ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Ο Απόστολος Παυλίδης υποψήφιος πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜΘ με πλάνα για το μέλλον

banner
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τον Πρόεδρο Γιώργο Στασινό, αναλύσαμε, σχεδιάσαμε και «δώσαμε τα χέρια».

Περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ, θα είμαστε μαζί, δυναμικά να στηρίξουμε την υλοποίηση των προτάσεων που συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια και γίνονται τώρα αντικείμενο νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης του κατασκευαστικού κλάδου, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων μελέτης και κατασκευής δημόσιων έργων υποδομών.

– Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, μιας ηλεκτρονικής βάσης, με το σύνολο όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας.
Όλη η πληροφορία για το τι μπορεί να χτιστεί και πού μπορεί να χτιστεί, θα βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα σημείο.
Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής αλλά και κάθε πολίτης να μπορεί, με ένα κλικ πάνω στον ψηφιακό χάρτη να βλέπει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τις δασικές εκτάσεις, τους αρχαιολογικούς χώρους, τη γραμμή αιγιαλού, τις προστατευόμενες περιοχές, τα ρέματα, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.
Με την πλήρη λειτουργία του Χάρτη, η διοίκηση δεν θα δύναται να αρνηθεί άδεια επένδυσης, βασιζόμενη σε δεδομένα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν.

– Δημιουργία Ψηφιακής Τράπεζας Γης.
Θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης σε περιοχές-υποδοχείς, υπό αυστηρές πάντα προϋποθέσεις και σεβασμό στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, που θα βάλει τέλος στην αδυναμία ιδιοκτητών να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους.

– Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών.
Οι φορείς του Δημοσίου, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δηλώσουν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, τις υποδομές και τα κτήρια, η συντήρηση και ο έλεγχος των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητά τους. Έτσι ενισχύεται η λογοδοσία των αρμοδίων αρχών και ελέγχεται ευκολότερα σε τι βαθμό ανταποκρίνονται στις σχετικές υποχρεώσεις τους.
Σε πολλές περιπτώσεις σήμερα δεν είναι σαφές ποιοι φορείς έχουν την αρμοδιότητα για τη συντήρηση και τον έλεγχο των δημοσίων υποδομών. Παρατηρείται ουσιαστική εγκατάλειψη υποδομών αλλά και ένα γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών, Δήμων και Οργανισμών για προβλήματα σε συγκεκριμένες υποδομές. (π.χ περίπτωση κατάρρευσης γέφυρας).

– Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη σύναψη συμβάσεων μελέτης και κατασκευής δημοσίου έργου, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία προώθηση των απαιτούμενων έργων υποδομών, κατά τρόπο απολύτως συμβατό με τις σχετικές διατάξεις του ενωσιακού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων.

Στις επόμενες μέρες θα κάνουμε γνωστή τη σύνθεση της ομάδας της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών που θα “τρέξει” για την Ανατολική Μακεδονία.

Απόστολος Παυλίδης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών
MSc in Innovation in Technology and Engineering Management

Επιστημονικός Συνεργάτης Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου
Γενικός Γραμματέας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής ΜακεδονίαςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close