοντα”, με το υπέρογκο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπερβολική και ανεξήγητη καθυστέρηση της Διοίκησης του Δήμου να απαντήσει στο αίτημα του Μάκη Παπαδόπουλου να λάβει επιμέρους στοιχεία για την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων. Η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε τελικά να τα δώσει μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η ακύρωση της απόφασης της διοίκησης της Δήμου είναι μία “συντριπτική ήττα” προσωπικά του Δημάρχου και μία “νίκη” των συμφερόντων των δημοτών. Με την παρέμβαση του Μάκη Παπαδόπουλου, προστατέψαμε το  ταμείο του Δήμου».

Ο Σωτήρης Λαζαρίδης, διπλωματούχος ηλεκτρολόγος – μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε από τα στοιχεία που απέκρυψε η Δημοτική Αρχή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση αυτά, αν αντικατασταθούν οι δύο πιο ενεργοβόρες κατηγορίες φωτιστικών, και όχι όλες,  προκύπτει κόστος μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ (αντί για 12 εκατομμύρια ευρώ), αλλά πετυχαίνουμε εξοικονόμηση 65%, όσο περίπου θέλουμε ως Δήμος.

 Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε στην ομιλία του ότι η παράταξή του έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την εξής πρόταση:

 

Πρώτον, οι ενεργοβόρες λάμπες πρέπει να αλλάξουν από τον ίδιο τον Δήμο και την αρμόδια υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, όχι από μεσάζοντες.

Δεύτερον, οι ενεργοβόρες λάμπες πρέπει να αλλάξουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Κάθε μέρα που περνάει, η καθυστέρηση στην αλλαγή του φωτισμού κοστίζει πιο ακριβά λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτό το πληρώνουν οι δημότες από την τσέπη τους μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Και τρίτον, είναι ανάγκη ο Δήμος Καβάλας να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από το κόστος λειτουργίας και το κόστος συντήρησης των φωτιστικών σωμάτων που δεν ανήκουν στον Δήμο αλλά στην Περιφέρεια.

 Ο Μάκης Παπαδόπουλος απευθύνθηκε και στη διοίκηση του Δήμου και στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, με την εξής πρόταση: παρόλο που διανύουμε μία προεκλογική περίοδο και τέτοια θέματα απαιτούν μία ευρεία συναίνεση, τις κάλεσε να επιλέξουν όλοι μαζί ΤΩΡΑ την πιο γρήγορη και συμφέρουσα λύση, για να προχωρήσει ΤΩΡΑ η αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι:

– δε θα υπάρχουν “ενδιάμεσοι” και “μεσάζοντες”

– θα γίνει διαγωνισμός με τον οποίο ο Δήμος, από την εξοικονόμηση που θα προκύπτει, θα αποπληρώνει σταδιακά τον ιδιώτη που θα κάνει την αντικατάσταση.

Συμπλήρωσε επίσης πως, αν η διοίκηση του Δήμου δεν καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα τη λύση του διαγωνισμού, μπορεί να συζητηθεί με προϋποθέσεις μία δεύτερη λύση για δανεισμό που θα κάνει ο Δήμος. Ωστόσο, και οι δύο λύσεις πρέπει να εφαρμοστούν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Τέλος, ο Μάκης Παπαδόπουλος επέμεινε ότι ο Δήμος Καβάλας μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα που θέλουν όλοι, με πολύ χαμηλότερο κόστος.

 Υπογράμμισε ότι από σήμερα κιόλας ο Δήμος μπορεί να δρομολογήσει την αντικατάσταση μόνο σε δύο κατηγορίες φωτιστικών και να πετύχει εξοικονόμηση 65% περίπου. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος θα είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και όχι 12 εκατομμύρια ευρώ που θέλει να δώσει σε “μεσάζοντες” ο Δήμαρχος Καβάλας. 

 

 

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close