ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Με “φόντο” τις δηλώσεις Σταθάκη για τα έργα ύδρευσης από τον ΤΑΡ:
“Νέο μέτωπο” αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης του δήμου Καβάλας και Μάκη Παπαδόπουλου

Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού, κου Σταθάκη, “ότι ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να εντάξει το έργο της ύδρευσης των Φιλίππων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά δεν το έκανε”  ξεκίνησε μια νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Μάκη Παπαδόπουλου και της διοίκησης του δήμου Καβάλας.

Αρχικά είχαμε το δελτίο τύπου που στάλθηκε από την δημοτική παράταξη “Ο Τόπος της Ζωής μας” και στη συνέχεια το δελτίο τύπου (απάντηση) από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας.

Τα δελτία τύπου αναφέρουν τα εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ δημοτικής παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής μας”

 

Μάκης Παπαδόπουλος: πρόταση για λύση στο “αδιέξοδο”  με τον αγωγό ΤΑΡ και το έργο ύδρευσης σε Φιλίππους

Εδώ και μήνες δηλώνουμε ότι το έργο της ύδρευσης στην περιοχή των Φιλίππων θα είχε ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αν η διοίκηση του Δήμου νοιαζόταν να το βάλει σε προτεραιότητα και να το ωριμάσει εγκαίρως. Γι’ αυτό και δεν αξιοποίησε την πρόσκληση που είχε βγάλει η Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2016 για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης.

Σήμερα το πρωί (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου), ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε ότι η δημοτική επιχείρηση θα εντάξει δύο έργα ύδρευσης (σε Κηπούπολη και Αμυγδαλεώνα) σε νέα πρόσκληση χρηματοδότησης της Περιφέρειας, της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και για το έργο των Φιλίππων;

Ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης “άδειασε” πρόσφατα την Δήμαρχο Καβάλας, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτών, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να εντάξει το έργο της ύδρευσης των Φιλίππων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά δεν το έκανε.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει ανάγκη την Κοινοπραξία του ΤΑΡ για τη χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης στους Φιλίππους.

 

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η διοίκηση του Δήμου, μπροστά στην απελπισμένη προσπάθειά της να παρουσιάσει έργο και εξαιτίας της αδιαφορίας της και της ανεπάρκειάς της να αξιοποιήσει τα μέχρι τώρα προγράμματα χρηματοδότησης, “ξεπούλησε” το αίτημα για αλλαγή όδευσης του αγωγού έξω από τα Τενάγη με αντάλλαγμα (“δώρο” όπως το αποκαλεί η ίδια) την κατασκευή του έργου ύδρευσης στους Φιλίππους.

Παράλληλα, με το “να πατάει σε δύο βάρκες”, να κάνει συζητήσεις και συμφωνίες “πίσω από κλειστές πόρτες” και “κωλοτούμπες”, η Δήμαρχος Καβάλας έχει απόλυτη ευθύνη για το τεχνητό “αδιέξοδο” που ζούμε τα τελευταία χρόνιαστην υπόθεση της αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Ένα “αδιέξοδο” που όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι τελικά καθυστερεί την ολοκλήρωση ενός έργου ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας.

 

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ “ΑΔΙΕΞΟΔΟ”:

–        η διοίκηση του Δήμου να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης για την περιοχή των Φιλίππων από νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας που αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος του 2018. Εναλλακτικά, μπορεί να αναζητήσει πόρους από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ή από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

–        να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή της όδευσης, χωρίς καμία “εξάρτηση” από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ δήμου Καβάλας

 

 

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠ 2014 – 2020

 

 

Με αφορμή την απάντηση του υπουργού κ.Σταθάκη, σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, σε σχέση με τον ΤΑΠ καθώς και τα έργα ύδρευσης και άρδευσης στην δημοτική ενότητα Φιλίππων, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

 

  1. Ο υπουργός επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά δημοσίως και θεσμικά, με τον πλέον επίσημο τρόπο την ειλημμένη απόφαση για την ταχύτατη υλοποίηση των έργων πνοής και ορίζοντα δεκαετιών με προϋπολογισμό- όπως ο ίδιος ανέφερε- ύψους 20 εκ ευρώ.

 

  1. Με αυτήν την επίσημη δήλωση του, ελπίζουμε πλέον να σταματήσουν οι αστειότητες, που εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αμφισβητούσαν -άκουσον άκουσον- την υπογραφή του υπουργού επί του κειμένου της τριμερούς συμφωνίας.

