ΠολιτικήΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

«Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»:
Τα παθήματα πρέπει να μας γίνουν μαθήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

banner

 

Με αφορμή τις ζημιές από τις πλημμύρες στον Δήμο Μάνδρας (προς τον οποίο ο Δήμος μας οφείλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του έμπρακτα), αλλά και με ζωντανή τη μνήμη από δύο ακραία φυσικά φαινόμενα που δημιούργησαν κινδύνους για τους κατοίκους του Νομού μας (τις περσινές πυρκαγιές στη Θάσο με τον κίνδυνο για πλημμύρες και τον χιονιά του φετινού Ιανουαρίου), θεωρούμε πως η διοίκηση του Δήμου πρέπει να προετοιμαστεί σωστά στα θέματα πολιτικής προστασίας.

 

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 

  • Να επικαιροποιήσει τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών και άλλων καταστροφών του Δήμου, έτσι ώστε ο κάθε εμπλεκόμενος να γνωρίζει τον ρόλο του και τις αρμοδιότητές του. Για να μην βγαίνει πάλι η Δήμαρχος στα τηλεοπτικά κανάλια να λέει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι.

 

  • Να επικαιροποιήσει τα μνημόνια ενεργειών που περιγράφουν τις προβλεπόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε κάθε φάση αντιμετώπισης ενός φαινομένου καταστροφής. Για να μην ζήσουμε πάλι τα τραγελαφικά που ζήσαμε στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου με το καθένα από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να κάνει ό,τι θέλει.

 

  • Να ενισχύσει το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για να μην μείνουμε στον έναν υπάλληλο, ο οποίος τι να πρωτοκάνει, αφού έχει και άλλα παράλληλα καθήκοντα.

 

  • Να προχωρήσει άμεσα σε έργα συντήρησης για την αποφυγή πλημμυρών: να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια ομβρίων υδάτων και να συντηρήσει αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο περιαστικό δάσος. Βλέπουμε τα ρέματα στο Περιγιάλι να έχουν μετατραπεί σε “ζούγκλες” με πυκνή βλάστηση και δέντρα. Τα συντήρησε ποτέ η Δημοτική Αρχή από το 2014 ή θα το κάνει φέτος για πρώτη φορά;

 

  • Να ελέγξει την κατάσταση του αλατιού που έχει στις αποθήκες του Δήμου και να προμηθευτεί άμεσα την απαραίτητη ποσότητα που επιπλέον χρειάζεται, να συντηρήσει τα μηχανήματα αποχιονισμού και να έχει σε ετοιμότητα άλλα μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για μην μείνουμε από μηχανήματα την τελευταία στιγμή και τρέχουμε πάλι.

 

  • Να συνεννοηθεί με σωματεία επαγγελματιών, συνοικιακούς συλλόγους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων. Να τους εντάξει στον σχεδιασμό, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να εξασφαλίσει εξοπλισμό και καύσιμα για λογαριασμό τους. Για να μην ακούμε πάλι τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι εκείνοι προθυμοποιήθηκαν, αλλά ο Δήμος τους αγνόησε.

 

Γνωρίζουμε ότι τη Δεύτερα συνεδριάζει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου, αλλά στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα ετοιμότητας και συντονισμού. Ωστόσο, η τεχνική και υλική προετοιμασία πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει ανεξάντλητος χρόνος μπροστά μας. Επιτέλους, μετά και από δική μας παρέμβαση κατάλαβε η Δήμαρχος τη σημασία του συντονιστικού αυτού οργάνου.

 

Ειδικά για τους σεισμούς, θα πρέπει να γίνει μία χωριστή σύσκεψη. Ο Δήμος έχει πολύ καιρό να ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και υπάρχει έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Στην περιοχή μας δεν γίνονται ευτυχώς συχνά σεισμοί, αλλά το κακό μία φορά θα γίνει. Ο Δήμος είναι σε εφησυχασμό εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές (χώρους καταφυγής – καταυλισμού), χωρίς ειδικές σημάνσεις, αλλά και χωρίς να ενημερώσει τους πολίτες για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου κινδύνου.

 

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να μάθει από τα “παθήματα” του περασμένου χειμώνα και του καλοκαιριού και να μην εφησυχάζει.

 

Δυστυχώς όμως, και παρά τα “παθήματα”, εμείς βλέπουμε και πάλι τη Δημοτική Αρχή να καθυστερεί και να μην προετοιμάζεται σωστά για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων.

 

ΥΣ: Η Δήμητρα Τσανάκα δεν έχει καταλάβει ακόμη πόσο σημαντική είναι η Περιμετρική και για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών πολιτικής προστασίας και για την ασφάλεια των κατοίκων. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Καβάλα κινδυνεύει από κυκλοφοριακό “έμφραγμα”. Πότε επιτέλους θα ασχοληθεί στα σοβαρά με την κατασκευή της;

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης ΠαπαδόπουλοςΣχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close