ΠολιτισμόςΠρωτοσέλιδαΣημαντικά

Ολοκλήρωση των φετινών ανασκαφών στο Ντικιλί Τας.
Έφεραν στο φως κατάλοιπα ενός μεγάλου κτίσματος της Ύστερης Εποχής Χαλκού

 

Έκλεισαν  οι φετινές εργασίες των αρχαιολόγων στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας, στις Κρηνίδες. Εφεραν στο φως, κοντά στην κορυφή της τούμπας, κατάλοιπα ενός μεγάλου κτίσματος της Υστερης Εποχής Χαλκού (περί το 1300 π.Χ.), τμήμα του οποίου είχε καταστραφεί δυστυχώς από μεταγενέστερες επεμβάσεις (τοίχους και λάκους της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής), και εν μέρει από παλαιότερες έρευνες της δεκαετίας του 1960.

Όπως τα περισσότερα κτίρια που βρίσκονται στις προϊστορικές ανασκαφές, είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, χάρη στην οποία διατηρήθηκε ένα μεγάλο μέρος της ανωδομής: τοίχοι από πηλό, πιθανό τμήμα οροφής, ξύλινοι πάσσαλοι… Πάνω στο δάπεδο όμως βρέθηκαν πολύ λίγα αντικείμενα, δείχνοντας έτσι ότι οι κάτοικοι πρόλαβαν και πήραν μαζί τους τα περισσότερα από αυτά πριν το εγκαταλείψουν. Ετσι οι αρχαιολόγοι δεν είχαν εδώ την τύχη να αντικρύσουν ολόκληρα σύνολα με την οικοσκευή και τις σοδειές των προϊστορικών κατοίκων, όπως είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια στον τομέα με τα νεολιθικά σπίτια. Ισως σταθούν πιο τυχεροί στο επόμενο (κατώτερο) στρώμα, που σκοπεύουν να διερευνήσουν του χρόνου.

Στον νέο τομέα που ανοίχτηκε στην βόρεια πλαγιά της τούμπας, αφαιρέθηκε ήδη το μεγαλύτερο τμήμα των επιφανειακών στρωμάτων και εντοπίστηκαν τα πρώτα κατάλοιπα κατασκευών στην θέση τους (όχι κυλισμένων από την διάβρωση δηλαδή), που χρονολογούνται στην προχωρημένη Νεότερη Νεολιθική εποχή (περί το 4500-4300 π.Χ.). Φαίνεται να επιβεβαιώνεται έτσι ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί την περίοδο μέγιστης επέκτασης και «ακμής» του οικισμού.

 

Η φετινή καμπάνια ήταν η πρώτη του νέου πενταετούς προγράμματος συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων αρχαιολόγων, που ευελπιστεί να ολοκληρώσει τον μακρύ κύκλο ερευνών στο Ντικιλί Τας. Η μικρή (περίπου 20 άτομα) αλλά πολύ δυναμική ομάδα εργάστηκε μέσα σε ένα άψογο κλίμα, που ενισχύθηκε από την υποστήριξη την τοπικής κοινωνίας (αρχική φωτογραφία). Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του χώρου, σε συνάφεια με το πολύ ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του, και ο σχεδιασμός του ανοίγματός του στο κοινό.



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close