 

  1. Πρόθεση- όπως ο ίδιος τόνισε- είναι η ταχύτατη υλοποίηση του έργου. Καθίσταται εμφανές πως σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Αρέσει όμως και τυγχάνει της ευρύτατης αποδοχής των κατοίκων της περιοχής. Και αυτό είναι το ζητούμενο.

 

  1. Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν είναι καλά ενημερωμένος από τους συνεργάτες του. Κατανοητό. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, δέον να τονιστούν τα κάτωθι:

Ειδικότερα: Το πρόγραμμα ΠΕΠ της περιόδου 2014-2020 ήταν συνολικής χρηματοδότησης για ΟΛΗ της περιφέρεια ΑΜΘ ύψους 28 εκ ευρώ. Άρα ήταν μαθηματικά αδύνατο αλλά και στα πλαίσια χρήστης και ίσης αντιμετώπισης των δήμων, των νόμων και των αναγκών της περιφέρειας μη ηθικό, τα 20 εκ ευρώ από αυτά- σύμφωνα πάντα με τον κ.υπουργό –  να διατεθούν στον Δήμο Καβαλας και την περιφερειακή ενότητα Καβαλας.

 

  1. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση με αριθμό 1296 (κωδ. ΑΜΘ 15) (αριθμός πρωτ. 539/09-02-2016), συνολικής δημόσιας δαπάνης 28.000.000,00 €, υπέβαλλε προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» στη δράση 6Β.11.1 «Επέκταση / αναβάθμιση υποδομών διαχείρισης πόσιμου ύδατος» του Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020» τα έργα:
  2. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Περιοχή Μέσης Κεντρικής Ζώνης πόλης Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 4.004.440,57 € με Φ.Π.Α., το οποίο εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014 – 2020» με την απόφαση με αριθμό πρωτ. 3341/28-07-2016 του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης το ποσό των 751.127,08 € (το υπόλοιπο ποσό αφορά Φ.Π.Α., ίδια συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και μη επιλέξιμα ποσά πριν την ένταξη).
  3. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Περιοχή Υψηλής Ζώνης πόλης Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 6.396.000,00 € με Φ.Π.Α., το οποίο εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014 – 2020» με την απόφαση με αριθμό πρωτ. 5271/15-11-2016 του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης το ποσό των 589.054,69 € (το υπόλοιπο ποσό αφορά Φ.Π.Α. και ίδια συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.).

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., εάν και εφόσον υπάρξει νέα πρόσκληση που θα αφορά υποδομές πόσιμου ύδατος, έχει ωριμάσει και θα υποβάλει προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα έργα:

  1. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Περιοχή Κηπούπολης πόλης Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 3.075.000,00 με Φ.Π.Α.
  2. «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Εσωτερικό δίκτυο Κοινότητας Αμυγδαλεώνα Δ.Ε. Φιλίππων», συνολικού προϋπολογισμού 3.968.000,00 με Φ.Π.Α.

 

  1. Ως προς τα έργα άρδευσης είναι γνωστό- η τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, για όσους επιθυμούν να ασκήσουν στο μέλλον διοίκηση- αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Καβαλας.

 

Καθίσταται πλέον προφανές, πως τίτλοι και φράσεις όπως «άδειασμα» «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» η «υπάρχουν λύσεις (γενικά και αόριστα)», όχι μόνο δεν απηχούν την πραγματικότητα, αλλά καταδεικνύουν την παντελή άγνοια, την έλλειψη βασικών γνώσεων και δεδομένων, την μη παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων του Δήμου και φυσικά την διαστρέβλωση της αλήθειας στον βωμό της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού.

 

Τους καλούμε να είναι πιο επιμελείς στην ενάσκηση των καθηκόντων τους. Είναι εξάλλου θεσμική υποχρέωση τους. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε στην κατανόηση των δεδομένων. Εξάλλου ποτέ δεν το αρνηθήκαμε αρκεί να το ζητήσουν.

 

Τέλος φρόνιμο θα ήταν, πριν κάποιοι υιοθετήσουν άκριτα δημοσιεύματα- ιδίως εκείνων που δεν ζητούν για τους δικούς τους λόγους την αντίθετη άποψη και σχόλιο- να απευθυνθούν  στις αρμόδιες διοικήσεις ώστε να λάβουν γνώση των πραγματικών δεδομένων.

 

Διότι τελικά πρώτη προϋπόθεση χρηστής διοίκησης και χρηστής και ωφέλιμης κριτικής είναι η γνώση. Και αυτή ως φαίνεται, λείπει από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Καβαλας.

 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close