Photo-Synthesis
Συγγυρίδης Εμπορία Αυτοκινήτων

ΚοινωνικάΣημαντικά

Μάκης Παπαδόπουλος:
“Συνεργασία Δήμου – τοπικής κοινωνίας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά”

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2018, στη Δημοτική Καπναποθήκη, ειδική εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο». Για το θέμα αυτό μίλησαν ο κύριος Θανάσης Σταυρίδης, Υπαστυνόμος Α΄ του Επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, και η κυρία Προδρομία Κοθάλη, παιδοψυχολόγος.

 

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους της εκδήλωσης και αναφέρθηκε τόσο στις σημαντικές δυνατότητες που δίνουν στον σύγχρονο άνθρωπο το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα, αλλά και τους κινδύνους που κρύβουν. Επισήμανε ότι ο Δήμος, με τις κοινωνικές και συμβουλευτικές δομές που έχει και με ειδικά προγράμματα που μπορεί να σχεδιάσει, οφείλει να συμπράξει με τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, με σκοπό να παρέχει συστηματικά ειδική ενημέρωση και υποστήριξη προς τους γονείς.

 

 

Ο κύριος Θανάσης Σταυρίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων που είναι συνδεδεμένοι στα παγκόσμια ηλεκτρονικά δίκτυα, δείχνοντας. Ανέλυσε τις προϋποθέσεις ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την τόσο εύκολη ανάρτηση προσωπικών δεδομένων σε κοινωνικά δίκτυα. Επισήμανε ότι τα “κλειδιά” για πρόληψη είναι η υπεύθυνη στάση των ίδιων των γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου και φυσικά η σωστή ενημέρωση γονέων και παιδιών. Ανέλυσε διεξοδικά τους κινδύνους (εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο, επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια, εκφοβισμός και εκβιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, διακίνηση ναρκωτικών και πορνογραφίας κ.ά.) και παρέθεσε ειδικές συμβουλές για την προστασία και την πρόληψη από τέτοιους κινδύνους, αλλά και την αντιμετώπισή τους. Συνέστησε στους γονείς να έχουν επαφή με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους και να γίνονται το “καλό παράδειγμα” στη χρήση του διαδικτύου.

 

Η κυρία Προδρομία Κοθάλη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάχρησης του διαδικτύου στην σωματική υγεία, την ψυχολογία, τη συμπεριφορά, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσωπικότητα των νέων και των παιδιών. Ανέλυσε διεξοδικά τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά. Τέλος, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για τους γονείς σχετικά με το πώς θα καθοδηγούν και θα ελέγχουν τα παιδιά στη χρήση του διαδικτύου, πάντα μέσα από συζήτηση, πώς θα διαμορφώνουν τους κανόνες και τα κριτήρια με τα οποία τα ίδια τα παιδιά θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, θα επικοινωνούν με αγνώστους και θα μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα τους.

 

 

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, με το κοινό να θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς.

 

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία πρόληψης και υποστήριξε ότι δεν ενδιαφερόμαστε αρκετά να προλάβουμε το πρόβλημα, παρά μόνο τρέχουμε να το αντιμετωπίσουμε όταν προκαλείται. Ανέφερε ότι σε όλα αυτά παίζουν ρόλο και οι καθημερινές δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στο ψυχισμό των παιδιών. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ να ασχοληθεί ο Δήμος περισσότερο και συστηματικότερα με τέτοια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να προωθήσει τη συνεργασία των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Σιμούδης, Υποδιευθυντής Α’ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, η κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη, Πρόεδρος του συλλόγου ΠΝΟΗ, ο κ. Χρήστος Αρβανιτόπουλος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, ο κ. Δημήτρης Πογαρίδης, καθηγητής του ΤΕΙ και διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Καβάλας, ο κ. Βασίλης Λεμονίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, η κ. Σοφία Αθανασιάδου, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας, ο κ. Μάκης Κρεμμύδας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ., ο κ. Γιώργος Χεριστανίδης, πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, ο συμπολίτης ψυχολόγος κ. Μηνάς Νιτσόπουλος, μέλη της Δημοτικής μας Κίνησης και συμπολίτες μας.

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close