ΟικονομίαΠολιτική

Ο πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης για αγροτικά θέματα

banner

Δελτίο Τύπου

Της 7ης Νοέμβρη 2017

Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας εκφράσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας και βρισκόμενος σε διαρκή επικοινωνία με τον π. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, θα ήθελε να προβεί στο παρακάτω σχολιασμό των όσων συμβαίνουν σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός στο από 30/10/2017 σχόλιο, ο νυν Υπουργός κ. Αποστόλου ψεύδεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε παραπλανά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό τον καιρό προσπαθεί να πείσει τον αγροτικό κόσμο πως για πρώτη φόρα θα υπάρξει «χρονοδιάγραμμα πληρωμών». Όπως όμως είναι γνωστό σε όλους τους παραγωγούς, από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η προκάτοχος Κυβέρνησή μας πλήρωνε με αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα την ενιαία ενίσχυση χωρίς καμία απολύτως περικοπή, σε αντίθεση με ό,τι κάνει η σημερινή περικόπτοντας 8,5 % εξαιτίας κατάφωρων σφαλμάτων του 2015.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου δηλώνει απερίφραστα πως για τρίτη χρονιά θα πληρωθούν εγκαίρως τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων. Μάλλον φαίνεται να αγνοεί τα όσα εκτυλίχθηκαν το 2015-2016, όταν λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων η μη έγκυρη καταβολή καθυστερούσε την επόμενη και έφτασε να πληρωθεί το «πρασίνισμα» του 2015 το Μάιο του 2016. Τα ίδια προφανώς ισχύουν για τις ενισχύσεις του 2016 και δεν προβλέπεται να αλλάξουν…

Επιπροσθέτως, δεν «κινείται» φύλλο για την ένταξη των 3122 επιλαχόντων νέων αγροτών, κάτι το  οποίο, όμως, επετεύχθη επί υπουργίας του κ. Καρασμάνη, όταν πληρώθηκαν μαζί δικαιούχοι και 3224 επιλαχόντες. Η σημερινή Κυβέρνηση ανακοίνωσε τους δικαιούχους, αλλά για τους επιλαχόντες ούτε λόγος…

Η συγκυβέρνηση της διετίας 2012-2014 πήρε μια απόφαση προβλεπόμενη από τους κοινοτικούς Κανονισμούς, αυξάνοντας την αξία των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Αυτήν την απόφαση ο κύριος Αποστόλου δεν την εφάρμοσε. Και, όταν το Μάη του ΄16 τον έφεραν βουλευτές στη Βουλή, από το Βήμα δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει. Τελειώνει σε δυο μήνες και το ΄17 και δεν έχει εφαρμόσει απολύτως τίποτα…

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τρία χρόνια περίπου 6,5 δις ευρώ (6 δις του ΠΑΑ 2014-2020 και 520 εκ. του Προγράμματος Αλιείας)  παραμένουν αναξιοποίητα και ο κύριος υπεύθυνος αυτής της κατάστασης είναι ο νυν Υπουργός, καθώς για ανεξήγητους λόγους δεν «καταφέρνει» να τα απορροφήσει.

Είναι λυπηρό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ελληνική αγροτιά να μη γίνονται βήματα προς τη διευκόλυνση και την αρωγή των ανθρώπων που τη στηρίζουν και ζουν από αυτή. Τουναντίον, η πλήρης αδιαφορία και η αναποτελεσματικότητα ορισμένων συμβάλει στη περαιτέρω επιδείνωση των δεδομένων που την αφορούν.

Ένα αποφασιστικό βήμα για την αλλάγη των δεδομένων αυτών κρίνεται επιτακτικό…

 

 

Με εκτίμηση,

π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Γιάννης Πάσχαλίδης

 Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close