ΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής:
«Λεφτά υπάρχουν… Είμαστε έτοιμοι να τα διεκδικήσουμε;»

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

 

Εδώ και ένα μήνα περίπου, ο Κωστής Σιμιτσής ανέλαβε τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, αποδεχόμενος αυτός και η παράταξη του την συνεργασία με την παράταξη του σημερινού περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο kavalapoint μας εξηγεί τον δικό του ρόλο στην «μηχανή» της Περιφέρειας που έχει να κάνει κυρίως με τον σχεδιασμό για την απορρόφηση κονδυλίων μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης.

Ερώτηση: Εδώ και ένα μήνα περίπου οριστήκατε θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης. Αρκετοί ακόμη δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το ρόλο των χωρικών με αυτό των θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Απάντηση: Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες αναλαμβάνουν οριζόντιες δράσεις που αφορούν όλη την Περιφέρεια. Ενώ οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες αποτελούν μια  μικρή παραλλαγή με λιγότερες αρμοδιότητες που θυμίζουν τον παλιό νομάρχη, αναλαμβάνοντας και επιβλέποντας τη λειτουργία των υπηρεσιών στην διοικητική ενότητα που διοικούν. Άρα λοιπόν, ο ρόλος και των δύο είναι πάρα πολύ σημαντικός και αλληλένδετος.

Αναφορικά με τις δικές μου αρμοδιότητες, όταν λέμε Ανάπτυξη εννοούμε την αξιοποίηση των κονδυλίων που διαθέτει η Περιφέρεια και προέρχονται από διάφορες πηγές: από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκά προγράμματα,  από χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κι άλλων φορέων – θεσμών.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε μαζί με τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό συμβούλιο μια πορεία, θα εξετάσουμε και προς τα πού θα κατευθύνουμε τα συγκεκριμένα κονδύλια.

 

Ερώτηση: Αυτά τα κονδύλια αφορούν όλους τους τομείς και όλες τις περιφερειακές ενότητες;

Απάντηση: Ναι, και γι’ αυτό είχε σχεδιαστεί η αρχική πρόταση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου προς την παράταξη μας και σ’ εμένα προσωπικά. Η πρόταση ήταν είτε ν’ αναλάβω χωρικός αντιπεριφερειάρχης  με επίκεντρο την Καβάλα είτε θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης με αρμοδιότητες που αφορούν όλη την Περιφέρεια. Τελικά επιλέχθηκε η θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη.

 

Ερώτηση: Τι ήταν αυτό που άλλαξε την αρχική πρόταση για τοποθέτηση σας στην θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη; Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, η αρχική πρόταση ήταν να αναλάβετε τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνετε τη θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης.

Απάντηση: Μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης ότι για να γίνει κάποιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης πρέπει οπωσδήποτε να ανήκει στην παράταξη του περιφερειάρχη, θα έπρεπε η δική μας παράταξη που στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ να διαλυθεί και να συγχωνευτεί με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου. Αυτό θεωρήθηκε από το ΚΙΝΑΛ ότι θα ήταν μια καταστροφική επιλογή για τον χώρο κι έτσι το σταματήσαμε. Εμένα προσωπικά δεν μ’ ενοχλεί αυτό, θεωρώ ότι το να είναι κανείς αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό, με αποτελέσματα που δεν θα φανούν άμεσα στην Καβάλα αλλά έμμεσα σε όλη την Περιφέρεια.

 

Ερώτηση: Υπάρχει σχεδιασμός αυτή τη στιγμή για τα επόμενα βήματα και τους στόχους της Περιφέρειας;

Απάντηση: Φυσικά και υπάρχει αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον περιφερειάρχη. Αυτός πρέπει να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις ως επικεφαλής της Περιφέρειας.

Ωστόσο θα σας πω μόνο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιουσιολόγιο στην περιφέρεια. Ενώ λοιπόν η περιφέρεια ως αυτοδιοικητικός θεσμός έχει περιουσία, δεν γνωρίζει ποια είναι. Δεν υπάρχει ειδικό βιβλίο που μπορεί κάποιος να βρει καταχωρημένα τα περιουσιακά στοιχεία – ακίνητα της Περιφέρειας. Πρέπει επιτέλους ν’ ασχοληθεί κάποιος μ’ αυτά για να δούμε τι έχουμε, να τα προστατεύσουμε και να τα αξιοποιήσουμε.

 

Ερώτηση: Η ανάπτυξη αφορά και τον πρωτογενή τομέα. Είναι ένας τομέας στον οποίο θα δώσετε βάση; Υπάρχουν στόχοι;

Απάντηση: Η κοινή αγροτική πολιτική σχεδιάζεται τώρα και αφορά την επόμενη περίοδο.  Άρα αυτό αρχικά το επεξεργάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου. Εμείς οφείλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας στο αρμόδιο υπουργείο. Αυτή είναι και η δική μας δουλειά, να σχεδιάσουμε δηλαδή το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια.

Θα μπορούσα να πω… μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι «λεφτά υπάρχουν»! Περιμένουμε από τον ιδιωτικό τομέα να ενεργοποιηθεί. Για παράδειγμα θα σας πω ότι υπάρχει ένα ταμείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας! Αυτό σημαίνει ότι η δική μας περιφέρεια θα μπορούσε ν’ απορροφήσει 50 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτές τις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το γνωρίζετε ότι το καινούργιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο τώρα εκπονείται, αφορά πρωτοβουλίες ιδιωτικές ή κρατικές που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης; Είμαστε έτοιμοι εμείς ως χώρα και ως περιφέρεια να απορροφήσουμε χρήματα από ένα πακέτο περίπου ενός τρις ;

Ουσιαστικά αυτή είναι η δουλειά μου…  να ασχοληθώ με την ετοιμότητα και την ωριμότητα των προγραμμάτων. Η τρέχουσα αλλά και η επόμενη περίοδος έχει λεφτά αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι πως μπορούμε αυτά να τα αξιοποιήσουμε.

 

Ερώτηση: Αφού όπως λέτε «λεφτά υπάρχουν»… ποια είναι τα εμπόδια για να υλοποιήσετε αυτά που λέτε και να προχωρήσουν αυτά τα προγράμματα;

Απάντηση: Οι αγκυλώσεις της νομοθεσίας, η ευθυνοφοβία των δημοσίων υπηρεσιών – υπαλλήλων (που πολλές φορές είναι λογική διότι ενεδρεύει ο κίνδυνος της παράβασης) και η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα να τρέξει μεγάλα προγράμματα.

Όσο αναφορά τους ξένους επενδυτές, ένα μεγάλο εμπόδιο είναι η ανασφάλεια που νιώθουν λόγω του περίπλοκου νομικού συστήματος.

Σε τοπικό επίπεδο (Καβάλα)  έχω μια γνώση και μπορώ να βοηθήσω είτε τον αντιπεριφερειάρχη είτε συνεργαζόμενος με τους δημάρχους. Το παν είναι η συνεργασία, να έχουμε επικοινωνία και επαφή ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Μιχάλης ΚουμρίδηςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close