ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Μετά από 4 χρόνια… με ρυθμούς «χελώνας»  η λύση των προβλημάτων για τη δημιουργία του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Κρυονέρι!

 

Οι υποσχέσεις, τα ωραία λόγια και οι ευχές θα πρέπει να συνδυάζονται με πράξεις. Η προσπάθεια δημιουργίας του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού στο Κρυονέρι  είναι ένα ακόμη παράδειγμα όπου ο καθένας προσπαθεί να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται και τα προβλήματα που πιθανόν να εμποδίσουν τη λειτουργία του και την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Η προσπάθεια δημιουργίας του εθελοντικού κλιμακίου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, με πολλές υποσχέσεις και με τυμπανοκρουσίες. Ο αρχικός στόχος ήταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα σε ενάμισι περίπου χρόνο.

Αρμόδιος για την ολοκλήρωση του φακέλου ήταν και είναι αποκλειστικά ο δήμος Καβάλας ο οποίος έπρεπε και πρέπει να ετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές (κτιριακές και υλικοτεχνικές) στο κτίριο που στεγάζονταν η πρώην κοινότητα Κρυονερίου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία, ουσιαστικά, έχει βοηθητικό ρόλο και παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση για να προχωρήσει σωστά ο δήμος Καβάλας, ο οποίος είναι αρμόδιος για  όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ολοκλήρωσης του φακέλου ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα σταλεί στην Περιφέρεια και στη συνέχεια η πυροσβεστική υπηρεσία θα τον στείλει στο Αρχηγείο.

Όσα ακούστηκαν για ευθύνες  της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, σχετικά με την καθυστέρηση  που παρατηρείται, δεν ευσταθούν και μάλλον είναι πολύ άδικο να αποδίδοντια ευθύνες εκεί που σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν υπάρχουν!

Το πρώτο διάστημα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών που αρχικά υπέγραψαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν και να εκπαιδευτούν προκειμένου να στελεχώσουν το εθελοντικό κλιμάκιο Κρυονερίου. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε ήταν πολύ μεγάλη, σε σημείο που μετά από δύο και πλέον χρόνια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε (για πολλούς και διαφορετικούς λόγους) ενώ μεγάλη ταλαιπωρία υπήρξε και στη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μόλις πέντε άτομα ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους και ο αριθμός που απαιτείται σύμφωνα με το νόμο είναι 14 άτομα (μας λείπουν εννιά).

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και η μόνη λύση είναι να  δεχτούν εννιά παλιοί εθελοντές πυροσβέστες να πάνε στο Κρυονέρι.

Πέρα όμως από αυτό, ο φάκελος έχει κι άλλα κενά διότι πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες λεπτομέρειες στο κτίριο που θα στεγαστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό αφορά τον θάλαμο των γυναικών ο οποίος είναι απαραίτητος για να δοθεί το «πράσινο φως» από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο όχημα που δηλώθηκε από τον δήμο Καβάλας το οποίο παρουσίαζε προβλήματα (τα περισσότερα λύθηκαν αλλά μέχρι και σήμερα δεν είναι έτοιμο). Κι εδώ, βάση του νόμου  είναι υποχρέωση του δήμου Καβάλας να τα λύσει και όχι της πυροσβεστικής υπηρεσίας που ναι μεν παρέχει οδηγίες αλλά δεν είναι δική της αρμοδιότητα να επισκευάσει το όχημα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται μετά από την ολοκλήρωση του φακέλου,  καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία του κλιμακίου για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Ας ελπίσουμε ότι με κάποιον τρόπο, έστω και αργά, θα ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια και το εθελοντικό κλιμάκιο Κρυονερίου θα λειτουργήσει πιο σύντομα απ’ ότι εμείς υπολογίζουμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Φυσικά, για μια ακόμη φορά, θα βρούμε μπροστά μας ανθρώπους (αρμοδίους)  που θα πουν ότι για όλα αυτά… κάποιος άλλος φταίει! Το εθνικό μας σπορ…

 

Μιχάλης ΚουμρίδηςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close